Na 11 weken zwangerschap is jouw kindje eindelijk officieel een foetus. Dit betekent dat je de belangrijkste orgaanstelsels van je kindje zijn gemaakt en dat deze alleen nog verder ontwikkeld moeten worden.

Hoewel je baby geen embryo meer is, is hij nog steeds niet groter dan 6 centimeter. Ongeveer net zo groot als een limoen. Gelukkig begint hij wel steeds meer op een mini-mensje te lijken in plaats van een kipnugget met armpjes en beentjes.

11 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 11 van de zwangerschap

Het hoofdje van jullie kindje is nog steeds erg groot in verhouding tot de rest van het lichaam. Toch beginnen steeds meer onderdelen hun uiteindelijke vorm aan te nemen. Zo zullen de vliesjes tussen de vingers en tenen langzaam verdwijnen en beginnen de oorschelpen zich te vormen.Het dunne laagje huid dat langzaam aan de ogen bedekt, bedekt nu de volledige ogen. De oogleden zullen pas in week 26 weer open kunnen.

Het hartje van je mense-to-be heeft inmiddels ook 4 hartkamers en –kleppen gevormd. Vanaf nu is het kloppen van het hartje dus in principe hoorbaar. Schrik echter niet als dat niet het geval is, het kan zijn dat je kindje namelijk verstopt zit in een hoekje van de baarmoeder of met zijn rug naar buiten gedraaid ligt.

Je baby is natuurlijk nog erg klein en heeft veel ruimte in je baarmoeder. Hij zwemt dus lekker in de rondte. Daar voel je nog niks van maar dat zal snel veranderen. Je kindje zit namelijk in een groeispurt die ongeveer tot week 16 aanhoudt. Elke week groeit de foetus ongeveer een centimeter.

Wat gebeurt er met jou in week 11 van de zwangerschap

Veel vrouwen ervaren de 11e week als de zwaarste week van de zwangerschap. Probeer het positief te bekijken; dat je het dieptepunt hebt bereikt, betekent dat het vanaf deze week alleen maar beter wordt! De misselijkheid zal dus snel minder worden en je zal je weer energieker voelen, ook je eetlust komt weer terug.

Je mini-Popeye groeit enorm hard, dit in combinatie met je teruggekeerde eetlust, kan ervoor zorgen dat je eindelijk een zwangerschapsbuikje begint te krijgen.

Door de zwangerschapshormonen kan het zijn dat je huid anders aanvoelt dan normaal. Je huid kan wat vetter of juist droger worden. Hierdoor is het mogelijk dat je last krijgt van pukkeltjes. Je kunt een schoonheidsspecialiste laten vaststellen wat voor huidtype je hebt en daar je crème op aanpassen. Dan heb je ook weer een goed excuus om jezelf weer eens een beetje te verwennen in deze toch wel zware periode.

Praktische tips week 11 van de zwangerschap

Waarschijnlijk ben je doodop. Toch zijn er nog een paar zaken waar jij en je partner even goed over na moeten denken en moeten regelen.

Nadenken over een prenataal onderzoek

Met de combinatietest kan achterhaald worden of jullie kindje helemaal gezond is. Zo kan er getest worden op het downsyndroom of verschillende stofwisselingsziektes. Denk goed na of jullie een dergelijke test willen laten uitvoeren en bespreek dit met je huisarts en verloskundige.

Positiekleding

Je buikje begint nu echt te groeien. Waarschijnlijk gaat je kleding dus steeds iets strakker zitten, verwen jezelf dus eens met een nieuwe outfit waarin je straks genoeg ruimte hebt voor jouw grote prachtige buik.