Zwangerschapskalender

Wil je weten wanneer je de eerste schopjes van je baby kunt voelen of wanneer je de eerste echo krijgt? Lees verder om meer te weten te komen over wat er elke week van je zwangerschap met jou en je toekomstige baby gebeurt. Er zijn elke week nieuwe ontwikkelingen en mijlpalen wanneer je in verwachting bent. Je kindje verandert van dag tot dag en jouw lichaam verandert in hetzelfde tempo mee.

Zwangerschap van week tot week

In onze zwangerschapskalender vertelt een expert je wat er elke week precies met jou en je kindje gebeurt. Wil je weten wanneer die vervelende zwangerschapskwaaltjes ophouden? Of wanneer je mooie zwangerschapsbuikje waarschijnlijk zichtbaar gaat zijn? Je vindt het allemaal in onze zwangerschapskalender.

Het eerste trimester

Na de bevruchting en innesteling is een baby in eerste instantie slechts een embryo: twee lagen cellen waaruit alle organen en lichaamsdelen zich ontwikkelen. Je kindje groeit snel en is voordat je het weet net zo groot als een druif en is voortdurend in beweging. Het hartje klopt razendsnel en de vitale organen beginnen zich te vormen. Ook de oorlelletjes, oogleden, mond en neus van je baby krijgen vorm.

1 week zwanger

Eigenlijk ben je deze week nog helemaal niet zwanger. Toch is dit officieel de eerste week van je zwangerschap, lees hier waarom.

2 weken zwanger

Dit is misschien wel een levensveranderende week voor jou en je partner. Je gaat ovuleren, als de eicel bevrucht wordt door de zaadcel, ben je op weg naar een zwangerschap!

3 weken zwanger

3 weken zwanger

Je baby is op dit moment een klein bolletje dat een blastocyste heet en bestaat uit enkele honderden cellen die zich razendsnel vermenigvuldigen.

4 weken zwanger

4 weken zwanger

Je piepkleine embryo bestaat uit twee lagen cellen die het epiblast en het hypoblast worden genoemd. Binnenkort zullen ze zich ontwikkelen tot alle lichaamsdelen en vitale organen van je baby.

5 weken zwanger

5 weken zwanger

Je kleine embryo groeit als een dolle, en je merkt misschien dat je last krijgt van zwangerschapskwaaltjes als pijnlijke borsten en vermoeidheid.

6 weken zwanger

6 weken zwanger

De neus, de mond en de oren van je baby beginnen vorm te krijgen. Zelf heb je misschien al wel last van ochtendmisselijkheid.

7 weken zwanger

7 weken zwanger

Je baby, nog steeds een embryo met een kleine staart, krijgt handjes en voetjes. Je baarmoeder is inmiddels verdubbeld in omvang.

8 weken zwanger

8 weken zwanger

Je baby is constant in beweging, hoewel je het niet kunt voelen. Daarnaast beginnen de luchtwegen van je kindje zich te vormen.

9 weken zwanger

9 weken zwanger

Nu je baby ongeveer net zo groot is als een olijf, begint hij er steeds meer uit te zien als een klein mensje. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je taille dikker wordt.

10 weken zwanger

Je baby is klaar met het meest kritische deel van de ontwikkeling! Organen en andere vitale lichaamsdelen zijn gemaakt en hoeven nu eigenlijk alleen nog maar te groeien.

11 weken zwanger

De handjes van je baby gaan binnenkort open en dicht om vuistjes te vormen en er verschijnen kleine knobbeltjes onder het tandvlees op de plaatsen waar straks melktandjes komen.

12 weken zwanger

12 weken zwanger

De tenen van je kleintje kunnen afzonderlijk bewegen, de hersenen groeien supersnel en de nieren beginnen urine uit te scheiden.

13 weken zwanger

13 weken zwanger

Het is de laatste week van het eerste trimester! Je baby heeft nu prachtige unieke vingerafdrukken en is bijna net zo lang als een citroen.

Het tweede trimester

Het tweede trimester duurt van week 14 van de zwangerschap tot en met week 27. Aan het begin van het tweede trimester zijn de baby's ongeveer 7 centimeter lang en wegen ze ongeveer 32 gram. Naarmate de weken verstrijken, begint het skelet van je baby te verharden van rubberachtig kraakbeen tot bot, en ontwikkelt hij of zij het vermogen om te horen. Je voelt waarschijnlijk al snel schoppen en draaien als je dat nog niet hebt gevoeld.

14 weken zwanger

14 week zwanger

Je kleintje begint de spieren in het gezicht te gebruiken, misschien trekt hij dus misschien wel allemaal gekke bekken. Jij voelt je misschien wat energieker en minder misselijk.

15 weken zwanger

15 week zwanger

Je baby kan donker en licht van elkaar onderscheiden en is bezig met het vormen van smaakpapillen. Heb je een verstopte neus? Het is een veelvoorkomende verrassende bijwerking van de zwangerschap.

16 weken zwanger

16 week zwanger

Maak je klaar voor een groeispurt. Je baby verdubbelt de komende weken in gewicht en zal centimeters langer worden.

17 week zwanger

Het skelet van je baby verandert van zacht kraakbeen in bot en de navelstreng wordt sterker en dikker.

18 weken zwanger

18 week zwanger

De genitaliën van je baby zijn voldoende ontwikkeld om op een echo te kunnen zien. Hongerig? Eetbuien zijn hartstikke normaal op dit moment.

18 weken zwanger
19 weken zwanger
20 weken zwanger
21 weken zwanger
22 weken zwanger
23 weken zwanger
24 weken zwanger
25 weken zwanger
26 weken zwanger
27 weken zwanger
28 weken zwanger
29 weken zwanger
30 weken zwanger
31 weken zwanger
32 weken zwanger
33 weken zwanger
34 weken zwanger
35 weken zwanger
36 weken zwanger
37 weken zwanger
38 weken zwanger
39 weken zwanger
40 weken zwanger