Beste traphekje

Beste traphekje

Josje Bouwman

Bijgewerkt op 7 januari 2021

Onze beste keuze

Babydan Flexi Fit traphekje

Vol trots kijk je toe hoe je kleine dreumes al kruipend op ontdekkingsreis gaat door heel het huis. In elke ruimte is wel iets nieuws te verkennen en achter elke hoek is het vast een stuk interessanter dan stilzitten. Met meerdere verdiepingen in huis is het slechts een kwestie van tijd voordat je kindje de trap ontdekt en de eerste poging waagt om naar boven of beneden te klimmen. De wondere wereld van een kind blijft leuk om mee te maken, maar dat moet het ook vooral blijven: leuk! Het ontdekken hoort een veilige en enerverende uitdaging te zijn voor het kind en niet veranderen in een ongeluk en nachtmerrie voor kind en ouder.

Een goed traphekje is daarom onmisbaar als je een trap in huis hebt. Zo voorkom je dat het kind op een onbewaakt moment van de trap valt of een ander ongeluk krijgt. Maar welke soorten traphekjes bestaan er allemaal? En welke is het beste of meest veilige? In dit artikel lees je alles over de functie van een traphekje, welke soorten er zijn en wat volgens ons de 5 veiligste en beste traphekjes zijn.

De beste traphekjes

De 6 beste traphekjes

Op deze pagina vind je informatie over veilige traphekjes. Ervan uitgaande dat niet iedereen tijd en/of zin heeft om diverse handleidingen van voor tot achter te lezen, beginnen we daarom met onze top 5 meest veilige traphekjes. Daarna volgt meer informatie over de soorten traphekjes die momenteel op de markt zijn en waar je allemaal op moet letten bij aanschaf zodat je het meest plezier hebt van het product.

Beste koop

Babydan Flexi Fit traphekje

Babydan

Flexifit

Door de Consumentenbond beoordeeld met een 8,3

Pluspunten

 • Doorstaat alle veiligheidstests, ook de extra zware botstest
 • Erg makkelijk in gebruik
 • Hoge kwaliteit
 • Stevig hekje

Minpunten

 • Niet heel gemakkelijk in elkaar te zetten
 • Niet geschikt voor kinderen langer dan 85cm

De Babydan Flexi Fit is momenteel het best verkochte traphekje. Niet zo gek ook aangezien hij in openingen tussen de 67 en 105,5 cm te gebruiken is. Bovendien komt de Babydan Flexi Fit met een 8,3 als beste uit de test van de Consumentenbond. Het hekje scoort maar liefst een 9,7 op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en een 8,2 op het gebied van veiligheid. De babydan Flexi Fit is van hoge kwaliteit en voelt dan ook erg stevig aan. Voor een volwassene is het hekje makkelijk met een hand te openen. De Babydan Flexi fit is ontworpen om zo veelzijdig mogelijk gebruikt te kunnen worden. Het hekje kan zowel bovenaan als onderaan de trap gebruikt worden en voor zowel smalle, als ongewoon brede openingen.Het unieke aan de Babydan Flexi Fit is dat hij zowel in de dag (tussen de muren) als op de dag (aan de voorkant) bevestigd kan worden.

Beste uit de test

A3 Safetydoor traphekje

A3

Safetydoor

Door de Consumentenbond beoordeeld met een 8,3

Pluspunten

 • Gemakkelijk voor volwassenen om met een hand te openen
 • Doorstaat alle veiligheidstests, ook de extra zware botstest
 • Hoge kwaliteit
 • Stevig hekje

Minpunten

 • Kan lastig zijn op precies op maat te maken

Uiteraard is het allerbelangrijkste aan een traphekje dat je kind veilig is. Deze A3 Safetydoor doorstaat dan ook alle veiligheidstest en zelfs een extra zware botstest. Bij de A3 Safetydoor is echter ook extra aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van het hekje. Als volwassene moet je er natuurlijk meerdere malen per dag doorheen, ook met spullen in je handen. Dit traphekje heeft dan ook een uniek systeem waardoor volwassene hem gemakkelijk met een hand kunnen openen en sluiten. Dit terwijl hij voor kleine kinderen juist heel lastig te openen is. Het enige nadeel van dit spijlenhekje is dat hij wat lastig te installeren kan zijn, vooral als je een afwijkende breedte hebt.

Beste budget keuze

Safety 1st Easy Close traphekje

Safety 1st

Easy Close

Door de Consumentenbond beoordeeld met een 7,8

Pluspunten

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Makkelijk te monteren
 • Hoge kwaliteit
 • Stevig hekje

Minpunten

 • Verlengstuk nodig voor brede openingen

Een volgend, veilig spijlen traphekje is de Easy Close van Safety 1st. Dit is een traphekje met een klembevestiging. De spijlen zitten vrij dicht op elkaar, zodat er geen risico bestaat dat je kindje er doorheen kan. Het creëert een ruimtelijk effect, omdat je niet tegen een dicht scherm aankijkt als het hek afgesloten is. Weerskanten van het hek bevestig je met schroeven op twee oppervlakken en het middenstuk kan open en dicht gedaan worden middels een klem. Met één handbeweging open je het hek, maar om de veiligheid te bewaken zit er een kinderslot op. Bovendien staat het hek eenmaal bevestigd als een huis. Het hek is zonder verlenging te gebruiken voor een minimale breedte van 72 cm tot 81 cm. Daarnaast bestaan van hetzelfde merk verlengstukken waardoor je het hek kan gebruiken tot een breedte van 109 cm. Tot slot heb je dit hek voor nog geen €35 in huis!

Automatische vergrendeling

Lascal Kiddyguard Avant traphekje

Lascal

Kiddyguard Avant

Fraai design

Pluspunten

 • Ziet er goed uit
 • Met automatische vergrendeling
 • Niet voortdurend in je zicht

Minpunten

 • Prijziger dan andere traphekjes

Het derde (merk) traphek in onze selectie, is het hek KiddyGuard van Lascal. Lascal heeft drie verschillende modellen op de markt, waaronder de Avant, Accent en Assure. De Avant uitvoering is speciaal ontworpen voor extra brede openingen tot 120 cm. Dit hek heeft een sterke aluminium behuizing in vierkante vorm en een automatisch vergrendelmechanisme waarmee je het hek met één hand in een seconde vergrendelt. Een extra voordeel van de Avant versie, is de automatische vergrendeling met timer. Dankzij dit systeem bepaal je wanneer het hek ontgrendeld wordt. De Accent versie past tussen elk oppervlak tot 100 cm breed en bespaart een hoop ruimte, omdat het hek volledig in de behuizing verdwijnt als je deze niet gebruikt. Deze behuizing is eveneens van aluminium, maar heeft een ronde vorm. Het Assure model komt zonder aluminium behuizing. Verder hebben de 3 versies een automatische vergrendelmechanismes en een vergrendelings aanduiding. Er brandt een rood lampje als het hek dicht is. De modellen zijn erg makkelijk te bevestigen. Zo bevestig je op het ene oppervlak de (aluminium) behuizing en op het andere oppervlak het bevestigingsonderdeel. Het hek zelf is een scherm van mesh. Het high-tech hek is helaas niet erg goedkoop, want je betaalt al gauw gemiddeld €100 afhankelijk van de samenstelling.

Beste vouwhekje

Babydan Guard Me traphekje

Babyguard

Guard Me

Door de Consumentenbond beoordeeld met een 7,8

Pluspunten

 • Geen deurtje dat steeds in de weg staat
 • Makkelijk te monteren
 • Met 1 hand te openen en sluiten

Minpunten

 • Niet het allermooiste hekje

Dit veilige vouwtraphekje vouw je snel uit en vouwt als een harmonica automatisch weer in. Het hek zweeft een stukje boven de grond zodat deze niet blijft haken. Verder is dit hek helemaal dicht en van sterk kunststof materiaal gemaakt, wat erg handig is omdat het kind niet door het hek kan vallen en het te hoog is voor een kind om overheen te klimmen. Bovendien is het hek ideaal voor smalle openingen, boven- of onderaan de trap, in deurkozijnen of tussen twee muren. Op het ene oppervlak bevestig je het hek en op het andere oppervlak bevestig je de paal waarmee het hek op slot kan. Het hek is geschikt voor openingen van 55 cm tot 89 cm. Een extra voordeel: als je een wat bredere opening hebt, kun je een verlengstuk monteren zodat het hek alsnog mooi aansluit. Als je het hek wil monteren tussen het deurkozijn (in de dag), kun je het maximaal verlengen tot 113,5 cm. Wanneer je het hek wil monteren op het deurkozijn (op de dag), kun je het hek maximaal verlengen tot 103,5 cm. De BabyDan Guard Me heb je al in huis vanaf €55.

Noma Wall Fix traphekje

Noma

Wall Fix

Door de Consumentenbond beoordeeld met een 7,7

Pluspunten

 • Erg makkelijk in breedte te verstellen
 • Veilig traphekje
 • Fraai design

Minpunten

 • Kan lastig zijn om te monteren

Het laatste traphek in deze lijst is het houten hek van Noma. Allereerst is het een erg veilig systeem met een dubbele vergrendeling boven- en onderaan het hek. Het hek vergrendelt op de kleine muurbevestiging. Het traphekje is een spijlenhek en gemaakt van natuurlijk berken hardhout. De spijlen zitten voldoende op elkaar, zodat het kind geen risico loopt om tussen de spijlen te glippen of vast kan zitten tussen de houten stukjes. Het hek is voorzien van een ‘Push and Lift’ mechanisme, zodat je het hekje eenvoudig kan openen met één hand. Bovendien past het hekje in openingen tussen 62 cm tot maximaal 102 cm en past dus tussen een extra brede opening. Een extra voordeel is dat dit hekje is voorzien van een zacht sluitingssysteem en opent zelfs in beide richtingen voor deuropeningen. Als je het hekje voor een trapopening wilt gebruiken opent deze in één enkele richting. Het hekje bevestig je eenvoudig met een snel verwijderbaar muurscharnier en heeft een directe bevestiging op de muur. Met het ‘Snap Fix’ systeem kan je het hekje in een mum van tijd installeren en afstellen, dus je bent er niet veel tijd aan kwijt! Wat betreft het uiterlijk is het een mooi strak design zonder overbodige scharnieren, uitsteeksels of haken. De Noma Wall Fix valt is verkrijgbaar voor €39,99.

Traphekjes aankoopgids

Het is geweldig om te zien wanneer de kleine op ontdekkingsreis gaat in eigen huis. Of dit nou al kruipend of lopend gaat, de nieuwsgierigheid leidt de weg. Maar we weten ook dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Ondanks de kleine avonturier gaandeweg kan vallen en opstaan is het een ander verhaal als deze een val van de trap maakt. Om dit gevaar te allen tijde te voorkomen is het raadzaam om een traphekje aan te schaffen. Echter zijn er ontzettend veel verschillende soorten traphekjes en zie je door de bomen het bos bijna niet meer. Om je goed op weg te helpen hebben we de aankoopgids samengesteld waarin je leert over de soorten hekjes, waar je speciaal op moet letten bij aankoop van een hekje en wat de voor- of nadelen zijn van diverse soorten traphekjes. Zo heb je een helder overzicht van de belangrijkste punten en zal je het langst plezier hebben van je nieuwe aankoop!

Verschillende soorten traphekjes

Een spijlenhekje of toch een harmonica mechanisme? Of de oprolbare versie? En dan nog de juiste hoogte en breedte vinden. Dit kan al een hele afweging zijn. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten traphekjes van divers formaat, materiaal en design. Al die verschillende opties zorgen misschien voor extra verwarring in plaats van helderheid en dat is nou net niet de bedoeling. Daarom hebben we voor speciaal voor de lezer een handig overzicht gemaakt van de diverse soorten hekjes. Dan weet je direct welke goed in huis zou passen!

Traphekje met spijlen

Een spijlenhek is, zoals de naam al verklapt, een traphek met spijlen. Een spijlenhek is meestal gemaakt van hout, metaal of kunststof waarbij de spijlen verticaal iets uit elkaar bevestigd zijn in het frame. Let bij de aanschaf van een spijlenhek goed op of de spijlen niet te ver uit elkaar staan. Het kind hoort niet tussen de spijlen door te glippen of met het hoofd of een ledemaat vast te zitten. Of de ruimte tussen spijlen goed is, kan je eenvoudig testen door een gebalde, volwassen vuist door de spijlen te duwen: dit mag niet passen tussen spijlen. Verder bevestig je niet elk spijlenhekje op dezelfde manier. Een aantal spijlenhekjes klem je tussen twee oppervlakken zonder deze vast te hoeven schroeven. Daarnaast heb je spijlenhekjes waarbij je de zijkanten bevestigd aan de muur. Waar de meeste spijlenhekjes openen aan de zijkant, zit soms de opening in het midden. Dit is wanneer het spijlenhekje aan beide kanten is vastgemaakt. Voorbeelden van spijlenhekjes zijn de Hauck Open’N Stop en de Safety 1st Quick Close.

Het harmonica traphekje

Naast een spijlenhek bestaan ook nog de harmonica traphekjes, waarbij het hek als een harmonica in- en uitklapt. Het grootste voordeel van zo’n harmonica hekje is dat dit weinig ruimte in beslag neemt, omdat het hek naar de zijkant schuift om open en dicht te gaan. Je hoeft dus niet extra ruimte over te houden voor een deur. Harmonica traphekjes bestaan in verschillende uitvoeringen, van afgesloten systemen tot aan houten spijlen die kruislings verbonden zijn en opvouwen bij het openen van het hek. Hierbij is het belangrijk om de veiligheidseisen na te gaan, omdat er nog al eens harmonica traphekjes zijn die niet voldoende veiligheid bieden. Sommige traphekjes zijn te ver van de grond verwijderd of het kind kan het hekje beklimmen. Een voorbeeld van een harmonica traphekje die wel voldoet aan de veiligheidseisen is de BabyDan Guard Me. Dankzij het volledig afgesloten hek, heeft het kind geen mogelijkheid om het hek te beklimmen.

Het oprolbare traphekje

En oprolbaar traphekje is ideaal voor als je op zoek bent naar een handige oplossing in een wat kleinere ruimte. De populariteit van dit soort traphekjes is te danken aan een aantal dingen. Allereerst rol je het traphekje op in een compacte, verticale behuizing op de zijkant van het oppervlak. De behuizing neemt nauwelijks ruimte in en het scherm blijft onbeschadigd als het niet wordt gebruikt. Daarnaast zijn oprolbare traphekjes heel eenvoudig om te gebruiken en hebben meerdere oprolbare traphekjes een automatisch vergrendelingssysteem. Verder zijn deze traphekjes makkelijk te bedienen met één hand. Daarnaast dekt het hek, wanneer uitgerold, mooi af en ziet het er strak uit. Denk bijvoorbeeld aan de hekjes van Lascal, zoals eerder beschreven.

Aan de andere kant is gebleken dat een rolhekje niet altijd even veilig is, afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt als scherm. De meeste rolhekjes zijn gemaakt van flexibel gaas waardoor je zonder al teveel moeite kan buigen. Uiteraard moet het materiaal soepel genoeg zijn om opgerold te kunnen worden, maar niet zodanig flexibel dat het kind eraan gaat hangen en het kapot gaat. Zorg er dus voor dat je voor aanschaf van een rolhekje een testmodel kan uitproberen in de winkel, of een hekje aanschaft met een redelijke garantie.

Waar let je op bij het kopen van een traphekje?

Er zijn veel traphekjes op de markt waarvan velen niet aan de juiste veiligheidseisen voldoen. Helaas is dat niet altijd duidelijk en dan kan het al gauw een oneindige zoektocht worden naar een betrouwbaar hekje. Voordat je een traphekje aanschaft is het daarom belangrijk te letten op de volgende punten zodat je geen miskoop doet.

Check allereerst het slot. Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het hekje. Meestal zijn er testmodellen in de winkel en je kan eenvoudig checken of het slot handig te bedienen is en betrouwbaar werkt. Let bovendien bij het testmodel of het slot soepel werkt. Een testmodel is vaak gebruikt en als het slot nog steeds stroef loopt, zal dat waarschijnlijk ook het geval zijn met het model dat je aanschaft. Een stroef slot is niet erg prettig, dus kies vooral een model met een soepel, makkelijk te bedienen slot.

Let ook op de hoogte van het hek. De juiste hoogte ligt tussen de 65 cm en 75 cm. Het is het verstandigst om 75 cm hoogte aan te houden, om er zeker van te zijn dat het kind niet groter is dan het hek. Uiteraard varieert lichaamslengte en kan je het beste het hek uitkiezen op basis van de lengte van het kind. Let bovendien op de afmetingen aan de onderkant van het hek. De onderkant moet geen ruimte overlaten waardoor het kind onder het hek kan kruipen of klem komt te zitten. Bij een spijlen traphekje is het belangrijk dat een kind niet tussen de spijlen door kan glippen.

Let daarnaast ook op eventuele ruwe randen of uitsteeksels. Ga met je hand langs de randen om te checken of er scherpe punten of splinters aan zitten. Het is niet de bedoeling dat het kind hier achter blijft haken met kleding, dus zorg dat er zo min mogelijk gevaarlijke onderdelen aan zitten.

Wanneer koop je een traphekje?

De noodzaak om een traphekje aan te schaffen hangt af van een aantal dingen. Allereerst is een traphekje voornamelijk essentieel in een huis met nare bochten, meerdere verdiepingen of ruimtes waar geen kinderen mogen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld boven- of onderaan de trap, in een deuropening of bij een hoge afstap. Daarnaast is een traphekje vooral handig vanaf het moment dat het kind begint met kruipen. Je kan ook wachten totdat het kind loopt, maar als het kind al kruipend het huis gaat ontdekken en je niet altijd in de buurt bent wil je liever geen gevaar lopen op een ongeluk van de trap. Omdat het per kind verschilt wanneer het begint te kruipen of lopen hoef je niet perse uit te gaan van een bepaalde leeftijd.

Montage van een traphekje

Per traphekje verschilt het hoe je deze moet bevestigen, maar over het algemeen kan je dit zelf vrij eenvoudig uitvoeren. Bovendien wordt het product met handleiding geleverd, dus je kan altijd even nalezen of je het goed en veilig hebt geplaatst! Let bij bevestiging dat je zowel de boven- als onderkant van het traphekje vastmaakt aan het oppervlak, zodat het kind niet naar boven kan klimmen of dat het hek los zit. Een traphekje met klemsluiting bevestig je met schroeven en pluggen, op een paar cm van de grond. Op die manier is er genoeg ruimte om soepel open en dicht te gaan. Een traphekje met treksluiting bevestig je met scharnieren op dezelfde manier aan de wand. Eenmaal bevestigd, valt het hek zo in het slot.

Het schroefhekje

Schroef traphekje

Laten we voorop stellen: er zijn tegenwoordig maar weinig traphekjes waarbij geen schroeven aan te pas moeten komen. Een klemhekje klem je tussen de opening, maar zet je ook al gauw vast met schroeven. Er bestaan schroefhekjes waarbij maar een paar schroeven gebruikt moeten worden, maar ook schroefhekjes waarbij je de gehele zijkant moet vastschroeven aan de wand. Deze modellen hebben in het midden van het frame scharnieren of het slot van het hekje. Andere schroefhekjes bevestig je alleen met de houders voor de scharnieren aan de wand, waarop het slot bevestigd zit. Verder bestaan er ook schroefhekjes waarbij je de muurhouders aan de muur schroeft. Het hek zelf wordt in deze muurhouders vastgeklemd.

Ondanks dat je veel keuze hebt uit verschillende schroefhekjes, kan een nadeel zijn dat sommige schroefhekjes vrij veel schroefbevestigingspunten hebben. Een traphekje dat je bijvoorbeeld in zijn geheel vast schroeft aan de wand is stevig, maar je bent wel even bezig om deze te bevestigen. De installatie duurt dus wat langer en als je het niet goed doet moet je opnieuw gaten boren waardoor je je muur of trappost beschadigt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus let goed op hoe je het hekje moet vastmaken of ga voor een (schroef)hekje met wat minder bevestigingspunten.

Het klemhekje

Klem traphekje

Traphekjes met klemsluiting zijn eenvoudig te bevestigen aan de muur. Vaak hebben zulke hekjes een klem aan de boven- en onderkant zitten. Deze klemmen schroef je op de wand en het hek sluit je door de deur in de klemmen te haken. Een aantal traphekjes klem je letterlijk tussen twee oppervlakken en hoef je niet te schroeven. Zorg in beide gevallen dat de klemmen strak bevestigd zijn, zodat ze niet los gaan zitten. Let wel op dat je checkt of het hek daadwerkelijk juist in de klem zit. Als het hek hard dichtklapt kan het nog wel eens zo zijn dat het hek stuitert voordat deze goed in de klemmen valt. Daarna moet je zelf het slot erop zetten, want dit gebeurt niet automatisch. Naast het eenvoudige en praktische ontwerp, kan een nadeel de uitstekende klemmen zijn. Als het hek open staat, steken deze klemmen uit waardoor er een risico is dat het kind hier achter blijft haken of zich eraan stoot.

Het plakstrip traphekje

Plakstrip traphekje

Een aantal schroefhekjes worden geleverd met extra plakstrips, zodat het hek steviger vastgemaakt kan worden. Hekjes met plakstrips klinken aantrekkelijk, want je hoeft geen gaten te maken in de muur en bent snel klaar met de installatie van zo’n hek. Maar laat je niet direct verleiden door dit gemak. Het is namelijk niet aan te raden om een hekje enkel vast te zetten met de plakstrips. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een hekje met plakstrips toch vrij snel verschuift en niet lang goed blijft vastzitten. Dit is voornamelijk gebleken uit duurtests waarbij hekjes met plakstrips uit de muur-, deur-, of trapopeningen uit de opening vielen of verschoven. Het biedt daarmee te weinig steun en is niet bestand tegen hevig duwen of trekken, of bestand tegen een harde botsing. Stel dat je een traphekje wilt aanschaffen met plakstrips, check dan voor de zekerheid of de plakstrips van speciaal sterk materiaal gemaakt zijn. Test zelf het hekje uit op trekken en duwen om er meer zeker van te zijn dat het tegen een stootje kan. Aan de andere kant is het het meest verstandig om een traphekje met plakstrips extra vast te zetten met schroeven. Op die manier weet je zeker dat er geen ongelukken kunnen gebeuren doordat het hekje het plotseling begeeft.

Volledige baby uitzetlijst

Een veilig traphekje is enorm belangrijk. Het is echter niet het enige wat je nodig hebt voor je kindje. op onze baby uitzetlijst laten we zien welke spullen echt noodzakelijk zijn. Een baby kost nou eenmaal redelijk wat geld, daarom geven we ook meteen aan waar je de beste deals kunt scoren voor de verschillende babyspullen.