Baby uitzetlijst: de ultieme checklist

Luiers, rompertjes, borstkolf en ga zo nog maar even door… Je hebt straks heel veel spullen nodig om je baby te verzorgen. Zoveel spullen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat heb je straks écht nodig en wat zijn spullen die gewoon handig zijn om te hebben? Onze baby uitzetlijst helpt je daar een handje bij.

De spullen die wij op onze baby uitzetlijst hebben staan, heb je nodig voor de verzorging van je baby in het eerste jaar. Door de spullen die je al in huis hebt aan te vinken in onze interactieve uitzetlijst, weet je zeker dat je straks alles in huis hebt wat je nodig hebt.

Babykleding

Voor flesvoeding

Slapen

Borstvoeding

Doekjes

In bad

Overige verzorging

Luiers verschonen

Voor thuis

Voor onderweg

De bevalling

Baby uitzetlijst: 8 spullen die niet mogen ontbreken

Er zijn een aantal babyproducten waar je echt niet zonder kunt als jonge ouder. Je kunt urenlang ronddwalen door verschillende babywinkels en het gevoel krijgen dat je honderden producten nodig hebt om je kindje de best mogelijke zorg te geven. Wees gerust, jouw baby geeft niks om een speen met ingebouwde thermometer. Je kindje heeft genoeg aan jouw liefde, eten, een paar kledingstukken en een veilige slaapplaats. De volgende artikelen zijn een mix van de basis van iedere baby uitzet en een aantal spullen waarvan onze testmama’s hebben aangegeven dat ze het dagelijks leven écht een stuk gemakkelijker maken.

Badcape, omslagdoek of wikkeldoek

Dit is een beetje het bomen-en-het-bos-verhaal. Op vrijwel iedere uitzetlijst staat wel een badcape. Na een korte zoektocht op het internet kom je er vast al snel achter dat er meer verschillende doeken en capes verkocht worden dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Welke heb je nou nodig? Je kunt hier misschien niet zoveel mee maar dat ligt helemaal aan jouw eigen voorkeur. Het gaat erom dat je baby warm ingewikkeld in een doek ligt. De meeste jonge ouders kiezen voor een badcape én een wikkeldoek of omslagdoek. Badcapes zijn gemaakt van badstof en hebben een mutjes. Wikkel- en omslagdoeken hebben aan de binnenkant een lekker zacht stofje.

Veilig autostoeltje

Wist je dat jij en je kindje niet het ziekenhuis mogen verlaten zonder een goed geïnstalleerd en goedgekeurd autostoeltje? Dit is ook zo’n product dat je beter nieuw kunt kopen dan tweedehands. Je weet namelijk nooit wat er met een tweedehands autostoeltje is gebeurd. Na een harde klap kan het zijn dat een autostoeltje niet meer functioneert als dat hij zou moeten. Neem dus het zekere voor het onzekere en koop een nieuw babyzitje.

Bekijk onze autostoeltjes gids

Kinderwagen

Hoewel je technisch gezien geen kinderwagen nodig hebt, zijn wij ervan overtuigd dat de mentale boost die jij als jonge mama of papa krijgt als je met je pasgeboren baby gaat wandelen van onschatbare waarde is. Niets is zo lekker als op een zonnige herfstdag een wandeling te maken door het park of bos met jullie nieuwe gezinnetje. Plus, als je het over gemak hebt, is een kinderwagen een absolute must-have.

Bekijk onze kinderwagen gids

Dubbele elektrische borstkolf

Als je van plan bent om je baby borstvoeding te geven, is een borstkolf een must-have. Verse moedermelk is natuurlijk de gezondste voeding voor een pasgeboren baby. Door te kolven, stimuleer je de melkproductie en kun je je kindje toch moedermelk geven op het moment dat je als moeder even niet in de buurt bent. Door de melk in te vriezen, is je partner ook in staat de nachtelijke voeding te geven. Voor jou als moeder is het natuurlijk ook wel eens fijn om een nachtje door te kunnen slapen.

Bekijk onze borstkolven gids

Voedingskussen

Of je nu wel of niet van plan bent om borstvoeding te geven, een voedingskussen is altijd superhandig! Anders dan de naam doet vermoeden, kun je een voedingskussen voor veel meer gebruiken dan enkel je kindje voeding te geven. Zo kun je hem gebruiken om je kindje rechtop te leren zitten als hij daar groot genoeg voor is, maar ook in een later stadium als je kindje wat ouder is, kun je een voedingskussen gebruiken voor je kindje als hij bijvoorbeeld lastig in slaap valt. Daarnaast slapen veel vrouwen zelf slecht als ze zwanger zijn. Je kunt last hebben van je rug, bekken of knieën of je kunt simpelweg geen comfortabele houding vinden door jouw dikke buik. Een voedingskussen kan dan uitkomst bieden. Door de extra ondersteuning van sommige lichaamsdelen, lig je net wat comfortabeler waardoor je beter slapt.

Wip- of schommelstoeltje

Een wip- of schommelstoeltje is nog zo’n ding dat je voor verschillende dingen kunt gebruiken. Zo zijn pasgeboren baby’s gewend om wiegend in slaap te vallen doordat ze 9 maanden in de baarmoeder hebben liggen schommelen. Een schommelstoeltje kan je baby dus helpen in slaap te vallen.

In een wipstoeltje zit je kindje iets meer rechtop. Hierdoor kan je baby de wereld om hem heen goed in de gaten houden, bijvoorbeeld als jij aan het koken bent.

Bekijk onze wipstoeltjes gids

Baby onesies en slaapzakjes

Deze zijn geschikt om zowel in te slapen als in te spelen. Superhandig de eerste paar maanden want dan slaapt je kindje natuurlijk nog het grootste gedeelte van de dag. Je kunt het best onesies of slaapzakjes zoeken die je helemaal kunt openritsen of kunt openen met drukknopen zodat je hem niet helemaal over het hoofdje hoeft uit te trekken als je een luier moet verschonen.

Draagzak

Wij mama’s hebben het erg druk. Tenzij je een huishoudster hebt, zul je toch zelf het huis moeten schoonmaken, de afwas moeten doen en de boel opgeruimd moeten houden. Hoewel je partner je daarbij als het goed is flink ondersteunt, zul je ook af en toe zelf je handen moeten gebruiken. Door je kindje in een draagzak te plaatsen, heb je je baby dicht tegen je aan en kun je toch je handen gebruiken. Zeker als je al kinderen in huis hebt rondlopen, komt dit heel goed van pas!

Bekijk onze draagzakken gids

Laat je baby beter slapen met deze babyspullen

Wat het meest verandert zodra je je pasgeboren baby mee naar huis neemt, naast natuurlijk de intense liefde voor de kleine vreemdeling, is je SLAAP. Een ander slaappatroon (of het ontbreken daarvan) is iets waar je als jonge ouder onvermijdelijk mee te maken krijgt.

Hoewel niets of niemand je een goede nachtrust kan garanderen, kunnen de volgende spullen helpen je kindje beter te laten slapen (en jou dus ook….).

Een goede slaapplek

Allereerst moet je bepalen waar de baby gaat slapen. Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben ontdekt dat baby’s die het eerste halfjaar bij hun ouders op de kamer slapen, gemiddeld beter slapen. Het is wel belangrijk dat je kindje veilig slaapt. De meningen lopen uiteen over hoe veilig het is om je kindje bij jou in bed te laten slapen. De veiligste slaapplaats voor je kindje is een wieg of bedje. Zet deze de eerste 6 maanden zo dicht mogelijk tegen jouw eigen bed aan. Een veilig wiegje of babybedje voldoet aan de volgende eisen:

  • Stevig, goed passend matras
  • Ventilerende/luchtdoorlatende zijwanden
  • Een spijlafstand tussen de 4,5 en 6,5 centimeter

Geen grote zachte materialen als knuffels of kussens in het bedje

Bekijk onze babymatrassen gids

Beddengoed

In babyspeciaalzaken zijn prachtige beddengoed sets te koop, maar alles wat je de eerste paar maanden echt nodig hebt, zijn drie tot vijf hoeslakens en een waterdichte matrasbeschermer. De kussens, dekbedden en zachte dekens die vaak bij de sets worden geleverd, mogen het eerste halfjaar niet eens in de wieg van je baby omdat ze de kans op wiegendood verhogen.

Een babyfoon

Een babyfoon is altijd een set van een zender en ten minste één ontvanger waarmee je jouw baby in de gaten kunt houden terwijl je zelf in een andere kamer bent. Let er op dat je de zender (dus de microfoon, eventueel met camera) dicht genoeg bij het bedje van je kindje plaatst, anders bestaat de kans dat het geluid van je kindje niet opgevangen wordt. Tegenwoordig is er de keuze tussen babyfoons met camera of zonder camera.

Bekijk onze babyfoon gids

Een slaaptrainer

Een goede nachtrust is voor jonge ouders enorm waardevol. Als je kindje niet goed doorslaapt, of 's ochtends vroeg al om half 6 naast je bed staat, zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen. Een goede slaaptrainer is zo'n hulpmiddel. Eenmaal gewend aan de slaaptrainer, weet je kindje precies wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer hij het bed uit mag.

Bekijk onze slaaptrainer gids

White noise (geluidapparaat)

Geluidmachines zijn een nieuwe trend die is over komen waaien vanuit Amerika. Geluidmachines produceren een eentonig geluid op een constante frequentie, white noise of witte ruis. Je kunt het zien als een constant achtergrondgeluid dat je hersenen afleidt maar waar je je niet op concentreert. Het overstemt andere geluiden waardoor je baby niet ineens wakker wordt van bijvoorbeeld het geluid van een langsrijdende auto.

Welke spullen heb je nodig om je kindje voeding te geven?

Ons lichaam is als mama zijnde zo gebouwd dat we niets anders nodig hebben om onze baby’s te kunnen verzorgen. Toch maken de volgende verzorgingsproducten het verzorgen toch een stuk eenvoudiger en comfortabeler.

Hydrofiele spuugdoekjes of luiers

Hier ga je er zo veel van gebruiken dat je ze beter meteen groot in kunt slaan. Hydrofiele doekjes en luiers zijn enorm veelzijdig. Leg bijvoorbeeld een hydrofiel doekje of luier over je schouder als je kindje een boertje moet laten zodat je kleding schoon blijft. Ze zijn lekker zacht en nemen veel vocht op, ook ideaal dus om je kindje mee af te drogen of om onder het hoofdje te leggen in bed of in de kinderwagen.

Tepelcrème

Niets zo vervelend als pijnlijke en geïrriteerde tepels bij het geven van borstvoeding. Verzorg je tepels dus goed met een daarvoor bedoelde crème. Tepelcrèmes zijn speciaal ontwikkelt om je tepels zacht en soepel te houden.

Voedingsbh’s

Voedingsbh’s hebben een sluiting aan de bovenkant van de cup die kan worden geopend om de borst te ontbloten tijdens het geven van borstvoeding. Hierdoor is het niet nodig om je bh helemaal uit hoeft te doen als je kindje honger heeft, wel zo makkelijk! Daarnaast zijn ze zo ontworpen dat ze wel voldoende ondersteuning geven.

Flessenwarmer

Een flessenwarmer is niet perse noodzakelijk om je kindje voeding te kunnen geven. Toch zweren veel ouders bij een flessenwarmer. Een flessenwarmer is namelijk makkelijk in gebruik, veilig en je bent zeker van de juiste temperatuur.

Bekijk onze flessenwarmer gids

Borstkolf

Zoals we in de top 8 al aangaven, is een goede borstkolf onmisbaar als je jouw kindje borstvoeding wilt geven. Met een borstkolf kun je de melkproductie op gang brengen en een voorraad moedermelk opbouwen die je kunt invriezen voor als je een keer niet in de buurt bent van je kindje.

Bekijk onze borstkolf gids

Zoogcompressen

Er staan je als aanstaande moeder een aantal dingen te gebeuren die je je vooraf niet eens kunt voorstellen, ‘lekkende borsten’ is zo’n ding. Ik herinner me nog dat toen ik ontdekte dat er zoiets bestond als ‘zoogcompressen’, ik behoorlijk geschokt was. Kompressen, die waren toch vooral bedoeld om open wonden schoon te houden en te beschermen? Ik kwam er dan ook al snel achter waar zoogcompressen voor bedoeld zijn. Het leek wel alsof mijn borsten een eigen leven begonnen te leiden. Het is blijkbaar normaal dat als je borstvoeding geeft, je borsten op de meest onverwachte en onhandige momenten moedermelk kunnen gaan lekken. Zoogcompressen houden jou en je shirt in die situaties droog. Er bestaan 3 soorten zoogcompressen, namelijk: wegwerpzoogcompressen, wasbare zoogcompressen en siliconen zoogcompressen.

Zuigfles

Flesjes zijn er in honderden verschillende varianten, glazen, kunststoffen, in S-vorm, met tepelspenen of ventielsystemen. Vaak staat er op de verpakking aangegeven voor welke leeftijd de fles bedoeld is, lees deze dus goed!

Luiers verschonen: welke spullen heb je nodig?

Die schattige kleine zachte babybilletjes hebben iets nodig om ze te bedekken en droog te houden. De volgende spullen houden de billetjes van je kindje schoon en helpen jou je kindje zo makkelijk mogelijk te verschonen.

Luiers

Gemiddeld gebruiken baby’s tijdens hun eerste levensjaar 8 luiers per dag. Wij adviseren altijd om in het begin kleine aantallen van verschillende merken te kopen zodat je kunt testen welk merk goed past en de huid van je kindje niet irriteert.

Billendoekjes

Billendoekjes: net als luiers, kun je als jonge ouder niet zonder. Ook billendoekjes zijn er in tientallen verschillende diktes, geuren en formaten. Voor billendoekjes geldt dus ook dat je beter eerst verschillende kleine verpakkingen kunt kopen om te testen welke het meest geschikt zijn voor het huidje van jouw kindje.

Aankleedkussen

Een commode of luiertafel is niet per se noodzakelijk om je kindje goed te kunnen verschonen. Een aankleedkussen met hoes is dat wel. Een aankleedkussen voorkomt dat je kindje van een commode, luiertafel of andere verhoogd oppervlak af kan rollen en is door de verwijderbare hoezen makkelijk schoon te maken.

Luiertas

Sommige vrouwen zweren erbij, anderen vinden het grote onzin. Een luiertas is in feite een gewone tas met veel handige extra vakjes, soms zit er ook nog een speciaal matje bij zodat je altijd een schone plek hebt om je kindje te verschonen.

Babykleding

Is het mogelijk om te veel babykleding te hebben? Gezien hoe snel je kindje zal groeien, gaat hij niet lang in de kleertjes passen die je koopt. Maar het kan ook juist handig zijn om veel kleding te hebben zodat je snel van outfit kunt wisselen als je kindje bijvoorbeeld weer eens over zijn net verschoonde kleertjes spuugt.

De juiste balans vinden kan lastig zijn. Je wilt niet teveel uitgeven aan kledingstukken die maar een of twee keer gedragen worden omdat je kindje groeit als kool. Maar je wilt al helemaal niet te weinig hebben. En zeg nou zelf, er is niks leuker dan te shoppen voor je kleintje. Wat zijn al die mini-kleertjes schattig!

Rompertjes of luierpakje

Luierpakjes en rompertjes zijn twee verschillende benamingen voor hetzelfde. Het zijn kledingstukken die uit een stuk bestaan en met drukknopjes aan de onderkant dichtgemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat je kindje niet met een blote buik of rug komt te liggen én maakt het verschonen van luiers een stuk makkelijker. Rompertjes of luierpakjes zijn er met korte of met lange mouwen. Rompertjes of luierpakjes worden meestal gedragen als onderkleding. Vaak slaapt je kindje ook in een romper, zorg er dus voor dat ze van een zachte comfortabele stof gemaakt zijn.

Boxpakjes, pyjama’s, jumpsuits of onesies

De verschillen tussen al deze kledingstukken zijn zo klein dat je het best kunt kopen wat je zelf het fijnst of meest praktisch vindt. Het verschil kan hem bijvoorbeeld zitten in de plek waar de sluiting zit. Over het algemeen worden deze kledingstukken over een rompertje of luierpakje gedragen.

Losse shirtjes en broekjes

Naast super comfortabele rompertjes en boxpakjes, is het ook fijn om een paar losse shirtjes en broekjes te hebben. Zo kun je een vies kledingstuk makkelijk verschonen zonder een hele nieuwe outfit aan te hoeven trekken. Probeer wel kledingstukken te uit te zoeken die lekker comfortabel zitten.

Warmere buitenlagen

Je neemt je kindje natuurlijk ook mee naar buiten, het is dus belangrijk om ook wat warmere kledingstukken in de kast te hebben hangen. De meeste baby’s vinden aan en uitkleden niet leuk als er te veel geknoei en gepruts voor nodig is. Kies dus voor een maatje groter zodat dit een stuk makkelijker gaat. Let er wel op dat er geen touwtjes of kwastjes aan de kleding hangen die je kindje kunnen verstikken.

Hoedjes, mutsjes en wantjes

Je baby heeft goede bescherming nodig tegen het weer. Koop dus een zonnehoedje voor in de zomer en een muts en wantjes voor in de winter.

Sokjes en schoentjes

Baby’s kunnen natuurlijk nog niet lopen. Het is daarom niet nodig om echte schoenen met een harde zool te kopen. Toch moeten de voetjes beschermt en warm gehouden worden.

Hygiëne en gezondheid: wat heb je nodig?

De gezondheid van je kindje is natuurlijk het belangrijkste dat er is. Het is dus logische dat je goed voor je kind zorgt en hem lekker schoon houdt. Zeker als je kraamverzorgende net vertrokken is, kan dit nog een beetje spannend en onwennig zijn. Deze spullen heb je nodig voor de verzorging van je baby.

Babybadje

Generaties lang gingen baby’s gewoon in bad in de gootsteen. Tegenwoordig zijn er badjes in allerlei verschillende maten, materialen, vormen en kleuren. Kies het badje dat het best bij jouw situatie past. Heb je bijvoorbeeld niet zoveel ruimte thuis? Kies dan voor een wat kleiner opvouwbaar babybadje.

Babyzeep en -shampoo

Het huidje van je kindje is erg gevoelig. Kies dus voor zeep en shampoo die speciaal ontwikkeld zijn voor baby’tjes. Krijgt je kindje dan alsnog uitslag? Zoek dan een zo neutraal mogelijke zeep en shampoo, daar zijn geen parfum en andere stofjes aan toegevoegd die het huidje van je kindje kunnen irriteren.

Digitale thermometer

Kleine baby’tjes kunnen nog niet zo goed hun eigen temperatuur regelen. Het is daarom erg belangrijk om de temperatuur van je kleintje heel goed in de gaten te houden. Je kunt hiervoor het best een digitale thermometer gebruiken die je rectaal inbrengt. Er zijn ook andere soorten thermometers, bijvoorbeeld een oorthermometer, maar die zijn minder nauwkeurig.

Baby nagelschaartje en vijl

De nagels van je pasgeboren baby groeien enorm snel, zeker de vingernageltjes. Het is daarom niet raar om deze een paar keer per week in te korten. Vanaf het moment dat je kindje 3 maanden is, kun je daar een speciaal nagelschaartje voor gebruiken. Voor die tijd kun je het best een vijltje gebruiken omdat de nageltjes nog erg zacht zijn en kunnen dubbelklappen in een schaartje.

Spullen die je nodig hebt om je kindje bezig te houden

Je kindje kan natuurlijk nog niet zo heel erg veel. Toch is het belangrijk om je kindje actief te houden, dat is namelijk goed voor de ontwikkeling.

Fopspeen

Sommige baby’s vinden het heerlijk om op een speen te sabbelen, anderen vinden het verschrikkelijk. Er zijn verschillende soorten te koop, probeer ze dus gerust uit.

Wipstoeltje

In een wipstoeltje zit je kindje wat rechterop. Hij kan hierin dus lekker spelen en de wereld om hem heen wat beter bekijken. Als je kindje oud genoeg is om te eten, is een wipstoeltje ideaal om je kindje in te zetten en zijn hapje te geven.

Wat heb je nodig als je baby een paar maanden oud is?

Je zult niet alle babyspullen direct nodig hebben. Sommige spullen ga je pas gebruiken na een paar maanden omdat je kindje dan pas groot en sterk genoeg is.

Fietsstoeltje

Wij Hollanders houden van fietsen. Wacht echter met het meenemen van je kindje op de fiets tot hij sterk genoeg is. Meestal is dit na ongeveer 6 tot 9 maanden. Kies hierbij altijd voor gekeurd stoeltje, zo weet je zeker dat je kleintje zo veilig mogelijk zit.

Bekijk onze fietsstoeltjes gids

Een traphekje

Niets zo leuk als je kindje zich zien ontwikkelen. Je kindje is nu misschien nog een hulpeloos dotje maar binnen enkele maanden is het tijd om zelf de wijde wereld te gaan ontdekken. Je kindje kan misschien al zelf omrollen, het duurt niet lang of hij kan kruipen of zelfs de eerste stapjes zetten. Dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Zeker als je een huis met meerdere verdiepingen hebt, is een traphekje onmisbaar.

Bekijk onze traphekjes gids

Babygym

Als je kindje 3 maanden oud is, zou je hem af en toe in een zogenaamde babygym kunnen leggen. Een babygym is een zachte ondergrond waar je kindje op zijn rug op kan liggen en waarbij er boven zijn hoofd verschillende speeltjes bungelen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die genoeg beweging hebben gekregen als baby zijnde, hier later profijt van hebben. Zo zou het de kans op overgewicht of een motorische achterstand verkleinen.

Kinderstoel

Als je kindje groot genoeg is voor vast voedsel (en om zelfstandig rechtop te zitten), is het tijd voor een kinderstoel. Zijn eerste echte eigen plaats aan tafel, heerlijk om lekker met eten te kliederen en het maakt het voor jou makkelijker om de boel daarna weer schoon te maken.

Bekijk onze kinderstoelen gids

Buggy

Een buggy is over het algemeen compacter dan een kinderwagen. Ze zijn daarom ideaal om mee te nemen als je kindje daar groot genoeg voor is.

Bekijk onze buggy gids

Nieuwe of tweedehands babyspullen?

De kans is groot dat vrienden en familie nog babyspullen op zolder hebben liggen die niet meer gebruikt worden. In principe is er niks mis met tweedehands babyspullen, zolang ze maar hygiënisch en veilig zijn.

Wanneer begin je met het kopen van babyspullen?

Over het algemeen adviseren we te beginnen met het inslaan van babyspullen na het eerste trimester. Zorg er wel voor dat je voor week 35 van de zwangerschap alles in huis hebt.

Meer info