Je bent nu 30 weken zwanger. Nog maar tien weken wachten totdat je kindje er is! Op deze pagina geven we informatie over hoe jouw baby zich ontwikkelt in de 30e week en wat er met je lichaam gebeurt als je 30 weken zwanger bent. Tot slot geven we een aantal praktische tips.

Wat gebeurt er met de baby in week 30 van de zwangerschap

Als je 30 weken zwanger bent kan je kindje je hart horen kloppen en ook het suizen van je bloed. Hij begint ook steeds meer zijn handjes te gebruiken, bijvoorbeeld om de navelstreng vast te houden of om zijn eigen gezicht aan te raken. De afgelopen weken heeft je baby een extra laagje vet opgebouwd, waardoor hij beter in staat is om zich warm te houden. Zijn donshaartjes vallen rond de 30e week dan ook langzaam uit. Daarnaast kan je kindje nu steeds meer proeven. Wist je dat de smaak van vruchtwater ook afhankelijk is van wat jij eet? Je baby krijgt daardoor iets mee van wat jij gegeten hebt. Rond deze tijd zul je misschien ook regelmatig merken dat je baby de hik heeft, dit komt doordat hij van het vruchtwater drinkt. Dit kan geen kwaad en stopt vanzelf weer. Als je 30 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 39,9 centimeter lang en weegt hij gemiddeld 1300 gram.

Wat gebeurt er met jou in week 30 van de zwangerschap

Rond de 30e week krijg je behoorlijke last van nesteldrang: alles moet spic en span in orde zijn. Ook gaat je brein iets anders werken dan je gewend bent: sommige vrouwen zijn ineens erg vergeetachtig. Om te voorkomen dat je in de vroegte je autosleutels kwijt bent, kun je misschien proberen om de spullen in huis een vaste plek te geven.
Daarnaast hebben veel vrouwen rond deze periode vaak te kampen met brandend maagzuur. Dit komt doordat de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat je spieren wat meer ontspannen. Dat, in combinatie met een baby in je buik, kan er dus toe leiden dat zure oprispingen veel vaker voorkomen. Daarnaast kun je het ook een beetje benauwd krijgen, omdat de bovenkant van je baarmoeder inmiddels tot halverwege je borstbeen komt. Deze benauwdheid verdwijnt vanzelf weer als je kindje over een paar weken indaalt.

Praktische tips week 29 van de zwangerschap

Onderstaand vind je een aantal praktische tips speciaal gericht op de 29e week van de zwangerschap. Ze kunnen je helpen om je zwangerschap zo goed mogelijk door te komen.

Maagzuur voorkomen

Om maagzuur te voorkomen kun je het beste kleine porties per keer eten en voedsel dat moeilijk verteerbaar is even laten staan. Ook helpt het om zuur en pittig voedsel en zure dranken te vermijden als je last hebt van brandend maagzuur. Dit irriteert namelijk alleen maar meer.

Oriëntatie op kraamzorg

Als je 30 weken zwanger bent is het een goed moment om een afspraak te maken bij een bureau voor kraamzorg. Spreek tijdens de intake je verwachtingen en eventuele vragen uit, zodat je weet waar je aan toe bent.

Geboorteplan opstellen

Je kunt ervoor kiezen om een geboorteplan op te stellen voor tijdens de bevalling. Hiermee maak je middels een vragenlijst duidelijk wat je wel of niet wilt als het zover is. Dit is niet alleen handig voor jou, maar ook voor de verloskundige die bij de bevallig aanwezig zal zijn. Daarnaast zorgt het maken van een geboorteplan ervoor dat je je gedachten even op een rijtje kunt zetten wat betreft de manier van bevallen, het verloop ervan en de rol van je partner erbij. Je moet het echter niet zien als iets wat in beton gegoten is, want een geboorteplan is geen blauwdruk voor een bevalling.