Je bent 29 weken zwanger! Dit betekent nog maar 11 weken wachten totdat je je kleintje in je armen kunt houden. Op deze pagina geven we informatie over hoe je baby zich ontwikkelt in de 29e week en wat er met jouw lichaam gebeurt als je 29 weken zwanger bent. Tot slot geven we een aantal praktische tips.

Wat gebeurt er met de baby in week 29 van de zwangerschap

De belangrijkste ontwikkeling die de baby in week 29 doormaakt is de omvorming van het kraakbeen van zijn skelet tot bot. Daarnaast begint je kindje steeds meer onderhuids vet op te slaan, waardoor de huidskleur meer naar roze neigt. Ook ontwikkelen de hersenen zich nu snel, zo specialiseren de verschillende cellen zich in de verschillende zintuigen (reuk, zicht, tast, proeven en voelen). Hierdoor is je baby vanaf week 29 in staat om op geluid te reageren. Ook zijn de smaakpapillen nu zo ver ontwikkeld dat jouw kleintje zoet en zuur kan onderscheiden. Over smaakpapillen gesproken: je baby heeft in het laatste trimester de grootste behoefte aan voeding. Houd daar dus rekening mee en eet gezond en gevarieerd. Je baby begint nu ook steeds meer een eigen karakter en persoonlijkheid te ontwikkelen. Zo kan hij met zijn wenkbrauwen fronsen en zegt zijn manier van schoppen ook al iets over zijn temperament. Als je 29 weken zwanger bent, is je baby gemiddeld 36,5 centimeter lang en weegt hij ongeveer 1100 gram.

Wat gebeurt er met jou in week 29 van de zwangerschap

Je buik is nu inmiddels zo groot dat je je benen niet meer kan zien. Je voelt je kindje nu ook erg vaak bewegen en zult merken dat hij hard kan schoppen. Ook ben jij misschien iemand van de 40% zwangeren die spataderen ontwikkelt als gevolg van het toegenomen bloedvolume. Gelukkig verdwijnen die bij de meeste vrouwen na de bevalling vanzelf weer. Verder kun je rond deze periode last krijgen van gezwollen enkels, striemen op je buik (striae), rugpijn en bandenpijn. Alsof dit nog niet genoeg is, kun je ook te maken krijgen met bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit wordt veroorzaakt doordat de banden die de botten van het bekken bij elkaar houden rekbaarder worden en verzwakken. Het hormoon relaxine is hier van invloed op. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je kindje tijdens de bevalling genoeg ruimte krijgt. Ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt met bekkeninstabiliteit te maken.

Praktische tips week 29 van de zwangerschap

Onderstaand vind je een aantal praktische tips, speciaal gericht op de kwaaltjes van de 29e week van de zwangerschap. Ze kunnen je helpen om je zwangerschap zo goed en prettig mogelijk door te komen.

Kleding en leefwijze

Als je 29 weken zwanger bent, houd je intussen behoorlijk wat vocht vast. Je kunt hier rekening mee houden door kleding te dragen die niet te strak zit en niet knelt. Om spataderen te voorkomen of om die te ontlasten doe je er goed aan om niet te lang achter elkaar te staan. Wissel dus een beetje af tussen staan en zitten. Een ander aandachtspunt is je houding. Door het gewicht van je buik wordt je rug namelijk zwaarder belast dan voor je zwangerschap. Let er daarom op dat je niet met een holle rug staat. Veel last van rugklachten? Het is nooit verkeerd om hiervoor eens een fysiotherapeut te raadplegen. Zij kunnen je van goede adviezen en oefeningen voorzien om de klachten te verlichten. Zwangerschapsstriemen kun je insmeren met een speciaal daarvoor ontwikkelde balsem, maar het kan ook goed helpen om (vroegtijdig) een buikband te dragen.