Je bent al weer 15 weken zwanger, dat betekent dat je al bijna op de helft bent! Niet alleen je kindje groeit hard, waarschijnlijk begint ook jouw eigen buik de eerste contouren te tonen van een prachtige zwangerschapsbuik.

Je hebt waarschijnlijk minder last van die vervelende zwangerschapskwaaltjes. Geniet ervan zo lang het duurt, de kans is namelijk groot dat je rond week 25 weer meer last krijgt van lichamelijke ongemakken.

15 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 15 van de zwangerschap

Je kindje is aan het ontdekken hoe de spieren precies werken en beweegt flink. De bewegingen van de beentjes en armpjes worden steeds krachtiger, binnenkort kun je dus je kleine krachtpatser voelen schoppen en slaan.

Het hoofdje begint ook steeds meer op een echt mensenhoofdje te lijken. De oren zaten in de nek maar verplaatsen zich nu naar de zijkant van het hoofd. Daar zaten eerder de ogen maar die zijn juist net naar de voorkant van het gezichtje geschoven.

Je baby krijgt in week 15 een soort dons vachtje over het hele lichaam. Deze haartjes beschermen je kindje tegen het vruchtwater. Deze haartjes verdwijnen een paar weken voor de bevalling weer.

Wat gebeurt er met jou in week 15 van de zwangerschap

Waarschijnlijk begin je nu echt te merken dat je kindje niet de enige is die in hard tempo groeit. Ook bij jou vliegen de kilo’s eraan. Schrik hier niet van, het is voor jullie beiden juist gezond. Vanaf deze week komen de meeste vrouwen ongeveer een halve kilo per week aan. Als jij niet aankomt of zelfs afvalt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

Het kan zijn dat je ineens enorme hoofdpijn krijgt, vaak in combinatie met duizeligheid. Het is belangrijk om vooral even rustig aan te doen als je voelt dat dit opkomt. Luister goed naar je lichaam, dan trekt het vanzelf weer weg.

Praktische tips week 15 van de zwangerschap

Waarschijnlijk is dit een relatief rustig weekje als het om je zwangerschap gaat. Denk dus na over de dingen die je nog allemaal moet regelen.

Laatste kans combinatietest

Er zijn verschillende tests die je kunt laten uitvoeren om te bekijken of je kindje gezond is. Week 15 van de zwangerschap is de laatste week waarin je de combinatietest kunt laten uitvoeren. Met deze test kun je bijvoorbeeld achterhalen of jouw kindje het syndroom van Down heeft. Doe dit dus direct als je dat nog zou willen weten.

Zwangerschapscursus

Wil je een zwangerschapscursus gaan doen? Meld je dan nu aan, sommige cursussen zitten namelijk erg snel vol. Er zijn verschillende cursussen maar de meeste beginnen rond de 25e week van de zwangerschap.

Positiekleding

Waarschijnlijk is alles inmiddels al een stuk groter dan normaal en passen de meeste bh’s niet meer. Bij sommige vrouwen groeien de borsten een hele cupmaat! Zorg er dus voor dat je bh’s hebt die je borsten goed ondersteunen.