Het kopen van de babyuitzet kan erg leuk en spannend zijn, zeker als het voor je eerste kindje is! Maar let wel op, als je niet voorzichtig bent, kan je per ongeluk heel veel geld uitgeven aan babyspullen die uiteindelijk niet echt nodig zijn. Je kent vast wel de verhalen van andere moeders die aangeven enorm veel dingen te hebben gekocht, maar uiteindelijk de helft niet hebben gebruikt. Zonde van al dat geld natuurlijk.

Toch zijn er ook veel spullen die je wel echt nodig zult hebben om straks je kindje goed te kunnen verzorgen en het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Als alleen de gedachte van deze gigantische shopping spree je vrolijk maakt (of juist angstig), vraag je je misschien af ​​waar en wanneer je het best kunt beginnen met het kopen van de babyuitzet. In dit artikel leiden we je door de hele babywinkelervaring.

Samenvatting

Begin met het aanschaffen van de babyspullen na het eerste trimester en zorg dat je alles in huis hebt voor week 35 van de zwangerschap. Koop eerst de essentiële benodigdheden voordat je gaat kijken naar de leuke en schattige extra’s. Als je een wat beperkter budget hebt, kun je overwegen om sommige spullen tweedehands aan te schaffen.

Waar en wanneer koop je positiekleding?

Een van de eerste dingen die je moet kopen is niet voor de baby maar voor jouzelf. Voordat je kindje geboren kan worden, moet hij namelijk eerst flink groeien. En jij dus ook… Je zult al snel merken dat de broeken en topjes die je normaal draagt, steeds strakker gaan zitten. Je zult dus positiekleding in moeten slaan. We kunnen je helaas geen eenvoudig antwoord geven op de vraag wanneer je normale kleding niet meer past en je zwangerschapskleding moet gaat dragen. Dit varieert namelijk heel erg van vrouw tot vrouw en kan bij dezelfde vrouw zelfs variëren tussen 2 zwangerschappen.

Wanneer zwangerschapskleding kopen?

Over het algemeen dragen de meeste vrouwen het eerste trimester nog hun normale kleding of kopen ze hun kleding simpelweg een maatje groter. Vanaf het tweede trimester wordt het voor de meeste vrouwen toch echt tijd om over te stappen op positiekleding. Je kunt als vuistregel nemen dat je moet overstappen op zwangerschapskleding als ook de buitenwereld aan je kan zien dat je zwanger bent. In tegenstelling tot normale kleding, is positiekleding speciaal gemaakt om comfortabel rond je groeiende buik te passen.

Waar zwangerschapskleding kopen?

Waar je het best kun shoppen voor zwangerschapskleding is vooral afhankelijk van het budget dat je er voor vrij wilt maken en jouw eigen voorkeuren. Sommige vrouwen geven de voorkeur aan designmerken terwijl anderen het prima vinden om de zwangerschapskleding tweedehands aan te schaffen. Het is goed om te onthouden dat je de kleding maar kort zal dragen.

Is het verstandig om al babyspullen te kopen voordat je zwanger bent?

Het kan erg verleidelijk zijn om te beginnen met het inslaan van babyspullen zodra jullie hebben besloten een kindje te willen. Toch kun je beter wachten tot je een plusje op je zwangerschapstest ziet staan. Helaas hebben veel vrouwen vruchtbaarheidsproblemen waar ze pas achter komen op het moment dat ze zwanger proberen te worden. Het aanzien van een kast vol babyspullen kan dan emotioneel heel erg zwaar zijn.

Je hebt tijdens je zwangerschap meer dan genoeg tijd om rustig alle babyspullen aan te schaffen. De kans dat precies jullie vruchtbaarheidsproblemen hebben is natuurlijk niet zo groot, maar waarom zou je het risico op een gebroken hart nemen? Veel vrouwen wachten zelfs tot ze 12 weken zwanger zijn, vanaf dat moment is de kans op een miskraam namelijk aanzienlijk kleiner geworden.

Welke babyspullen heb je echt nodig?

In principe is dit vrij simpel maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Je baby heeft een veilige slaapplaats nodig, iets waar hij veilig in vervoerd kan worden, kleding, verzorgingsproducten en natuurlijk de spullen die nodig zijn om voeding te kunnen geven.

Het verschilt per situatie wat je precies nodig hebt, ga je bijvoorbeeld borstvoeding geven? Dan heb je andere spullen nodig dan wanneer je flesvoeding zou geven. Denk hier dus vooraf goed over na en maak alvast een boodschappen lijst. Wij hebben een zeer uitgebreide baby uitzetlijst voor je opgesteld.

Jonge moeders hebben vaak de neiging om veel meer babykleding te kopen dan zij daadwerkelijk nodig hebben. Al die kleine babykleertjes zijn natuurlijk enorm schattig maar het is zonde als de helft ongebruikt in de kast blijft liggen. Baby’s groeien heel snel uit hun kleding, het is dus verstandig om kleding in verschillende maten thuis te hebben liggen.

Wanneer begin je met het kopen van babyspullen?

Na het zien van de gemiddelde baby uitzetlijst, kan het gevoel je bekruipen dat je je vandaag nog naar de winkel moet haasten om de eerste spullen alvast in te slaan. Toch hoef je niet meteen in paniek te raken, de meeste mensen wachten tot het eerste trimester van de zwangerschap voorbij is voordat ze de eerste spullen kopen.

Het kan ook zijn dat je eerst wilt weten of het een jongetje of een meisje wordt voordat je bepaalde spullen aanschaft. Meestal kun je dit na week 20 van de zwangerschap te horen krijgen, als je dat wilt natuurlijk.

Wacht echter ook weer niet te lang met het kopen van de babyspullen. Het is mogelijk dat je kindje te vroeg geboren wordt, in dat geval is het natuurlijk wel fijn dat je je geen zorgen hoeft te maken over de babyspullen. Wij raden je daarom aan om aan het einde van het tweede trimester en aan het begin van het derde trimester alles in huis te halen.

Tweedehands babyspullen

Wij krijgen regelmatig de vraag of je babyspullen ook tweedehands kunt kopen. Natuurlijk kan dat! Babyspullen kunnen ongelooflijk duur zijn, door een deel van de spullen tweedehands te kopen, kun je een hoop geld besparen. Dingen als kleding, speelgoed of meubilair kun je prima tweedehands kopen.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de spullen veilig zijn voor je kindje. Kijk dus goed naar de conditie van het product, zijn er bijvoorbeeld beschadigingen zichtbaar en zijn alle onderdelen compleet? Controleer daarnaast of het product niet toevallig ooit teruggeroepen is door de producent.

Wat je absoluut niet tweedehands moet kopen

Er zijn ook babyspullen die je beter niet tweedehands kunt kopen. Koop bijvoorbeeld nooit een tweedehands autostoeltje, tenzij je 100% zeker weet dat het zitje geen verborgen beschadiggingen heeft. Als een autostoeltje namelijk een auto-ongeluk heeft overleefd, kun je hem weggooien. De stoeltjes zijn zo ontwikkeld dat ze maar een maal een harde klap kunnen opvangen. Daarnaast raden we je vanwege hygiënische redenen af om gebruikt beddengoed te kopen voor je kindje.

Hoe zit het met het kopen van babyspullen online?

Veel van de spullen die je straks nodig hebt voor de verzorging van je baby, kun je gewoon online bestellen. Zeker als je precies weet welk product je wilt hebben, kan je dit prima online kopen. Vaak zijn de artikelen bij online nog goedkoper dan in de winkel ook! Zeker als je veel last hebt van die vervelende zwangerschapskwaaltjes, kan online shoppen uitkomst bieden.

Is het voordeliger om babyspullen groot in te slaan?

Het kan goedkoper zijn om babyspullen groot in te slaan. Er zijn alleen wel een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je een pallet luiers bestelt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kindje een gevoelige huid heeft waardoor speciale luiers vereist zijn of je kindje kan niet tegen een bepaalde voeding. Daarom is het verstandiger om in bulk in te kopen nadat je weet welke producten geschikt zijn voor je baby.

Gratis babyspullen

Welke Nederlander houdt er niet van gratis spullen? Dat geldt natuurlijk ook voor babyspullen. Fabrikanten van babyspullen springen hier slim op in en sturen aanstaande moeders gratis babyspullen toe. Ze hopen uiteraard dat je na de bevalling hun merk blijft kopen. Bekijk hier het complete overzicht van alle gratis babyboxen.