Veel stelletjes vragen zich af of het veilig is om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Kan het hebben van seks, resulteren in een miskraam? Is het veilig voor de baby? Welke standjes gaan het best tijdens de zwangerschap? Je leest het in dit artikel.

Belangrijkste punten

  • Als je zwangerschap normaal verloopt, kun je gewoon seks hebben. Kies wel standjes die veilig en comfortabel aanvoelen.
  • Je baby merkt er niks van als jullie seks hebben. Het vruchtwater in je baarmoeder beschermt je baby tijdens de seks.
  • In bepaalde situaties kan jouw huisarts of verloskundige adviseren om geen seks meer te hebben tijdens de zwangerschap.
  • Neem direct contact op met je huisarts of ga langs bij de eerste hulp als je na de seks last hebt van zware bloedingen, pijnlijke krampen of lekkend vruchtwater.

Is het veilig om seks te hebben als ik zwanger ben?

Het is heel normaal om tijdens de zwangerschap gewoon seks te hebben met je partner. De meeste vrouwen waarbij de zwangerschap normaal verloopt, kunnen tot aan de bevalling veilig seks hebben. Er zijn echter enkele situaties waarin het verstandig is om minder seks te hebben of helemaal geen seks te hebben tijdens de zwangerschap. Jouw verloskundige of huisarts kan je in de volgende situaties adviseren geen seks meer te hebben tot na je bevalling:

  • Je loopt het risico op een miskraam of je hebt een miskraam gehad in het verleden
  • Je loopt risico op een te vroege bevalling (voor de 37e week van de zwangerschap)
  • Je hebt last van vaginale bloedingen, afscheiding of kramp zonder dat de oorzaak bekend is
  • Je lekt vruchtwater
  • Je hebt een zwakke baarmoederhals
  • Je placenta ligt te laag in de baarmoeder (voorliggende placenta of placenta previa)
  • Je bent in verwachting van een tweeling, drieling of andere “meerlingen”

Als je huisarts of verloskundige zegt dat je geen seks mag hebben, betekent dat dat je geen enkele vorm van seks mag hebben. Het gaat dan dus niet alleen om geslachtsgemeenschap maar om alle seksuele activiteiten tussen jou en je partner.

Is seks tijdens de zwangerschap veilig voor de baby?

Ja, jullie baby is veilig tijdens de seks. De baby wordt namelijk beschermd door het vruchtwater, de baarmoeder, de vliezen en de slijmprop die je baarmoederhals afsluit waardoor je baby ook beschermd is tegen infecties. Bovendien hoef je ook niet bang te zijn dat je partner de baby raakt met zijn penis, daarvoor ligt de baby namelijk te diep.

Kan seks tijdens de zwangerschap de bevalling opwekken?

Als je baby voldragen is (meestal na 37 weken), is de kans aanwezig dat je door het hebben van seks, moeder natuur een handje helpt en de bevalling opwekt. Dit geldt echter zeker niet voor iedereen, vertrouw er dus niet al te veel op.

Veel mensen denken dat de bevalling opgewekt kan worden door het orgasme van de vrouw waarbij de baarmoeder ritmisch samentrekt. In werkelijkheid is het mannelijke sperma verantwoordelijk voor het opwekken van de bevalling. In het sperma van je partner zit namelijk het hormoon prostaglandine, dit hormoon maakt de baarmoedermond zachter en bevordert daarmee de ontsluiting. Hoewel experts nog niet zeker weten waardoor een bevalling precies opgewekt wordt, denken ze dat het te maken heeft met hormonen die door zowel de baby, als door de moeder aangemaakt worden. Het is daarom erg lastig om zelf de bevalling op te wekken.

Als de baby nog niet voldragen is, zal het hebben van seks tijdens de zwangerschap over het algemeen geen vroegtijdige bevalling opwekken. Als je echter gediagnostiseerd bent met een vergrote kans op een vroegtijdige bevalling, kan het zijn dat jouw huisarts je bepaalde beperkingen op het gebied van seks oplegt of seks tijdens de zwangerschap helemaal verbiedt.

Voelt seks anders aan als je zwanger bent?

De meeste vrouwen geven aan dat seks tijdens de zwangerschap anders aanvoelt dan normaal. Sommigen vinden de seks aangenamer dan normaal terwijl anderen aangeven de seks juist minder aangenaam te vinden dan normaal. Hoe de seks aanvoelt kan overigens verschillen afhankelijk van hoe lang je zwanger bent.

Tijdens de zwangerschap wordt de bloedtoevoer naar het bekkengebied verhoogd. Hierdoor kan het gebied gevoeliger of anders aanvoelen dan normaal. Voor sommige vrouwen voelt hierdoor de seks lekkerder aan dan normaal. Andere vrouwen krijgen juist een onaangenaam gevoel door de verhoogde gevoeligheid. Je kunt mogelijk last hebben van rare geurtjes en afscheiding, een ‘vol’ gevoel en kramp na het hebben van geslachtsgemeenschap of een orgasme.

Ook je borsten kunnen prikkelig en ongewoon gevoelig aanvoelen, vooral in het eerste trimester. Sommige vrouwen zullen deze verhoogde gevoeligheid opwindend vinden, terwijl anderen de nieuwe sensatie minder aangenaam vinden en zelfs liever hebben dat hun borsten helemaal niet meer worden aangeraakt.

Laat het je partner weten als iets ongemakkelijk of onaangenaam aanvoelt, ook als het iets is dat je normaal wel samen doet. Als je bijvoorbeeld merkt dat je wel opgewonden bent maar dat geslachtsgemeenschap niet meer lekker aanvoelt, kunnen jij en je partner andere erotische activiteiten overwegen. Experimenteer bijvoorbeeld met orale seks, masturbatie of andere spannende dingen die wel fijn voor jullie beiden aanvoelen. Het is dus erg belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je partner.

Onthoud ook dat intimiteit meer is dan alleen seks. Als je geen zin hebt in seks of als je huisarts heeft aangegeven dat je geen seks meer mag hebben, kun je elkaar natuurlijk nog wel strelen, knuffelen en kussen.

Ik heb minder zin in seks sinds ik zwanger ben. Is dit normaal?

Het seksuele verlangen tijdens de zwangerschap verschilt enorm van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een verhoogd libido, terwijl anderen juist minder zin hebben in seks. Veel vrouwen merken dat hun seksuele lust fluctueert als ze zwanger zijn, dit wordt mogelijk veroorzaakt door de fysieke en emotionele gesteldheid van het moment.

Misschien ben je te moe, humeurig of misselijk om de liefde te bedrijven, vooral in het eerste trimester is dit goed mogelijk. Het is niet gek als je overrompeld wordt door de fysieke en emotionele veranderingen die je doormaakt. Maar neem van ons aan dat je seksuele lusten vanzelf weer toenemen in het tweede trimester als de ochtendmisselijkheid en vermoeidheid wat zijn afgenomen.

Het is echter niet ongebruikelijk dat je libido in het derde trimester opnieuw afneemt, vooral in de laatste twee maanden van je zwangerschap. Je voelt je dan misschien te groot, gevoelig of uitgeput om de liefde comfortabel te bedrijven. Je kunt je onzeker voelen over hoe jouw lichaam is veranderd de afgelopen maanden of je bent in je hoofd te druk bezig met de bevalling en geboorte.

Het is belangrijk om je partner te laten weten hoe je je voelt en stel hem gerust dat je nog steeds van hem houdt. Het is van groot belang om te blijven communiceren en elkaar zo goed mogelijk te ondersteunen terwijl jullie samen deze spannende tijd beleven.

Kan mijn zwangerschap invloed hebben op het libido van mijn partner?

De meeste partners vinden hun zwangere geliefde net zo aantrekkelijk als altijd of zelfs nog aantrekkelijker, hoewel niet allemaal natuurlijk. Maar er zijn allerlei redenen waarom jouw partner wat minder zin in seks kan hebben terwijl jij zwanger bent. Hij kan bijvoorbeeld erg ongerust zijn over het vaderschap waardoor hij minder zin heeft. Vergeet niet dat het ook voor jouw partner een super spannende periode is!

De meest voorkomende reden dat mannen wat rustiger aan doen op het gebied van seks is waarschijnlijk dat ze bang zijn dat de seks de baby pijn zal doen. Als je partner hier last van heeft en gerustgesteld moet worden dat de baby er niets van zal merken, kun je altijd voorstellen dat hij mee gaat naar de volgende afspraak bij de huisarts of verloskundige.

Het belangrijkste is dat je met elkaar praat over je angsten en bezorgdheden maar ook over je behoeftes en verlangens tijdens de zwangerschap. Door open en eerlijk  te communiceren kunnen jullie veel van de spanning wegnemen en samen op zoek gaan naar manieren om intiem te zijn waarbij jullie je allebei op je gemak voelen.

Is het veilig om orale seks te hebben als ik zwanger ben?

Ja, over het algemeen is het veilig om orale seks te hebben als je zwanger bent. Bij het oraal bevredigen van een vrouw mag er echter nooit in de vagina geblazen worden. Er kan dan namelijk een luchtbel ontstaan die in de bloedbaan terecht komt die levensbedreigend voor jou en je baby kan zijn. Ook als je niet zwanger bent, mag er dus nooit lucht in de vagina geblazen worden.

Het is daarnaast ook niet veilig om je als vrouw oraal te laten bevredigen als je partner een actieve herpesuitbraak heeft of deze voelt aankomen. Als je partner geen actieve herpesuitbraak heeft maar in het verleden wel heeft gehad, wordt orale seks in het derde trimester afgeraden.

Ook als je niet zeker weet wat de HIV-status van je partner is, kun je orale seks beter vermeiden. Er zijn aanwijzingen dat HIV overgedragen kan worden door micro-schaafwondjes in zijn mond.

Mag ik anale seks hebben als ik zwanger ben?

Ja, in de meeste gevallen mag je anale seks hebben als je zwanger bent. Er zijn echter ook situatie waarin het verstandiger is om te wachten met het hebben van anale seks tot na d bevalling. Je kunt tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld last krijgen van aambeien die groter worden naarmate de zwangerschap vordert. Als deze gaan bloeden door anale seks, is de kans groot dat je een aanzienlijke hoeveelheid bloed verliest wat jou en je baby in gevaar kan brengen.

Als je placenta onderin de baarmoeder ligt (placenta previa), kan anale seks een trauma aan de placenta veroorzaken. Dit kan gebeuren als de penis door de septum rectovaginale (de afscheiding tussen de vagina en darm) tegen de baarmoederhals stoot. Er kunnen hierdoor bloedingen ontstaan in de placenta die de zwangerschap in gevaar kunnen brengen.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je nooit van anale naar vaginale seks moet wisselen zonder de penis eerst goed schoon te maken en eventueel condooms te wisselen, dit geldt overigens ook als je niet zwanger bent. Anders loop je de kans op bacteriële vaginitis, deze infectie kan vroegtijdige weeën veroorzaken of je vliezen vroegtijdig doen breken.

Hoe kan ik mijzelf en de baby beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)?

Als je het risico loopt op een seksueel overdraagbare aandoening (soa), kun je het best geen seks hebben of als je dat toch wilt, in ieder geval altijd een condoom gebruiken. Je loopt het risico op een soa als je seks hebt terwijl je niet in een wederzijds monogame relatie zit met iemand waarvan je zeker weet dat hij of zij zelf geen soa’s heeft.

Wat zijn de beste standjes als ik zwanger ben?

Het kan zijn dat jij en je partner een beetje moeten gaan experimenteren om een standje te vinden dat voor jullie beide comfortabel is en lekker aanvoelt. Naarmate de zwangerschap verder vordert en je buik steeds groter wordt, kan het steeds lastiger worden om een goede positie te vinden.

De missionaris positie (man bovenop) wordt bijvoorbeeld steeds lastiger naarmate de buik van de vrouw groter wordt. Aan het einde van de zwangerschap zal dit standje bijna onmogelijk lijken. Door een beetje creatief te denken is het toch mogelijk om dit standje lang vol te houden, leg bijvoorbeeld een kussen onder je onderlichaam zodat je niet helemaal vlak op je rug ligt maar een beetje schuin. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je partner niet met zijn gewicht op je buik ligt.

Door samen met je partner op zoek te gaan naar creatieve oplossingen, hoeft de zwangerschap dus helemaal geen dip in jullie seksleven te betekenen. Door aan het experimenteren te slaan, kan het zelfs een boost geven!

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts of verloskundige?

Het is normaal dat je tijdens of vlak na het hebben van geslachtsgemeenschap of een orgasme wat krampen voelt. Als deze na een paar minuten niet verdwijnen of als je pijn hebt of veel bloed verliest na de seks, moet je meteen contact opnemen met je huisarts.

Ook als je met vragen zit over seks of intimiteit, kun je daarmee altijd terecht bij je huisarts of verloskundige, zeker als je niet zeker weet of je in een risicogroep valt en dus geen seks zou mogen hebben of als je bang bent voor de veiligheid van je baby. Als je te horen krijgt dat je geen seks mag hebben, is het belangrijk om te vragen of daarmee wordt bedoeld dat je alleen geen geslachtsgemeenschap mag hebben of dat je helemaal geen seksuele handelingen mag verrichten.