Hoewel je kindje na 21 weken groeien maar liefst 27 centimeter lang is, heeft je kleine acrobaat nog genoeg ruimte om vrolijk salto’s te maken in je baarmoeder. De kans is groot dat je het voelt als jouw kleine monster besluit dat het weer tijd is voor een beetje beweging.

21 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 21 van de zwangerschap

Qua lengte is je kindje al over de helft van hoe lang hij zal zijn bij de bevalling. Hij moet alleen nog eventjes bijna 10 keer zo zwaar worden! Deze week lijkt er dan ook weinig anders te gebeuren met je monstertje dan dat hij zwaarder wordt, elke week komt hij ongeveer 60 gram aan.

Het is eigenlijk ontzettend jammer dat je je kindje nu niet kunt zien. Hij is namelijk druk bezig met het trainen van de spieren, ook de spieren in het gezicht. Zonder dat jij het doorhebt, zit je monstertje dus allemaal gekke bekken te trekken in je buik.

Wat gebeurt er met jou in week 21 van de zwangerschap

Waar je kindje iedere week ongeveer 60 gram aankomt, kom jij er bijna 500 aan. Je baarmoeder groeit nu zo hard dat je last kunt krijgen van bandenpijn. Dat voelt als een stekende pijn aan de zijkanten van je baarmoeder.
Je huid kan het razendsnelle tempo waarin je groeit bijna niet bijhouden en wordt uitgerekt. Hierdoor kun je zwangerschapsstriemen gaan zien, oftewel last krijgen van striae. De striemen kunnen verschijnen op je buik, billen, borsten, heupen en dijen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt last van striae. De striemen vervagen na de bevalling weer maar de kans is groot dat je er toch sporen van blijft zien. Misschien zou je het liever anders zien maar je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Je hebt potverdikkeme een mensje op de wereld gezet, je zou de striemen juist met trots moeten dragen!

Veel vrouwen krijgen last van babystress, vooral als het om je eerste kindje gaat. Het is natuurlijk ook super spannend om moeder te worden. Wat gaat er allemaal gebeuren na de bevalling? Hoe ga je dat allemaal aanpakken? Doe je het straks wel goed? Allemaal logische vragen maar probeer je er niet teveel zorgen over te maken. Letterlijk miljoenen vrouwen zijn je voor gegaan!

Praktische tips week 21 van de zwangerschap

Je bent over de helft van je zwangerschap, de bevalling komt dus steeds dichterbij! Je hebt waarschijnlijk niet zo veel last van lichamelijke ongemakken  en je hebt weer wat meer energie, probeer dus nu ook een beetje van je zwangerschap te genieten.

Er even tussenuit

Als jij en je partner er nog even samen tussenuit willen gaan voordat jullie kindje geboren wordt, is dit een goed moment. Je voelt je goed, hebt weer wat energie en je buik zit nog niet zo heel erg in de weg.

De babykamer

Begin niet te laat met het inrichten van de babykamer. Bedenk vast hoe de kamer eruit moet komen te zien en begin vast spullen aan te schaffen. Op internet kun je genoeg inspiratie opdoen, kijk bijvoorbeeld eens rond op Pinterest! Als je babykamer alvast af is, heb je ook wat meer rust in je hoofd. Op onze baby uitzetlijst vind je wat je straks allemaal nodig hebt voor de verzorging van je kindje.

Seks tijdens de zwangerschap

Door een verhoogde doorbloeding, kan het zijn dat je enorm veel zin krijgt in seks. Je kunt gewoon seks hebben tijdens de zwangerschap maar het is belangrijk om goed met je partner te communiceren. Je zult namelijk merken dat bepaalde standjes niet meer kunnen terwijl andere standjes juist geweldig aanvoelen.