Op dit moment ben je 37 weken zwanger en is het einde in zicht. Na deze week is de baby er klaar voor om geboren te worden. Dat wil zeggen dat, mocht het geboren worden, de kleine niet meer in de couveuse hoeft waarschijnlijk. Wanneer de zwangerschap zonder complicaties verlopen is, mag je vanaf deze tijd daarnaast ook thuis gaan bevallen.

37 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 37 van de zwangerschap

Ondanks dat het er zo goed als klaar voor is, groeit de baby ook deze week gewoon door. Waarschijnlijk heb jij het gevoel dat er geen ruimte meer over is na 37 weken zwanger te zijn, maar niets is minder waar. De baby groeit 1 centimeter en is nu ruim 48 centimeter lang. Daarnaast wordt het weer iets zwaarder, ruim een halve pond. Hiermee weegt het ongeveer 2700 gram. Het is op dit moment zo groot als een snijbiet en zo zwaar als een lammetje dat pasgeboren is. Verder is de baby in je buik bezig met ademhalingsoefeningen. Die oefeningen bestaan uit het in- en uitademen van vruchtwater. Daarnaast is de baby in jouw buik ook op zijn of haar duimpje aan het zuigen. Door de ontwikkeling van de zuigreflex kan de baby na de geboorte direct (borst)voeding krijgen. Niet geheel onbelangrijk dus!

Wat gebeurt er met jou in week 37 van de zwangerschap

Doordat de baby ook deze week weer een beetje groeit, wordt ook jouw buik nog een klein beetje groter. Ach, groot was je buik waarschijnlijk toch al. Spannende tijden breken aan, want de bevalling zou in principe nu ieder moment op gang kunnen komen. Waarschijnlijk zorgt dit voor de nodige spanning bij jou, maar probeer hier zo rustig mogelijk mee om te gaan. De baby kan ten slotte ook nog een aantal weken op zich laten wachten. Doordat de baby er nu nog niet is, is het belangrijk dat jij nog even je laatste rustmoment pakt. Wanneer de kleine geboren is, zal je nachtrust een stuk minder worden. Grote kans dat je het nu ook al lastig vindt om een nacht door te slapen, aangezien een comfortabele slaaphouding vinden steeds lastiger wordt. Probeer daarom overdag de nodige rustmomenten te nemen. Zet de tv aan, ga op de bank liggen en voor je het weet vallen je ogen dicht voor een uurtje.

Praktische tips week 37 van de zwangerschap

Het ouderschap brengt nogal wat voorbereiding met zich mee, zo ook deze week. Uiteraard is het helemaal aan jullie wanneer jullie wat doen, zoals het wassen van de kleertjes en het (laten) maken van de geboortekaartjes, maar hopelijk geven de praktische tips jullie een goede houvast. Wanneer je 37 weken zwanger bent, is het goed om aan de volgende dingen te denken:

Babykleertjes

Maak alvast een begin met het wassen van de babykleertjes. Hierbij is het handig om te bedenken wat de kleine de eerste weken zal gaan dragen. Tip: Gebruik geen wasverzachter, aangezien de babyhuid ontzettend gevoelig is en het kan zorgen voor de nodige huiduitslag.

Kraambezoek

Wanneer de baby geboren is, willen jullie natuurlijk dat familie en vrienden kennismaken met jullie zoon of dochter. Het is niet handig om iedereen op één moment uit te nodigen, daarom is het belangrijk om alvast na te denken hoe jullie dit willen organiseren. Voor moeder en kind is voldoende rust na de bevalling ontzettend belangrijk. Het is daarom verstandig om kraambezoek de eerste weken zo minimaal mogelijk te houden. De weken die daarop volgen is kraambezoek van harte welkom. Kies er bijvoorbeeld voor om 2, 3 of 4 dagdelen voor bezoek vrij te houden. Op die manier houden jullie nog genoeg tijd voor jullie zelf over. Laat bezoek weten wanneer ze welkom zijn en zeg er duidelijk bij dat jullie het op prijs stellen dat een bezoekje maximaal een uur duurt.

Baby uitzet compleet?

Nu je kindje echt klaar is om geboren te worden, is het belangrijk dat jij er ook klaar voor bent. Heb je dus alle spullen in huis die je nodig hebt voor de verzorging? Nu je baby ieder moment kan komen, is het fijn om te weten dat je alles in huis hebt. Ben je er nog niet helemaal zeker van of je alles hebt? Bekijk dan nog een laatste keer onze baby uitzetlijst met handige checklist.