Beste babymatras

Beste babymatras

Josje Bouwman

Bijgewerkt op 10 januari 2021

Onze beste keuze

AeroSleep Sleep Safe Evolution Pack

Uiteraard wil je het beste babymatras voor jouw kind. Je wilt dat de baby in een comfortabel, goed ventilerend en warm bedje kan slapen. Maar welk babymatras kies je? Helaas kan je baby nog niet vertellen hoe het matras aanvoelt en zul je dus zelf op onderzoek uit moeten gaan. Wellicht ben je daar al een tijdje mee bezig. De keuze is namelijk reuze. Er bestaan allerlei babymatrassen met verschillende stoffen en maten. Bovendien zijn er ook veiligheidseisen en hygiëne regelingen waar je van op de hoogte wilt zijn voordat je een matras koopt.

Een pasgeboren baby slaapt zo’n 12 tot 20 uur per dag, dus het is belangrijk dat je een goed en bovendien veilig matras in het bedje hebt liggen. Daarom zijn er verschillende soorten matrassen verkrijgbaar, of dit nou voor een ledikant, wiegje of ander bedje is. Middels deze blog helpen we je graag met allerlei informatie omtrent babymatrassen. Zo kun je uiteindelijk de beste keuze maken voor de aanschaf van een babymatras. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Onze top babymatrassen

Top 4 beste babymatrassen

Je vindt op deze pagina alles wat je nodig hebt om het babymatras te vinden die het beste bij jouw situatie past. Natuurlijk heeft niet iedereen de tijd om een volledige handleiding van begin tot eind te lezen. Daarom beginnen we met onze 4 aan te raden babymatrassen, daarna volgt meer praktische informatie over babymatrassen. Zo lees je onder andere waar je op moet letten bij de aanschaf van een babymatras.

Beste koop

AeroSleep Sleep Safe Evolution Pack

AeroSleep

AeroSleep Sleep Safe Evolution Pack

Als beste getest

Pluspunten

 • Standaard geleverd met extra-ventilerende toplaag/matrasbeschermer
 • Hoge kwaliteit open cel structuur schuim
 • De ondoordringbare film beschermt de matras tegen vuil

Minpunten

 • Geen

De slaapproducten van AeroSleep zijn speciaal ontworpen voor de allerkleinsten (0-2 jaar) en zorgen ervoor dat je baby in een veilige, gezonde en comfortabele slaapomgeving terecht komt. Deze producten zijn allemaal ontworpen op basis van wetenschappelijk onderzoek en garanderen hygiëne en comfort. Daarom raden we het babymatras aan van AeroSleep aan. Dit product is een combinatie van matras en matrasbeschermer in een. Het matras is en rechthoekige vorm. Het matras heeft een luchtige vulling en biedt een goede rugondersteuning. Er zit tevens een matrasbeschermer omheen die een schild vormt tegen bacteriën en allergenen, zonder chemische verwerking. Bovendien is de beschermer gemaakt uit een innovatieve 3D honingraatstructuur wat zacht aanvoelt. Daarnaast zorgt de structuur ook dat vocht, van luiers of braaksel, meteen wordt afgevoerd en vastgehouden wordt in de absorptielaag. Het vuil wordt opgenomen terwijl de baby droog blijft liggen. Het materiaal is van Airfelt en polyester en het matras kan eenvoudig in de wasmachine op 60 graden. Airfelt is volgens AeroSleep een innovatieve stof met een open structuur. Dit zorgt voor een goede steun in de rug. De matrashoes is afneembaar. Verschillende reviews tonen aan dat het matras handig in gebruik is en een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft en kun je aanschaffen voor rond €118.

Met ondersteunend Safesleep schuim

Emma babymatras

Emma

Emma babymatras

100 nachten proefslapen

Pluspunten

 • 100 nachten proefslapen
 • Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
 • Erg goed ventilerend

Minpunten

 • Aan de prijzige kant

Het Emma babymatras is vaker genoemd als een van de beste babymatrassen van dit moment. Een van de voordelen is dat de materialen getest zijn en gecertificeerd zijn met het veiligheidskeurmerk LGA. Dit certificaat geeft aan dat de matrassen vrij zijn van schadelijke stoffen, zoals ftalaten (hormoonverstorende stoffen). Verder zijn Emma babymatrassen gemaakt van grondstoffen en producten die geen risico vormen voor de gezondheid. Ook hebben de matrassen een kwaliteitslabel wat aantoont dat de kwaliteit en levensduur van de matrassen optimaal is. Wegens de strenge richtlijnen voor het gebruik, of geen gebruik, van bepaalde stoffen, kunnen de matrassen geen allergische reactie opwekken.

Naast de goede kwaliteit stoffen die gebruikt zijn om het babymatras te maken, zijn er nog een aantal andere voordelen. Zo is de matrasvulling van speciaal Safesleep schuim. Dit is een koudschuimmatras. Het is belangrijk dat het hoofdje van de baby niet verder dan 3 cm in het matras zakt en dit schuim voorkomt dat dit gebeurt. Daarnaast is het materiaal luchtdoorlatend en kan het gewassen worden. Het Emma babymatras is te koop voor €112.

Beste budget keuze

Princessmatrassen Ledikantmatras

Princessmatrassen

Princessmatrassen Ledikantmatras

Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Pluspunten

 • Erg gunstig geprijsd
 • Met anti-allergische laag
 • Makkelijk te verschonen

Minpunten

 • Geen

Een goedkopere, maar desalniettemin goede, variant babymatras is het ledikantmatras van Princessmatrassen. Dit is eveneens een rechthoekig matras. Het is gemaakt van Poly Comfort schuim en de matrassen hebben een anti-allergische dubbeldoek. Deze dubbeldoek, of beschermhoes, is makkelijk afneembaar met een rits en kun je in de wasmachine stoppen. Je kan bovendien een extra hoes over de beschermhoes aanbrengen. Dan weet je zeker dat het makkelijk kan verschonen, wanneer de baby een ongelukje heeft gehad in bed. Het matras is stevig en zorgt voor een comfortabele ligging. Bovendien ondersteunt het de rug van de baby. Wanneer je een praktisch, eenvoudig matras zoekt, dan is dit matras daar geschikt voor. Het babymatras is te koop voor maar €39.

Beste pocketveringmatras

ABZ Kindermatras Pocketvering

ABZ

ABZ Kindermatras Pocketvering

Gespecialiseerd in matrassen

Pluspunten

 • Fijn pocketveringmatras
 • Makkelijk schoon te maken

Minpunten

 • Geen

Het laatste babymatras die we aanbevelen is het kindermatras met pocketvering van ABZ. Dit matras is onderdeel van en kwalitatief hoogstaand assortiment aan kindermatrassen van ABZ. Er bestaan standaard maten als uiteenlopende, afwijkende maten van, zodat je een goede maat kan aanschaffen. Om het matras zit eveneens een afneembare beschermhoes die je in de was kan stoppen. Het materiaal aan de buitenkant is van zacht badstof en het materiaal van de vulling is koudschuim. €125.

Door de verpakte veren die onderling met elkaar verbonden zijn, is het matras erg flexibel en buigzaam. Op de plaatsen waar de meeste druk wordt uitgeoefend ontstaat daardoor een soepele vervorming. Het matras vormt zich dus naar het lichaam van de baby. Verder heeft het matras een vochtregulatie en ventileert het goed. Hierdoor behoudt het matras een prettige temperatuur wanneer het warm is of juist heel koud.

Babymatrassen aankoopgids

Een kindje slaapt veel uur op een dag. Bovendien heeft een kind dit nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat je een goed matras aanschaft voor je kind waarop deze comfortabel kan liggen. De bovengenoemde 4 babymatrassen zijn maar een greep uit een veel grotere collectie. Er bestaan diverse soorten matrassen van allerlei aanbieders. Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende stoffen en afmetingen. Welke maat uiteindelijk het beste is, is afhankelijk van de wieg of het ledikant. Er zijn matrassen in een ovale vorm, maar ook rechthoekige bijvoorbeeld. De een past net wat beter dan de andere.

Naast ligcomfort is het ook goed om te letten op bepaalde anti-allergische en anti-transparantie indicaties. Sommige stoffen in matrassen kunnen schadelijk zijn voor de huid of longen en daarom is het goed om te letten op de samenstelling van producten. Stel dat je kindje vaak last heeft van transpiratie of regelmatig behoeftes doet in bed, is het verstandig om aan de hand daarvan uit te zoeken welke matrassen hier goed tegen kunnen. Er bestaan meerdere matrassen waarbij je bijvoorbeeld beschermhoezen makkelijk kan wassen en welke uiterst ventilerend zijn.

Deze onderwerpen komen allemaal hieronder aan bod om je meer wegwijs te maken in de wondere wereld van babymatrassen!

Soorten babymatrassen

Je hebt de keuze uit verschillende soorten babymatrassen. Het comfort van een babymatras is afhankelijk van de samenstelling van producten en materialen. Zowel vullingen als beschermhoezen kunnen verschillen met merk en soort matras. Elke stof heeft weer zijn eigen kwaliteiten. Vaak worden materialen zoals Polyether, schuim en pocketvering gebruikt. Maar wat is precies het verschil daartussen?

Polyether babymatras

Je kunt een aantal voor- en nadelen verwachten als je een polyether babymatras aanschaft. Ten eerste de voordelen. In vergelijking met schuim of pocketvering matrassen, is een matras van polyether een stuk goedkoper. Daarnaast kun je een polyether matras makkelijk op maat laten maken en zijn deze matrassen goed schoon te maken. Het is stof dat je eenvoudig kan wassen en dat kan erg handig zijn als de stof regelmatig vies wordt. Over het algemeen zorgen matrassen van polyether voor een redelijke luchtdoorlatendheid, maar moet je niet de beste kwaliteit verwachten. Daarnaast biedt polyether enige mate van veerkracht en ondersteuning, maar verwacht ook hierbij niet het allerbeste. Daarom zijn deze matrassen ook wat goedkoper dan de meesten, dus in verhouding krijg je wel waar voor je geld.

Geheugenschuim babymatras

Een babymatras met geheugenschuim, oftewel visco-elastisch of traagschuim, is een van de betere opties. Over het algemeen wordt geheugenschuim vaak gebruikt in combinatie met andere materialen. De manier waarop het schuim verwerkt is zorgt ervoor de het deel waar druk op komt te staan, langer nodig heeft om weer gevuld te worden met lucht. Je hebt het vast een keer gedaan, als je je hand erin duwt zie je je handafdruk wanneer je je hand weer weghaalt. Het voordeel van dit materiaal als babymatras, is dat de baby geen drukpunten zal voelen. Dit zorgt voor een hoge mate van comfort tijdens het slapen.

Daarentegen beweegt het schuim wat moeizamer. Bovendien is het materiaal door de dichtheid minder ademend dan andere producten. Het houdt dus meer de lichaamswarmte vast.*

Koudschuim babymatras

In vergelijking met geheugenschuim heeft koudschuim door de structuur meer veerkracht. Daarom wordt deze variant vaak als een stuk comfortabeler geschat. Het blijkt zelfs een van de beste materialen voor een babymatras te zijn. Dit omdat het schuim gecombineerd wordt met andere materialen om een goede balans te creëren tussen kwaliteit en comfort. Het ventileert wel iets minder dan polyether babymatrassen en deze houden daarom, net als geheugenschuim matrassen, de warmte beter vast.*

*Let wel, zowel de geheugenschuim als koudschuim matrassen zijn niet de beste opties voor een wieg. Door de dichtheid en het vasthouden van warmte zorgt dit in een wieg niet voor de juiste warmteregeling. Het wordt ook wel als een mogelijke oorzaak van wiegendood gezien, dus houdt hier rekening mee bij de aanschaf van zo’n matras.

Pocketvering babymatras

Naast de polyether en schuim babymatrassen bestaan er ook babymatrassen met pocketvering. Dit zijn matrassen met spiraalvormige staaltjes die meeveren. Hierop zit een laag textiel en daarboven zit weer een laagje schuim. Een aantal voordelen van pocketvering matrassen is dat deze een goede ventilatie hebben. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de andere materialen die worden gebruikt, zoals het schuim en de andere stoffen aan de binnenkant. Als deze materialen een sterke dichtheid hebben, dan zal de ventilatie wat minder zijn.

Pocketvering matrassen liggen wel anders dan matrassen van schuim. Pocketvering matrassen veren een stuk meer mee bijvoorbeeld. Daarnaast zullen dit soort matrassen ook een stuk minder stroef aanvoelen.

Welke afmeting en hoe dik moet een babymatras zijn?

De afmeting en dikte van het babymatras zal afhangen van de afmetingen van het bed. Een wieg, ledikant of ander babybed hebben verschillende afmetingen. Er bestaat dus niet een enkele perfecte maat. De dikte is ook weer afhankelijk van de materialen die een aanbieder toepast. Bovendien is het gewicht van de baby cruciaal om te bepalen of het matras dik genoeg is of niet. Over het algemeen moet een matras voor een kindje minimaal 8 cm dik zijn. Een matras moet uiteraard dik genoeg zijn en niet als een plank aanvoelen, maar dit is dus afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Daarom is het verstandig om diverse matrassen te vergelijken in dikte en te bepalen of dat de juiste dikte is voor je baby.

Je kan een matras op maat laten maken voor de wieg. Soms wordt een wieg ook in combinatie verkocht met een matras, waarbij je al de juiste afmetingen hebt. Daarnaast wordt voor een ledikant vaak de afmeting 60×120 cm gebruikt. Als je een meegroeibed hebt, kun je uitgaan van en verstellen naar 120 tot 200 cm. Daarnaast zijn peutermatrassen rond de 70 tot 160 cm lang.

Het is van belang dat het matras goed past in de wieg of het ledikant. Zo kan er geen armpje of beentje tussen het matras en de rand van het bed klem raken.

Hoe stevig moet het matras zijn?

Een babymatras moet stevig genoeg zijn, maar er is niet een bepaalde stevigheid die wordt aangegeven als ‘best getest’. Dit omdat de juiste stevigheid van veel dingen afhangt. Allereerst heeft de mate van stevigheid te maken met het soort matras dat je uiteindelijk kiest. Een matras van schuim is iets steviger dan pocketvering, als in een pocketvering matras minder schuim gebruikt wordt.

Het is vooral belangrijk dat een matras goed aanvoelt als je erop duwt om te testen voor jouw baby. Het is niet de bedoeling dat het matras zo zacht is dat je er bijna doorheen prikt, maar ook niet keihard aanvoelt. Je wilt niet dat het matras zacht is wat de kans vergroot dat je baby erin wegzakt. Bovendien speelt het gewicht van de baby ook mee in hoeverre het matras ondersteuning biedt.

Welke veiligheidseisen moet ik aan een babymatras stellen?

Naast comfort is veiligheid uiteraard belangrijk. Om ervoor te zorgen dat je een veilig babymatras koopt kun je rekening houden met een aantal veiligheidseisen. Zorg er in eerste instantie voor dat het matras de juiste afmetingen heeft. Zo voorkom je dat het matras kan schuiven. Kleine kans dat er dan een armpje of beentje tussen komt te zitten.

Koop bovendien niet een te zacht matras. Een te zacht matras biedt weinig steun en een baby zal makkelijker wegzakken. Dat is gevaarlijk omdat een kindje nog niet sterk genoeg is om zichzelf uit de greep kan tillen. Wat betreft goede ondersteuning en juiste veerkracht vallen veel polyether matrassen daarbuiten. Dat komt omdat deze simpelweg niet erg veel ondersteuning bieden en ook niet erg veerkrachtig zijn. Eveneens zijn deze polyether matrassen niet de beste als het gaat over ventilatie. Dat weerspiegelt zich wel in de prijs, omdat deze matrassen doorgaans een stuk goedkoper zijn.

Daarentegen zijn de babymatrassen met koudschuim bijvoorbeeld al een beter keus. Koudschuim biedt een hoger ligcomfort en heeft een goede veerkracht en hygiëne. Dat ligt al gauw wat veiliger voor de baby.

De hygiëne van een babymatras

We hebben al vaker aangegeven dat, naast ligcomfort, juiste hygiëne van een babymatras belangrijk is. Door de verschillende materialen in een matras is dat niet altijd hetzelfde. De babymatrassen van Emma (hierboven aangegeven) hebben bijvoorbeeld een hoop keurmerken en certificaten op gebied van veiligheid en hygiëne, maar dat hebben niet alle babymatrassen.

Er diverse fabrikanten die aangeven dat hun babymatrassen goed zijn tegen stofmijt of andere allergieën. Het proces dat hieraan voorafgaat is echter niet altijd goed voor de gezondheid. De behandeling wordt vaak gedaan met schadelijke chemicaliën. Let bij de aanschaf daarom wel op een beschrijving over chemische behandelingen of dergelijke. Op die manier kun je de slecht behandelde matrassen goed vermijden.

Over het algemeen is het aan te raden een babymatras te nemen waarbij je de beschermhoes kan afritsen. Bovendien kun je deze regelmatig wassen in de wasmachine, wat natuurlijk erg handig is als je bedenkt hoe vuil deze soms kan worden!

Volledige baby uitzetlijst

Een goede matras voor je baby is natuurlijk niet het enige wat je straks nodig hebt voor je kindje. op onze baby uitzetlijst vind je een overzicht wat je allemaal nodig hebt voor een goede nachtrust voor zowel jou als voor je kindje. Met de handige checklist functie, kun je gemakkelijk afstrepen wat je al in huis hebt.