Je bent inmiddels alweer 17 weken zwanger, bijna halverwege dus! De weken vliegen waarschijnlijk sneller om dan je van tevoren had gedacht. Je kindje is erg actief en groeit als kool, net als jouw baarmoeder en buik. De  kans is aanwezig dat je jouw kleine sportieveling al een keertje hebt voelen bewegen maar maak je vooral geen zorgen als dat niet het geval is, de meeste vrouwen voelen hun kindje voor het eerst tussen de 18e en 20e week.

17 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 17 van de zwangerschap

Je monstertje is op dit moment ongeveer net zo groot als een tandenborstel, namelijk 15 centimeter en weegt ongeveer 150 gram. Hoewel de oogleden nog dicht zitten, kan de baby vanaf deze week licht en donker onderscheiden.

Nu alle organen aanwezig zijn en alleen nog maar verder ontwikkeld hoeven te worden, is het tijd voor het vormen van de minder vitale eigenschappen van je kindje. Er beginnen deze week haartjes te groeien op de wimpers en op de vingers en tenen beginnen kleine nageltjes te groeien.

Wat gebeurt er met jou in week 17 van de zwangerschap

Door jouw alsmaar groter wordende baarmoeder, blijft er steeds minder ruimte over voor je blaas. Je bent dus weer niet weg te slaan van de WC, je moet nu wel oppassen voor een blaasontsteking. Dit is helaas niet de enige zwangerschapskwaal waar je deze periode last van kunt hebben. Aambeien, obstipatie en vaginale afscheiding zijn allemaal lichamelijke ongemakken waar je nu last van kunt hebben.

Praktische tips week 17 van de zwangerschap

Je hebt dan misschien wel een beetje last van enkele ongemakken, nu je nog mobiel bent en wat meer energie hebt, is dit wel de perfecte periode om over enkele belangrijke zaken na te denken en de nodige dingen te regelen.

Jongetje of een meisje

Vanaf de 17e week is het geslacht van je kindje bijna altijd goed zichtbaar op een echo. Sommige mensen vinden dit handig om te weten zodat ze de babykamer kunnen gaan inrichten, anderen willen dat het een verrassing blijft tot de bevalling.

Seks

Als je 17 weken zwanger bent, is je lichaam erg goed doorbloedt, dat geldt ook zeker voor je geslachtsorganen. Hierdoor kun je sneller opgewonden raken en meer zin in seks hebben. Er is geen enkele reden te bedenken waarom je niet zou kunnen vrijen als je zwanger bent. Je baby is goed beschermd en merkt er helemaal niks van.

Schrik niet als je wat bloed verliest of als je na een orgasme een pijnlijk gevoel in je buik of rug krijgt, dat hoort er allemaal bij. Als je je toch een beetje zorgen maakt, kun je altijd even contact opnemen met je verloskundige.

Blaasontsteking

Doordat je blaas zo klein is en je zo vaak moet plassen, is de kans groter dat er urine achterblijft in je blaas of urineweg. Hierdoor loop je een risico op een blaasontsteking. Probeer op het toilet dus je blaas en urineweg helemaal leeg te plassen. Bespreek het met je verloskundige of huisarts als je onverhoopt toch een blaasontsteking oploopt.

Babyspullen regelen

Je hebt vlak na de bevalling enorm veel spullen nodig om je baby goed te verzorgen. Alle spullen kosten samen enorm veel geld en bovendien kost het gewoon veel tijd om alles te regelen. Je kunt tijd en geld besparen door alles vanuit je luie stoel online te bestellen. Als je op tijd alle webshops in de gaten houdt, kom je vanzelf mooie aanbiedingen tegen en door niet alles tegelijk te bestellen, hoef je ook niet in een keer een enorm bedrag uit te geven. Bekijk alvast onze baby uitzetlijst om te zien wat je straks allemaal nodig hebt.