Je bent 26 weken zwanger! Dat betekent dat je al aan het einde van het tweede trimester zit en daarmee ruim over de helft van je zwangerschap bent. De 26e week loopt van dag 182 tot dag 189. Met deze tekst zullen we je informeren over wat er met jouw baby gebeurt in deze fase, welke veranderingen jij kunt verwachten en geven we je tot slot nog een aantal praktische tips.

26 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 26 van de zwangerschap

In de 26e week ontwikkelt jouw baby zich steeds verder. Zo kan de baby voor de eerste keer zijn oogjes openen, wat betekent dat donker en licht nu te onderscheiden zijn. De iris is echter nog kleurloos, want het pigment wordt pas later gevormd. Ook zijn de wenkbrauwen en lippen van de baby nu beter waar te nemen, gaan de hersenen sneller groeien en wordt je kindje sterker. En dit is te merken! Bewegingen van de baby worden bij jou waarschijnlijk gevoeliger. Verder vertakken de longen zich en worden de smaakpapillen ontwikkeld. Ook wordt nu de basis gelegd voor de reukzin. Baby's zijn in week 26 gemiddeld 35 centimeter lang en wegen 720 gram.

Wat gebeurt er met jou in week 26 van de zwangerschap

Als je 26 weken zwanger bent zul je merken dat je buik een stuk groter is geworden. De baarmoeder is behoorlijk gegroeid en ook kun je ervaren dat je vaker naar de wc moet omdat de baby op je blaas drukt. Doordat de baby meer ruimte in beslag neemt kan je navel naar buiten gaan staan. Na de bevalling komt dit gelukkig allemaal weer goed. Ook neemt gedurende je zwangerschap de doorbloeding in je nieren toe, in deze fase is dat tot ruim 75%! Verder kunnen vrouwen rond week 26 last krijgen van nesteldrang: je wilt graag alles op orde hebben om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de komst van de baby. De typische zwangerschapskwaaltjes komen rond deze periode helaas ook om de hoek kijken, zo kun je last krijgen van aambeien, verstopping, stemmingswisselingen en hartkloppingen. Als je echter bedenkt waar je het allemaal voor doet en dat jouw kindje al over 14 weken in je armen ligt, neem je dat vast allemaal voor lief. Net zoals de kilo's die je aangekomen bent, want als je goed hebt gegeten heb je er tussen de 7 en 10 kilo bijgekregen.

Praktische tips week 26 van de zwangerschap

Je bent maar één keer 26 weken zwanger, daarom geven we je hieronder een aantal praktische tips zodat je optimaal van deze fase kunt genieten.

Sporten

Het werd zojuist al even gezegd: je kunt rond deze fase last van de omvang van je buik gaan krijgen. Wil je blijven sporten en lukt dat nu niet meer zo goed? Zwemmen is voor jou dan misschien een goed alternatief. In het water heb je namelijk geen last van je buik. Daarnaast kun je ook speciale zwangerschapszwemlessen nemen waarin je al een beetje voorbereid wordt op de bevalling.

Een pretecho

Omdat de baby tijdens een echo nu op één beeld is waar te nemen, is de 26e week het uitgelezen moment om nu een pretecho in 3D of 4D te laten maken. Meestal krijg je foto's of een filmpje mee, wat later erg leuk is om nog eens terug te kijken, ook voor je kindje.

Maak stress bespreekbaar

Stress is voor niemand goed, maar als je zwanger bent heeft dit een directe invloed op je baby. Stress geeft namelijk lichamelijke reacties, waardoor de bloedvaten van de placenta minder goed doorbloed worden. Heb je een drukke baan? Maak stress bespreekbaar en zorg dat je even een stapje terug kunt doen.