Beste babyfoon

Beste babyfoon

Josje Bouwman

Bijgewerkt op 11 januari 2021

Onze beste keuze

Alecto Baby DVM-200 babyfoon

Of je nu net kersverse ouder bent geworden, een kindje verwacht, of misschien zelfs op zoek bent naar een cadeau voor iemand anders: het uitzoeken van een geschikte babyfoon is meestal zo simpel nog niet. Wanneer je op zoek gaat naar de afdeling met babyfoons schrik je soms wel van het assortiment. Er zijn spotgoedkope babyfoons, maar ook hele dure. Sommige zijn uitgerust met een camera of andere technische hoogstandjes. Maar wat is de beste babyfoon? Daar is geen eenduidig antwoord op te formuleren. Het ligt namelijk geheel aan de wensen die jij er zelf aan stelt. Niet elke ouder heeft behoefte aan bepaalde snufjes, terwijl de ander juist zo veel mogelijk functies wil zien. Gelukkig kun je wel een handje geholpen worden om de beste babyfoon uit te kiezen die bij jou en je kindje past. In dit artikel worden vijf verschillende babyfoons met elkaar vergeleken, waaronder twee van het merk Luvion, twee van het merk Alecto, en eentje van Philips. Wat maakt deze items de beste babyfoons? En wat kan beter? Aan het eind van het artikel zullen ook een paar extra tips worden gegeven waar je op kunt letten bij het uitkiezen van een geschikte babyfoon, zodat je verzekerd bent van een goede keuze die precies bij jouw voorkeuren past.

Onze beste babyfoons

Top 10 beste babyfoons

Je vindt op deze pagina alles wat je nodig hebt om de babyfoon te vinden die het best bij jou past. Niet iedereen heeft natuurlijk tijd om de hele handleiding van begin tot eind door te lezen. We beginnen daarom met onze top 10 van best geteste babyfoons, daarna volgt meer informatie over babyfoons en waar je allemaal op moet letten.

Beste koop

Alecto Baby DVM-200 babyfoon

Alecto

Alecto DVM-200

Consumentenbond: beste koop beeld & geluid

Pluspunten

  • Geweldig beeld dankzij groothoeklens
  • Groot scherm
  • Veel gebruiksmogelijkheden
  • Met terugspreekfunctie

Minpunten

  • Geen

De duurste, en misschien wel beste babyfoon, in dit rijtje is de Alecto DVM-200. Wanneer je de specificaties van deze babyfoon bekijkt, is het ook niet gek dat hij wat duurder is dan de andere modellen. De Alecto DVM-200 beschikt namelijk over een draaiende camera. De camera is te zien op een 4.3 inch kleurendisplay van zeer mooie kwaliteit. Het is zelfs mogelijk om meerdere camerabeelden tegelijkertijd te tonen. Naast het goede beeld beschikt de babyfoon ook een storingvrije verbinding met zuiver geluid tot vijftig meter binnenhuis. Hiernaast beschikt de Alecto DVM-200 over infrarood nachtzicht, een zoomfunctie, en verschillende slaapliedjes. Door de camera gaat echter ook de standby-tijd van deze babyfoon minder lang mee. Net als de Philips Avent kan deze babyfoon je meteen laten weten wanneer de verbinding met de babyunit is weggevallen en gaat het apparaatje alleen aan wanneer er geluid te horen is vanuit de babykamer. Een wat duurder model vergeleken met de alternatieven, maar de beste babyfoon voor wie op zoek is naar veel functies en geweldig beeld dankzij de groothoeklens.

Beste getest beeld & geluid

Luvion Prestige Touch 2 babyfoon

Luvion

Luvion Prestige Touch 2

Consumentenbond: beste getest beeld & geluid

Pluspunten

  • Zeer goed beeld en geluid
  • Heeft terugspreekfunctie
  • Camera op afstand te bedienen

Minpunten

  • De prijs

De Livion Prestige Touch 2 laat niets te wensen over. Deze babyfoon is tot driemaal toe gekozen door de Nederlandse Consumentenbond tot beste babyfoon in categorie ‘Beeld en Geluid’ en het is duidelijk waarom. Deze variant Livion video babyfoon heeft een groot scherm, ter grootte van een tablet, en toont met haarscherp beeld wat gefilmd wordt. Zelfs in het donker levert de Livion een perfect beeld. Bovendien is het apparaat voorzien van allerlei handige en uitstekende specificaties, zoals een gecodeerd signaal dat voor een volledig veilige én storingsvrije connectie zorgt. Een bereik van 300 meter, handmatig in te stellen functie voor volume, een duurzame ECO-modus en kan op afstand bestuurd worden. Je stelt eenvoudig een slaapliedje naar keuze in en je laat je baby veilig in slaap vallen! Daarnaast wordt zelfs de temperatuur weergegeven. Dankzij de split en triple screen voorziening, is het mogelijk om maximaal 4 camera’s aan te sluiten op de Livion babyfoon. Door het high-tech besturingssysteem zijn deze 4 camera’s tegelijk bestuurbaar en heb je de optie om beeldmateriaal op te slaan op bijvoorbeeld een SD kaart.

Beste koop alleen geluid

Alecto DBX-88 babyfoon

Alecto

Alecto DBX-88

Consumentenbond: beste koop alleen geluid

Pluspunten

  • Babystation werkt ook op batterijen
  • Goede geluidskwaliteit
  • Heeft terugspreekfunctie

Minpunten

  • Geen

Een babyfoon aanschaffen die verkozen is tot beste product volgens ouders? En tegelijk eentje die uitgeroepen is tot Beste Koop 2018 in categorie ‘Geluid’ door de Consumentenbond? Dan ben je een tevreden mens met de Alecto DBX-88. Deze babyfoon blijft lang opgeladen en heeft dankzij de DECT-technologie een 100% goede ontvangstkwaliteit en levert storingsvrij geluid. Verder kan je op afstand terugpraten tegen je kind, stel je eenvoudig een slaapliedje naar keuze in en zet je het nachtlampje makkelijk aan of uit. Zo hoef je niet de slaapkamer in te wandelen en zorg je voor een rustige omgeving terwijl je op afstand regelt dat je baby goed in slaap valt. Bovendien toont de ouder-unit LED-display de temperatuur van de kamer, welk liedje gedraaid wordt, of het nachtlampje aanstaat en de inhoud van de batterij. De Alecto DBX-88 is een aanrader voor diegene die op zoek is naar een compacte, snel en gemakkelijk te bedienen babyfoon. Houd wel rekening met het feit dat deze babyfoon enkel een LED-display heeft en geen videobeelden toont. Ook worden er geen batterijen meegeleverd voor de baby-unit.

Beste getest alleen geluid

Philips Avent SCD723/26 babyfoon

Philips

Philips Avent SCD723/26

Consumentenbond: beste getest alleen geluid

Pluspunten

  • Goed bereik
  • Babystation werkt ook op batterijen
  • Goede geluidskwaliteit
  • Heeft terugspreekfunctie

Minpunten

  • Geen

De Philips Avent SCD723/26 is een babyfoon met een groot bereik tot 330 meter buitenshuis. Deze babyfoon zorgt voor een betrouwbare verbinding wegens de DECT-technologie. Deze technologie waarborgt een 100% veilige privé verbinding zonder enige interferentie, zodat je zeker weet dat je de enige bent die op het kanaal zit. Bovendien zorgt de technologie ervoor dat andere apparaten, zoals een andere babyfoon, draadloze en mobiele telefoons, geen storing veroorzaken. Verder beschikt deze Philips Avent variant over een Smart ECO Mode. De handige energiebesparende functie voor zo min mogelijk overbodige transmissie. Daardoor wordt de batterijlevensduur vergroot en minimaliseert het automatisch de audiotransmissie. Een ander voordeel van deze babyfoon is het bereik van 330 meter buitenshuis. Binnenshuis geldt een bereik tot 50 meter en hoe dichter je bij de baby bent, des te minder vermogen is er nodig voor een optimale verbinding. De ouder-unit is voorzien van een klein LED-scherm met o.a. een temperatuursensor, TalkBack-functie, nachtlamp en een functie voor slaapliedjes. De baby-unit is niet voorzien van een LED-scherm of beeldscherm, maar heeft diverse knoppen om de functies te bedienen.

Goedkoopste babyfoon met camera

Luvion Easy babyfoon

Luvion

Luvion Easy

Beset budget keuze met beeld

Pluspunten

  • Scherp beeld
  • Plug & play
  • Goed beeld in donkere kamer
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

  • Ietwat klein beeld

De naam van de Luvion Easy verklapt het eigenlijk al: deze babyfoon is de minder uitgebreide versie van de Luvion Essential. Daardoor is dit model zeker niet minder goed, en de beste babyfoon voor mensen die minder geld uit willen geven aan een babyfoon, maar bepaalde functies toch noodzakelijk vinden. De Luvion Easy beschikt namelijk wel over een camera, terugspreekfunctie, en de babyfoon kan de kamertemperatuur meten. Het afspelen van slaapliedjes is echter niet mogelijk, noch kan de babyfoon bediend worden met een app. Als jij deze functies niet belangrijk vindt, dan is dit een van de beste babyfoons ruim beneden de 100 Euro-grens. De Luvion Easy kampt wel met dezelfde problemen als de Essential. Zo is de standby-tijd ook bij de Luvion Easy erg matig door de camera. Gelukkig geniet de Luvion Easy wel dezelfde pluspunten. Zo werkt ook deze babyfoon tot vijftig meter binnenhuis en levert hij erg mooi en zuiver geluid. Deze babyfoon heeft ook meerdere bekroningen tot beste babyfoon mogen ontvangen. Een terechte titel voor een zeer betaalbare, maar toch functionele babyfoon. Bovendien is het apparaat erg gebruiksvriendelijk en kun je er vrijwel mee aan de slag.

Luvion Essential babyfoon

Luvion

Luvion Essential

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Pluspunten

  • Scherp beeld
  • Diverse opties
  • gebruikersvriendelijk

Minpunten

  • Accuduur van batterij is beperkt

Voor wie op zoek is naar wat meer technische snufjes, zal zijn hart kunnen ophalen bij misschien wel de beste babyfoon: de Luvion Essential. Een zeer luxueuze babyfoon met ontzettend veel functies en een strakke prijs. Zo kan deze babyfoon slaapliedjes afspelen, de kamertemperatuur meten, een timer instellen, en beschikt hij over een terugspreek- en digitale zoomfunctie. Op de babymonitor kunnen maar liefst vier andere camera's worden aangesloten. De Luvion Essential heeft al meerdere keurmerken als beste babyfoon op zijn naam staan. De babyfoon maakt gebruik van een digitale verbinding, waardoor de straling erg laag blijft. De geluidskwaliteit heeft hier niet onder te lijden, want tot vijftig meter kun je genieten van zeer helder en mooi geluid. Een minpuntje aan deze babyfoon is dat de standby-tijd erg laag is. Hierdoor loop je dus het risico dat de babyfoon leeg is wanneer je hem wilt gebruiken. De lage standby-tijd is te verklaren door het intense gebruik van de camera die veel batterij nodig heeft. Ga je de babyfoon zelf niet zo intensief gebruiken, of vind je het vaak opladen geen probleem, dan is dit misschien wel de beste babyfoon met camera.

Met super handige app

Arlo Babyfoon

Arlo

Arlo Babyfoon

Met nachtlampje en slaapliedjes

Pluspunten

  • Super beeldkwaliteit
  • Terugspreekfunctie
  • Met bewegingsdetectie
  • Handige smartphone app

Minpunten

  • De prijs

Technische specificaties van babyfoons lopen erg uiteen en dan is het soms lastig om een goede, betrouwbare babyfoon uit te kiezen. Een slimme babyfoon met camera is de Arlo babyfoon. Dit apparaat is populair en dat om verschillende redenen. Het is een high-tech babyfoon met een uniek en vrolijk design: de camera is verbouwd tot de vorm van een konijn, zodat het een speels item is in de slaapkamer van de baby. De Arlo babyfoon stel je eenvoudig in via de Arlo App en vervolgens houd je makkelijk alle instellingen bij via je mobiele telefoon. Op je telefoon ontvang je het beeld van de camera (1080p HD) en heb je live verbinding met je baby. Bovendien ontvang je pushmeldingen, meet je de luchtkwaliteit, monitor je de kamertemperatuur en speel je slaapliedjes af via je telefoon op het apparaat. De interne batterij wordt opgeladen via het stopcontact en zorgt dat de babyfoon vervolgens draadloos werkt. De nachtlamp stel je in met verschillende kleuren. Een klein minpunt is dat de Arlo babyfoon bij grote afstand moeilijkheden vertoont, zoals vertraagde beelden of haperingen.

Philips Avent SCD506/01 – DECT babyfoon

Philips

Philips Avent SCD506/01 – DECT

Trots van Nederlandse bodem

Pluspunten

  • Terugspreekfunctie
  • Eco-functie
  • Nachtlampje voor je kleintje

Minpunten

  • Geen camera

De beste babyfoon voor alle mensen die vertrouwd zijn met Philips en goede ervaringen hebben met het merk. De Philips Avent is een betaalbare en zeer kwalitatieve babyfoon. Het model beschikt over prachtig geluid, een nachtlampje, een terugspreekfunctie, een batterij die tot 24 uur meegaat, en slaapliedjes. Het is belangrijk om te weten dat de Philips Avent niet beschikt over een camera. Als dit noodzaak is voor jou, dan zal dit niet de beste babyfoon zijn. Ben je echter niet uitdrukkelijk op zoek naar een babyfoon met camera, dan zit je bij de Avent aan het goede adres. Zo beschikt het model over een geluidsindicator om aan te tonen hoe hard het geluid in de babykamer is. Bovendien is de babyfoon erg duurzaam door de ECO-functie. Het geluid is helder tot vijftig meter binnenhuis en 330 meter buitenshuis. Als kers op de taart beschikt de babyfoon over een indicator die aangeeft wanneer de verbinding met de babyunit is weggevallen. Zo hoef je je dus niet druk te maken of je nog verbonden bent en hier zelf niet van op de hoogte bent. Een van de beste betaalbare babyfoons voor wie niet op zoek is naar een babyfoon met camera.

Luvion Grand Elite 3 Connect babyfoon

Luvion

Luvion Grand Elite 3 Connect

Trots van Nederlandse bodem

Pluspunten

  • Veel functionaliteiten
  • Goed bereik
  • Beeld en geluid zijn van prima kwaliteit

Minpunten

  • Babystation werkt niet op batterijen

Een moderne babyfoon die opvalt wegens de technische specificaties, is de Luvion Grand Elite 3 Connect. Dit is een HD Wifi babyfoon met camera én app, werkelijk een knap staaltje technologie. Deze Luvion babyfoon heeft drie mogelijkheden om beelden te bekijken. Middels de 4.3 inch touchscreen monitor, via je smartphone of tablet of een combinatie van beiden. Dankzij de Luvion LLHR technologie ontvangt de touchscreen monitor beelden en geluiden vanaf de camera tot een bereik van 300 meter (in open veld). De app maakt het mogelijk om de beelden op smartphone of app te downloaden, handig voor als de oppas thuis is en jij op afstand wilt checken of alles goed gaat. De verbinding is voor alle opties 100% beveiligd en met een wachtwoord in te stellen, zodat jij en/of je partner alleen toegang hebben. Verder beschikt deze Luvion babyfoon over een terugspreekfunctie, een temperatuurweergave, 3 slaapliedjes en een vanaf afstand draaibare camera. Een extra leuke optie is de snapshot en video functie, waarmee je filmpjes kan vastleggen. Erg geschikt voor de momenten die je niet wilt vergeten!

Alecto DVM-64 Connect babyfoon

Alecto

Alecto DVM-64

Trots van Nederlandse bodem

Pluspunten

  • Veel functionaliteiten
  • Heeft terugspreekfunctie

Minpunten

  • Babystation werkt niet op batterijen
  • Bereik is niet overal even goed

Met deze compacte babyfoon van Alecto Baby leg je altijd veilig en eenvoudig beelden vast op camera. De Alecto babyfoon heeft een 2.4 inch scherm en beschikt over alle essentiële functionaliteiten die je verwacht van een moderne babyfoon. Door de 100% storingsvrije en beveiligde verbinding hoor en zie je je baby altijd goed. Het bereik binnenshuis gaat tot 50 meter en het bereik buitenshuis gaat tot maximaal 300 meter. Bovendien kan je de Alecto babyfoon uitbreiden met maximaal vier camera’s, wat ideaal is als je meer kinderen tegelijk in de gaten wilt houden. Dankzij de terugspreekfunctie kan je op afstand met je kind(eren) communiceren. Daarnaast heeft de Alecto babyfoon overige functies, zoals het afspelen van slaapliedjes, een temperatuurweergave met alarm en zelfs een voedingstimer. Zo krijg je automatisch een melding wanneer het tijd is om de baby eten te geven. De uitgebreide handleiding met afbeeldingen laat je eenvoudig instellingen doorvoeren. Verder krijg je 2 adapters geleverd bij het product, waarmee je de camera en de ouder-unit snel kan opladen. Dankzij de full ECO-modus gaan de batterijen optimaal mee.

Babyfoon aankoopgids

Ga je voor het eerst een babyfoon kopen of ben je gewoon op zoek naar een nieuwe? In beide gevallen kun je natuurlijk wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de babyfoon die het best bij jouw situatie en wensen past.
Op het eerste gezicht lijken alle babyfoons heel erg op elkaar en ze beweren allemaal de beste babyfoon op de markt te zijn. In principe kan elke babyfoon hetzelfde, jouw baby in de gaten houden terwijl hij slaapt. Maar als je iets beter naar alle types, modellen en merken kijkt, kom je er achter dat er wel degelijk grote verschillen zijn tussen de babyfoons.
Afhankelijk van je levensstijl en persoonlijke voorkeuren, kan het zijn dat een heel andere babyfoon het best bij jou past dan die jouw omgeving je misschien aanraadt. Het is daarom belangrijk om te weten waar je zelf behoefte aan hebt en welke mogelijkheden er qua functionaliteiten allemaal zijn.

Heb ik een babyfoon nodig voor mijn baby?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je echt een babyfoon nodig hebt. Het is namelijk goed mogelijk dat je helemaal niet perse een babyfoon nodig hebt, bijvoorbeeld als je in een klein appartement met dunne wanden woont zodat je jouw baby in elke kamer kunt horen zonder babyfoon.
Tijdens het onderzoek voor dit artikel hebben we enkele ouders gevraagd hoe zij hun babyfoon gebruiken. Veruit het grootste deel gaf aan dat ze de babyfoon gebruiken om zeker te weten dat hun kindje sliep, zonder de kamer binnen te gaan. Hierdoor zijn ze in staat wat makkelijker te ontspannen en hun favoriete Netflix serie rustig te kijken.
Ook gebruiken sommige ouders overdag een babyfoon. Terwijl hun baby een dutje aan het doen is, hebben zij tijd voor zichzelf zonder zich druk te hoeven maken over of hun kindje al wakker is.

Welk type babyfoon heb ik nodig?

Als je besluit om een babyfoon te kopen, kun je uit 3 verschillende categorieën kiezen: babyfoons met alleen geluid, babyfoons met camera of slimme babyfoons.

Babyfoons met alleen geluid

Babyfoons die alleen geluid oppikken zijn de meest voorkomende type babyfoons omdat het geluid het belangrijkste is om in de gaten te houden. Ze stellen je in staat ieder geluid in de kamer van je kindje te horen en alert te reageren als je baby huilt.

Babyfoon met camera

Logischerwijs kun je met een babyfoon met camera, naast dat je je kindje kunt horen, ook zien wat er in de babykamer gebeurt. Het mooie aan babyfoons met een camera is dat ze ook in het donker laten zien wat je kindje aan het doen is. Je hoeft dus niet meer te gissen of je baby slaapt of wakker is zonder geluid te maken.
Naar onze mening is het hebben van het beeld in combinatie met het geluid veel nuttiger dan alleen je kindje te kunnen horen. Dankzij een babyfoon met camera weet je vaak ook waarom je kindje huilt. Heeft hij zijn teddybeer laten vallen? Is het de luier die lekt? Of is hij gewoon rusteloos en valt hij bijna in slaap? Bij een babyfoon met alleen geluid, moet je nog steeds naar binnen gaan om te kijken wat er aan de hand is met het risico je baby wakker te maken.

Slimme babyfoons

De modernste babyfoons krijgen steeds meer technische snufjes en zijn uitgerust met allerlei sensoren. Slimme babyfoons kunnen bewegingen opmerken, de ademhaling van je kindje controleren en de luchtkwaliteit en kamertemperatuur meten. Daarnaast kunnen sommige slimme babyfoons ook helpen je kindje beter te laten slapen. Door de slaap van je baby te analyseren, begrijp je de slaappatronen van je kindje een stuk beter.

Hoeveel kost een babyfoon?

De prijs van een babyfoon kan variëren van 30 tot 350 euro. Het verschil zit hem vooral in de functionaliteiten en de betrouwbaarheid van de babyfoon.
De goedkoopste babyfoons zijn de babyfoons met alleen geluid. Voor een babyfoon met camera betaal je ongeveer 40 euro meer. Een volledig uitgeruste slimme babyfoon kost ongeveer 200 euro. Voor sommige slimme babyfoons moet je daarnaast ook nog eens maandelijks een bedrag betalen om toegang te krijgen tot cloud-opslag of deskundige slaapadvies en gegevensanalyse.
Sommige ouders kiezen ervoor om wat meer uit te geven voor een goede babyfoon met camera die kan worden gebruikt als thuisbeveiligingssysteem als de kinderen groot zijn. Het is een uitstekende manier om de babyfoon een tweede leven te geven.

Babyfoon kopen, waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een babyfoon moet je beslissen welke functionaliteiten je essentieel vindt en welke vervolgens kijken welke babyfoon deze functies heeft. Hier volgen de belangrijkste functionaliteiten waar je uit kunt kiezen.

Type ontvanger

Je kunt bij babyfoons uit 2 verschillende type ontvangers kiezen; babyfoons met een losse ontvanger en babyfoons die het signaal naar een smartphone, tablet of smartwatch versturen.
De meeste babyfoons hebben een aparte ontvanger. Bij babyfoons met alleen geluid, ziet de ontvanger eruit als een kleine radio. Op de ontvanger kun je meestal het volume, de gevoeligheid van de microfoon en de frequentie instellen. Als je een babyfoon koopt die alleen het geluid laat horen, kun je er het best een kiezen met een geluidsniveau indicator zodat er een lampje oplicht als je baby huilt.
Bij babyfoons ziet de ontvanger eruit als een old-school videospel. Het is vaak een scherm met daarnaast een aantal knoppen waarmee je de kleur en helderheid van het scherm kunt instellen en soms speciale functies kunt activeren zoals het afspelen van slaapliedjes of een nachtlampje kunt aanzetten.
Naast de babyfoons met losse ontvangers, zijn er ook babyfoons (meestal babyfoons met camera) die alleen uit een zender bestaan. De camera plaatst je in de kamer van je kindje, om het beeld en geluid te kunnen ontvangen, moet je een speciale app downloaden op je smart device; tablet, smartphone of smartwatch. Dit kan handig lijken omdat tegenwoordig iedereen 24 uur per dag zijn telefoon bij de hand heeft, toch geven de meeste ouders de voorkeur aan een babyfoon met een losse ontvanger.
Sommige babyfoons worden geleverd met een extra ontvanger. Dit kan erg handig zijn als je een oppas hebt voor je baby zodat jullie beiden een ontvanger bij je kunnen hebben. Sommige ouders plaatsen liever een ontvanger in de kamers waar ze de meeste tijd doorbrengen. Op die manier hoeven ze de ontvanger niet door het hele huis mee te nemen.

Beeldkwaliteit bij babyfoons met camera

De meeste babyfoons met een camera worden geleverd met een losse ontvanger. Kijk niet alleen naar de grootte van het scherm als je kiest voor een babyfoon met camera. Het is belangrijker om naar de beeldresolutie te kijken. Een babyfoon met hoge beeldresolutie geeft namelijk een beter beeld van een grotere afstand en in het donker. Zeker als je je kindje ook in het donker goed wilt kunnen zien, is het belangrijk om een babyfoon met een hoge beeldresolutie te kiezen.
Tegenwoordig zijn er ook babyfoons op de markt waarbij je de lens kunt vervangen. Als je de hele babykamer in een oogopslag wilt kunnen zien, kies je bijvoorbeeld voor een groothoeklens. Als je juist je kindje goed in de gaten wilt houden, kies je juist voor een lens die wat meer ingezoomd is.
Het geluid van een babyfoon
De kwaliteit van het geluid van een babyfoon wordt bepaald door de kwaliteit van de speaker en de gevoeligheid van de microfoon. Een goede babyfoon heeft de optie om de gevoeligheid van de microfoon aan te passen zodat je zelfs de zachtste geluiden van je kindje kunt horen.
Er zijn babyfoons waarmee het mogelijk is om te praten tegen je kindje, ze hebben een zogenaamde terugspreekfunctie. Dit kan handig zijn om je baby te kalmeren met je eigen stem, zonder naar de kinderkamer te hoeven gaan. Daarnaast hebben babyfoons met terugspreekfunctie meestal een functie om slaapliedjes af te spelen in de babykamer.

Het bereik

Bij het kiezen van een nieuwe babyfoon is het erg belangrijk om naar het bereik te kijken. Dit bepaalt namelijk hoe ver de zender en ontvanger maximaal uit elkaar geplaatst kunnen worden zonder signaal te verliezen. Het is dus goed om te weten hoe groot je huis en tuin zijn. De babyfoon die je kiest moet voldoende bereik hebben om te gaan en staan binnen en buiten je huis waar je wilt.
Het is goed om te weten dat de meeste fabrikanten bij het vermelden van het bereik, uitgaan van een open ruimte. In de praktijk wordt het signaal van de babyfoon verstoord door muren, meubels, en andere obstakels. Er zijn speciale lange afstand babyfoons die een groter bereik dan standaard babyfoons moeten hebben. Gelukkig hebben de meeste babyfoons een indicatielichtje dat oplicht als het signaal te zwak wordt. Als je er zeker van wilt zijn dat je altijd bereik hebt, kies je voor een babyfoon die aangesloten is op het internet. Zolang je maar verbonden bent met het internet, heeft je babyfoon bereik.

Levensduur van de batterij

Bijna alle babyfoons hebben een stekker voor in een stopcontact. Soms is dat om de batterij op te laden, soms is het de enige manier om de babyfoon te kunnen gebruiken. Babyfoons met camera hebben de neiging om de batterij sneller te laten leeglopen dan babyfoons met alleen audio.
Veel mensen klagen over levensduur van de batterij. Hoe meer je de babyfoon gebruikt, hoe sneller de batterij meestal leeg is. Wij adviseren daarom om een babyfoon van een bekend merk te kopen, zij vervangen de babyfoon meestal als de batterij defect is. Kies in ieder geval een babyfoon die aangeeft hoe lang de batterij nog mee gaat zodat je deze op tijd kunt opladen voordat het te laat is.
Als je een babyfoon met camera koopt, kun je er het best een kiezen met een speciale eco-modus. Als je voortdurend de videobeelden streamt, raakt de batterij sneller leeg. Met de speciale eco-modus blijft het geluid altijd aan maar schakelt het beeld alleen in als er geluid of beweging wordt gedetecteerd.

Veilige verbinding

Privacy en de bescherming daarvan zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden nu mensen beter op de hoogte zijn van de risico’s. De kans bestaat dat er iemand, per ongeluk, meeluistert via jouw babyfoon. Zeker in dichtbevolkte gebieden zijn er meerdere signalen die elkaar allemaal kruizen en beïnvloeden. Sommige babyfoons zijn hier beter tegen beschermt dan anderen.
De meeste babyfoons zijn analoge babyfoons omdat dit de goedkoopste oplossing is. Analoge babyfoons werken net als een FM-radio. Dit betekent helaas dat iedereen met een ontvanger die binnen het bereik van de babyfoon is, het signaal kan opvangen en dus kan meeluisteren. Analoge babyfoons zijn dus het meest geschikt voor mensen met geen directe buren of voor mensen die de babyfoon maar zelden gebruiken.
Digitale babyfoons met DECT of FHSS technologie zijn aanzienlijk veiliger dan analoge babyfoons. Digitale babyfoons werken op andere frequenties en versleutelen het signaal waardoor niet iedereen zomaar mee kan luisteren. Wij adviseren daarom altijd voor een digitale babyfoon te kiezen.
Dan zijn er nog babyfoons die via een wifi-netwerk verbinding maken. Meestal ontvang je het signaal op je smartphone of tablet maar er zijn ook wifi babyfoons die een externe ontvanger hebben. Babyfoons die via wifi werken, zijn niet beperkt in afstand maar zijn wel kwetsbaarder om gehackt te worden. Als je thuisnetwerk goed beveiligd is, hoef je je niet al te veel zorgen te maken. De meeste gehackte wifi-babyfoons maken nog gebruik van het standaard wachtwoord van de fabrikant of zijn aangesloten op een openbaar wifi-netwerk.
Een ander veiligheidsaspect waarmee je rekening moet houden bij een wifi-babyfoon is de stabiliteit van je internetverbinding. Als het wifisignaal wegvalt, valt ook meteen de verbinding van de babyfoon weg.
Als je de bescherming van je privacy erg belangrijk vindt, kies je voor een 2.4 of 5 GHz babyfoon met DECT of FHSS verbinding.

De sensoren op een babyfoon

Babyfoons krijgen steeds meer functionaliteiten. Een babyfoon die is uitgerust met sensoren stelt je in staat om meer te monitoren dan alleen geluid en beeld. Zo zijn er babyfoons die de temperatuur en luchtvochtigheid van de babykamer meten. Ze waarschuwen je als er plots een verandering optreedt. Daarnaast zijn er babyfoons met bewegingssensoren. Deze waarschuwen je als er beweging in de kinderkamer is.

Uitbreidingsmogelijkheden

Bij sommige babyfoons is het mogelijk om een extra zender of juist extra ontvanger toe te voegen. Zo kun je meerdere kamers tegelijk in de gaten houden als je meerdere kinderen hebt of juist je kindje in de gaten houden zonder de ontvanger mee te slepen als je meer dan een ontvanger hebt.

Zijn babyfoons veilig?

Babyfoons zijn in principe veilig, mits je ze op de juiste wijze gebruikt. De eerste regel is dat je de babyfoon nooit bij je kindje in bed mag leggen. Je kindje kan verstrengeld raken in het snoer en hierdoor stikken. Ieder draadloos apparaat zendt straling uit. Om er zeker van te zijn dat dit geen effect op je kindje heeft, plaats je de babyfoon op minimaal een meter van de plaats waar je kindje slaapt.

Volledige baby uitzetlijst

Een goede babyfoon is natuurlijk niet het enige wat je straks nodig hebt voor de verzorging je kindje. op onze baby uitzetlijst vind je een overzicht wat je allemaal nodig hebt vanaf de geboorte totdat je kindje een peuter is. Met de handige checklist functie, kun je gemakkelijk afstrepen wat je al in huis hebt.