8 weken zwanger

Tijdens deze week van de zwangerschap begint je kindje te bewegen, it’s alive! Je voelt hier echter nog helemaal niks van, geniet er nog maar even van zo lang dat nog duurt. Over een paar maanden ga je de schoppen van de baby wel voelen en dat kan soms best wel een beetje gevoelig zijn. Aan het einde van deze week is het embryo ongeveer net zo groot als een kleine druif. Ook is dit de week waarin je waarschijnlijk de eerste afspraak met de verloskundige hebt, super spannend dus!

8 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 8 van de zwangerschap

Deze week begint het gezicht van je baby op een echt mensje te lijken. Vooral het hoofdje ontwikkeld zich buitenproportioneel snel. Er worden oogleden gevormd die bijna de gehele ogen bedekken, de neus gaat zich meer vormen en de baby krijgt ene bovenlip. Daarnaast worden er iedere minuut bijna 100 nieuwe hersencellen aangemaakt. Niet zo gek dus dat het hoofdje bijna de helft van de totale lengte van je kindje is.

Hoewel het geslacht al lang vaststaat, wordt er in week 8 van de zwangerschap ook een begin gemaakt aan de vorming van de geslachtsorganen van je kindje!

Wat gebeurt er met jou in week 8 van de zwangerschap

Het kan zijn dat je in deze week al gaat merken dat je ietsjes dikker wordt. Dat komt niet door de baarmoeder maar door de zwangerschapshormonen die ervoor zorgen dat je darmen een beetje opzetten. Je baarmoeder is op dit moment nog de grootte van een softbal maar daar komt snel verandering in.

Het is begrijpelijk dat je tijdens je zwangerschap twijfelt over of alles wel goed gaat met je kindje. De kans op een miskraam is ongeveer 1 op de 7 in Nederland. Dit gebeurt dan echter vaak in de eerste 4 weken van een zwangerschap al, daar ben je gelukkig al ver overheen!

Het kan zijn dat je na de seks, lichtelijk bloed. De cervix is tijdens je zwangerschap beter doorbloed en gevoeliger. Je hoeft dus niet meteen te schrikken als je een beetje bloedt. Ook kun je last hebben van lichte krampen, dit komt doordat je baarmoeder snel groeit. Mocht je nou toch een beetje ongerust zijn, neem dan gewoon even contact op met je verloskundige. Als je last hebt van bloedingen die gepaard gaan met hevige krampen, laat dit dan altijd aan je verloskundige weten.

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap last krijgt van constipatie. Dit komt bij ongeveer 50% van de zwangere vrouwen voor. Probeer meer water te drinken, veel te bewegen en veel groente en fruit te eten. Als dit allemaal niet werkt, kun je eventueel contact opnemen met je huisarts.

Praktische tips week 8 van de zwangerschap

Hoewel je kindje nog niet groter is dan een druif, is het belangrijk dat je toch alvast wat dingen gaat regelen. Door het een en ander nu alvast uit te zoeken, bespaar je jezelf straks een hoop gedoe.

Eerste afspraak verloskundige

Je kunt je het best even voorbereiden op de kennismaking met je verloskundige.  Je kunt zeker vragen over de volgende zaken verwachten:

  • Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie?
  • Heb je een regelmatige menstruatie?
  • Wanneer ben je gestopt met de anticonceptie?
  • Wanneer was je zwangerschapstest positief?
  • Komen er in jouw familie of die van je partner erfelijke aandoeningen voor?

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders is een organisatie die urine van zwangere vrouwen inzamelt. Dat klinkt misschien een beetje raar maar in jouw urine zitten stoffen die nodig zijn voor de productie van geneesmiddelen voor de bestrijding van onvruchtbaarheid. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Moeders voor Moeders.