Gefeliciteerd, je hebt weer een mijlpaal bereikt! Na 24 weken zwangerschap is jouw baby namelijk zo ver ontwikkeld dat hij levensvatbaar is. Met een lengte van 31 centimeter en slechts 600 gram is het natuurlijk wel beter voor je kindje om nog even lekker in jouw buik te blijven zitten.

24 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 24 van de zwangerschap

Je baby is dus levensvatbaar. Dat betekent dat als je onverhoopt nu bevalt, artsen er alles aan zullen doen om je kindje in leven te houden en dat de kans groot is dat dit lukt! Je baby heeft nu namelijk alle belangrijke organen en andere lichaamsdelen om te kunnen overleven buiten de baarmoeder. De komende periode draait het dan ook vooral om de groei van je kindje.

Ook de hersenen van je baby ontwikkelen zich in rap tempo. Deze week begint het deel van de hersenen te werken dat verantwoordelijk is voor het waarnemen van bewegingen. Je kindje was al in staat om geluiden waar te nemen, en nu merkt hij het dus ook als je beweegt of als je je buik aanraakt.

Wat gebeurt er met jou in week 24 van de zwangerschap

Je baarmoeder is inmiddels ongeveer net zo groot als een voetbal en komt tot boven je navel. Je zult vast al gemerkt hebben dat doodnormale dingen als het strikken van je veters, in een keer een stuk lastiger geworden zijn.
Je baarmoeder oefent druk uit op je navel waardoor deze naar buiten kan ploppen. Bij de meeste vrouwen gaat dit na de bevalling weer over.

Heb je al last van tintelingen in je handen en vingers? Je lichaam houdt tijdens de zwangerschap meer vocht vast en dat vocht verhoogt de druk in je handen en vingers wat een tintelend gevoel kan opleveren en ervoor kan zorgen dat je wat minder kracht hebt in je handen. Dit heet het Carpaal Tunnel Syndroom en gaat vanzelf over als je kindje geboren is.

Praktische tips week 24 van de zwangerschap

Nu je kindje levensvatbaar is, wordt het echt tijd om alles klaar te maken voor een eventuele vroegtijdige bevalling.

Shoppen voor babyspullen

Begin dus met het aanschaffen van de spullen die je nodig hebt voor de kinderkamer en de spullen die je nodig hebt voor de verzorging. Denk aan een wiegje, kinderwagen en bijvoorbeeld een babyfoon. Dit zijn vaak spullen die mensen pas aanschaffen vlak voor de geboorte. Alle spullen bij elkaar kosten toch al gauw € 1000,-, door nu al wat spullen aan te schaffen, ben je straks niet in een keer een enorm bedrag kwijt. Bekijk hier onze volledige baby uitzetlijst.

Laatste kans voor vakantie als je dat nog wilt

Als je nog voor de bevalling op vakantie wilt gaan met je partner is dit zo’n beetje jullie laatste kans. Na 28 weken mag je namelijk niet zomaar meer vliegen, zorg dus dat je daarvoor terug bent. Daarnaast begint je buik natuurlijk ook steeds meer in de weg te zitten waardoor je minder kunt genieten van je welverdiende vakantie.