In de ontwikkeling van je kind zijn een paar zogenaamde motorische mijlpalen te onderscheiden, leren zitten is er daar een van. Zodra je baby leert zitten, kan hij de wereld om zich heen een stuk beter in de gaten houden, hij ligt niet langer weerloos op zijn ruggetje of buikje maar kijkt nu zelf op dingen neer. Bovendien betekent een zittende houding dat de handjes vrij zijn, weet je wel zeker dat je klaar bent voor een zittende baby?

Je baby leren zitten

Het eerste jaar gaat de ontwikkeling van je kindje razendsnel, hoé snel verschilt natuurlijk van kind tot kind. Over het algemeen zijn de nekspieren na 4 maanden sterk genoeg om het hoofdje omhoog te houden als je baby op zijn buik ligt en leert hij tussen maand 4 en 6 om te rollen. Dat is ook het moment waarop je kindje rechtop kan zitten met ondersteuning. Je kunt hem ondersteunen door je baby op schoot te nemen, een aantal kussens als ondersteuning te gebruiken of door hem in een speciaal rubberen stoeltje te zetten, een zogenaamde ‘babysitter’.

De eerste paar keer heeft  je kindje nog erg veel ondersteuning nodig om niet om te kukelen, zorg dus dat je hem goed vasthoud of dat hij stevig ondersteund is met een paar kussens. Bij rechtop zitten komt namelijk niet alleen maar kracht kijken, ook het vinden van de juiste balans speelt een grote rol. Het kan even duren voordat je kindje gewend is aan het zelfstandig rechtop zitten, verlies hem dus zeker in het begin niet uit het oog en zorg voor een zachte ondergrond.

Niet te vroeg leren zitten

Begin echter niet te vroeg met het leren zitten, dat kan namelijk een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je kindje. Als je te vroeg begint, zijn de nek- en rugspieren en de wervelkolom nog niet sterk genoeg om je kindje in een rechte positie te ondersteunen. Je baby mist dan de training van bepaalde spiergroepen. Hierdoor kan je kindje een zogenaamde billenschuiver worden. Dat betekent dat je kindje het kruipen overslaat en zich voortbeweegt op zijn kont. De spieren van de meeste baby’s zijn tussen de 6 en 9 maanden sterk genoeg om te leren zitten.

Mocht je er niet zeker van zijn of jouw kindje klaar is om zelfstandig te leren zitten, neem dan gerust contact op met het consultatiebureau of huisarts.

Hoe leert je kindje zelfstandig rechtop zitten?

Als je kindje sterk genoeg is en zijn eigen lichaam steeds beter onder controle krijgt, zal je zien dat hij ook steeds meer gaat proberen. Dat begint met zijn hoofdje omhoog te houden als hij op zijn buik ligt maar al snel zal hij proberen zijn borst ook omhoog te duwen met zijn armpjes. Je krachtpatser is bezig met zijn eerst mini push-ups. Over het algemeen zijn er vervolgens 2 manieren waarmee je kindje op zijn billetjes terecht komt.

  1. Hij duwt zijn borst omhoog als hij op zijn buik ligt en draait vervolgens een zijkant op waarna hij zich met zijn armen rechtop duwt tot hij op zijn billen zit.
  2. Hij trekt zijn knieën in terwijl hij op zijn buik ligt, duwt zijn bovenlichaam vervolgens omhoog met zijn handen en laat zich achterover op zijn billen vallen.

5 tips om je baby zelfstandig te leren zitten

Zoals eerder beschreven is het niet goed voor de ontwikkeling van je kindje om te vroeg te beginnen met het leren zitten. Je kunt wel de ontwikkeling van de spieren stimuleren zodat je kindje sneller sterk genoeg wordt om zelfstandig te gaan zitten en te blijven zitten.

  • Door je kindje regelmatig op zijn buik te leggen, traint hij al zijn spieren. Ook de spieren die hij nodig heeft om te gaan zitten en te blijven zitten.
  • Zodra de nekspieren van je kindje sterk genoeg zijn om zijn hoofdje te houden, kan je deze verder trainen. Dit doe je door je baby op zijn rug te leggen en vervolgens rustig aan zijn armpjes omhoog te trekken tot hij zit.
  • Ook paardje rijden is een goede oefening voor je kindje. Zet je kindje met zijn gezicht naar je toe op schoot en houdt hem vast rond zijn middel. Vervolgens beweeg je je benen op en neer. Vergeet daarbij niet het bijbehorende liedje; ‘Eem damespaard, een damespaard…’ ‘Gat in de weg!’
  • Als je kindje het nog moeilijk vindt om zelfstandig rechtop te blijven zitten, kun je een handje helpen door zijn handjes vast te houden.
  • Zodra je kindje zelfstandig kan zitten, kan je spelletjes met hem gaan spelen. Ga bijvoorbeeld tegenover hem op de grond zitten en rol een bal naar hem toe. Op die manier werkt hij aan zijn evenwicht.