Gefeliciteerd, je zit op de helft van je zwangerschap! Nog 20 weken te gaan totdat je jouw kleine wondertje kunt vasthouden. Vanaf deze week is het geslacht vrijwel altijd goed te zien op een echo. Als je dus nog niet weet of je een jongetje of meisje krijgt, zal je dat bij de volgende echo te horen krijgen, tenzij je dat niet wilt natuurlijk.

Je zult nu wel veel opmerkingen krijgen van mensen over je zwangerschapsbuik. Probeer nu je weer energie hebt en je weer goed voelt ook te genieten van je zwangerschap!

20 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 20 van de zwangerschap

Na 20 weken hard groeien is je kindje ongeveer 25 centimeter, dat is ongeveer net zo groot als een flinke mango! Maar vorige week was hij nog maar 20 centimeter, is hij dan 5 centimeter gegroeid in een week? Nee, dat komt door de manier van meten. Tot week 20 worden baby’s gemeten van de kruin tot het stuitje, vanaf week 20 tellen de beentjes ook mee.

De kans is groot dat je jouw kleine acrobaat nu al vrolijk voelt ronddartelen in je buik. Vrouwen die voor het eerst de bewegingen voelen, omschrijven het als gerommel in de darmen, knappende zeepbelletjes of als een vlinder in de buik. Dat is natuurlijk super schattig maar kan ook erg vermoeiend zijn. Je baby heeft namelijk al een ritme waarin hij slaapt en actief is. Dit loopt helaas precies tegenovergesteld op dat van jou. Als jij actief bent, schommelt je kindje in slaap door de bewegingen die jij maakt. En je kindje wordt juist actief als jij even gaat liggen.

Je kindje nam al kleine slokjes van het vruchtwater maar zal nu steeds meer van het vruchtwater inslikken. Het vruchtwater is nu iets vuiler dan eerst, het bevat losgelaten donshaartjes en huidcellen. Een goede oefening dus voor de spijvertering. Het spijsverteringskanaal begint namelijk met de productie van een zwarte kleverige substantie, maconium. Dit poept je kindje uit in zijn eerste luier, schrik er dus niet van als het er de eerste keer iets anders uitziet dan je had verwacht.

Wat gebeurt er met jou in week 20 van de zwangerschap

Voor veel vrouwen is dit de mooiste periode van de zwangerschap. Je hebt waarschijnlijk weinig last van zwangerschapskwaaltjes, je hebt weer wat meer energie en je hebt een prachtige buik waar je veel complimentjes over krijgt. Toch gebeurt er ook met jouw lichaam nog steeds erg veel, waarschijnlijk vliegen de kilo’s er aan, elke week ongeveer een halve kilo. Misschien niet helemaal wat je zou willen maar dit is wel goed voor je gezondheid en dat van je kindje. Probeer gezond te blijven eten, genoeg rust te pakken en gewoon te blijven bewegen.

Praktische tips week 20 van de zwangerschap

Met nog 20 weken te gaan, is het aftellen begonnen. Toch zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en die nog geregeld moeten worden.

20 weken echo

De 20 weken echo is niet verplicht maar het is toch aan te raden om hem te doen. Bij de echo wordt er gekeken of je kindje zich goed ontwikkelt, of er genoeg vruchtwater aanwezig is en of jij zelf gezond bent. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om je kindje te kunnen zien!

Goede nachtrust

Zorg ervoor dat je voldoende rust pakt en goed slaapt. Je gaat nog genoeg slapeloze nachten tegemoet na de bevalling. Probeer op je linkerzij te slapen, dat is het best voor je kindje. Als je dat niet gewend bent en moeilijk kunt slapen op je zij, kan een speciaal zijslaapkussen je daarmee helpen.

Begin vast met de kinderkamer

Nu je het geslacht van je kindje weet, kun je ook beginnen met het inrichten van de kinderkamer. Ook als je het geslacht niet wilt weten is dit een goed moment om daar een start mee te maken. Je hebt nu namelijk nog veel energie en je buik zit nog niet zo erg in de weg. Als je het nog een paar weken uitstelt, zal al het werk aankomen op je partner. Als dat stiekem je plan is, kun je natuurlijk het best nog even wachten. Bekijk onze baby uitzetlijst voor een compleet overzicht van alles wat je straks nodig hebt.

Gratis zwangerschapsboxen

Wie vindt het nou niet leuk om cadeautjes te krijgen? Er zijn verschillende merken die je een gratis cadeaubox opsturen als je zwanger bent. Ze doen dit om je kennis te laten met het merk en de producten. Uiteraard in de hoop dat je als je kindje geboren is, je hun producten zult kopen. Je zit echter nergens aan vast als je alleen de box bestelt.