Gefeliciteerd! Je bent 10 weken zwanger, dat betekent dat je kindje nu officieel geen embryo meer is maar een foetus. Dat betekent ook meteen dat je kindje veel minder kwetsbaar is, de kans op een miskraam is nu ongeveer nog maar 3% in plaats van 10% tijdens de eerste 5 weken.

10 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 10 van de zwangerschap

In week 10 verdwijnt het staartje dat je kindje tot nu toe had volledig, het begint echt een mensje te worden. Het hartje klopt nu 140 tot 160 keer per minuut, ontzettend snel dus! Om je eigen hart zo snel te laten kloppen, moet je een flink stuk sprinten.

Ook verdwijnen deze week de vliezen tussen te vingers en tenen. Eigenlijk is je baby af, alles zit erop. Alle onderdelen moeten nu alleen nog maar groeien, je kindje heeft dus veel bouwstoffen nodig. Zorg er dus voor dat je genoeg calcium binnenkrijgt zodat de botten zich goed kunnen ontwikkelen.

Wat gebeurt er met jou in week 10 van de zwangerschap

Deze week bereikt de productie van het zwangerschapshormoon, het hCG-hormoon, zijn piek. Het kan dus zijn dat je deze week enorm veel last hebt van zwangerschapskwalen. Dat betekent echter ook dat de symptomen na deze week langzaam aan zullen afnemen. Gelukkig maar want je moet waarschijnlijk nog veel regelen voordat je echt klaar bent voor de kleine. Maak je echter niet teveel zorgen, je hebt nog genoeg tijd. Probeer ook een beetje te genieten van je zwangerschap en verwen jezelf.

Het is normaal dat je last van je darmen tijdens de zwangerschap. Je baarmoeder wordt steeds groter en begint op je darmen te drukken. Daarnaast kan de veranderende hormoonhuishouding er ook voor zorgen dat je darmen langzamer werken. Hierdoor kun je last krijgen van winderigheid of obstipatie.

Praktische tips week 10 van de zwangerschap

Waarschijnlijk voel je je beroerd, je bent zwanger en dat merk je nu echt goed.

10 weken echo

De eerste echo is natuurlijk super spannend! Je ziet je kindje voor het eerst en soms kun je zelfs het hartje al horen kloppen. Maak je vooral geen zorgen als dat niet het geval is, de meeste vrouwen kunnen het hartje pas vanaf de 12e week horen.

Help je darmen een handje

Als je last hebt van obstipatie, kun je je darmen een handje helpen door veel water of cafeïne vrije thee te drinken. Drink niet te veel koffie, koffie is namelijk niet goed voor je kindje. Ook bewegen helpt bij het bevorderen van je stoelgang.

Stoppen met foliumzuur

Je hebt vanaf deze week geen extra foliumzuur meer nodig. Foliumzuur is vooral belangrijk voor het embryo, nu de hersenen en het ruggenmerg zijn aangelegd, kun je stoppen met het slikken van de tabletten. Het kan echter geen kwaad als je deze de gedurende de hele zwangerschap blijft innemen.

Positiekleding

Sommige vrouwen merken al na 7 weken zwangerschap dat hun broeken wat krapper beginnen te zitten, dit komt vaak door het opzetten van de darmen. Bij de meeste vrouwen begint dat echter rond week 10. Je kunt dus alvast beginnen met het verzamelen van positiekleding die je leuk vindt, een goed excuus om eens lekker te gaan shoppen dus.

Zwangerschapsdozen

Heb je al een paar zwangerschapsboxen aangevraagd? Bedrijven versturen je gratis spullen om je kennis te laten maken met hun merk en producten. Je kunt je voor meerdere dozen aanmelden, je krijgt dan om de zoveel dagen een gratis cadeautje thuisgestuurd.