Tijdens en na je zwangerschap kan je last krijgen van bandenpijn. De banden die aan weerskanten van de baarmoeder bevestigd zijn, rekken uit terwijl je baby groeit in je buik. Hoe meer de baby groeit, hoe meer de banden uitrekken. Wanneer zal je hier last van hebben? En wat kan je het beste doen om de pijn te verzachten? Je leest het hier.

Wat is bandenpijn?

Tijdens en na je zwangerschap kan je bandenpijn krijgen. Dit is pijn die je ervaart doordat je baarmoeder groeit. Je baarmoeder hangt aan 4 banden in je buik en de banden zitten aan weerskanten vast. Deze banden rekken uit tijdens de zwangerschap. Je voelt vooral aan de zijkant van de onderbuik, in de buurt van je liezen, een stekende pijn. De pijn ervaar je sneller als je veel beweegt of staat. Intensief lichamelijk werk en plotselinge bewegingen dragen ook bij aan de pijn.

Wanneer kan je last krijgen van bandenpijn?

Normaal gesproken heeft de baarmoeder het formaat van een appel, maar de baarmoeder groeit met de baby mee en zal tegen het einde van de zwangerschap zijn gegroeid richting het formaat van een watermeloen. Sommigen krijgen last van deze bandenpijn tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Het lijkt eerst op menstruatiepijn, maar rond 20 weken verandert deze pijn in een stekende, heftige pijn, die uitstraalt naar de onderbuik, onderrug, schaambot, vagina en schaamlippen.

Wat kan je doen tegen bandenpijn?

De pijn is op z’n minst gezegd niet het leukste wat er is. Sommige handelingen werken juist de pijn in de hand, terwijl er ook tips zijn die je kunnen helpen om de bandenpijn enigszins te verzachten.

Let op je houding

Een van de manieren om bandenpijn te verzachten, is het aannemen van een goede houding. In eerste instantie wil je ergens tegenaan leunen vanwege de pijn, maar dat werkt averechts. Ga daarom rechtop staan en houd je buikspieren aangespannen.

Ondersteuning

Je kan je buik extra ondersteunen, zodat de banden iets verlicht worden. Denk bijvoorbeeld aan een buikband of sjaal die je buik tilt.

Rust en warmte

Zoveel mogelijk rust nemen en de buik warm houden doet ook vaak wonderen. Waar vermoeidheid de pijn versterkt, wordt de pijn door rust verzacht. Houdt daarnaast je buik warm zodat je buik volledig kan ontspannen.

Opstaan, bukken en draaien

Plotselinge bewegingen of intensief lichamelijke handelingen, werkt bandenpijn vaak in de hand. Daarom is het verstandig om zo min mogelijk (of rustig) te bukken, draaien en opstaan.

Genoeg bewegen

Probeer een balans te vinden tussen bewegen en rust nemen. Het is goed om in beweging te blijven, waardoor wellicht de pijn wat verzacht, maar luister vooral naar je lichaam.

Hoesten en niezen

Hoesten en niezen zorgt vaak voor een plotselinge druk op de baarmoeder. Dit kan je soms al ervaren tijdens een menstruatie, maar met de zwangerschap voelt de pijn heftiger aan.

Voorkom een volle blaas

Een laatste tip is; voorkom een volle blaas. Iedereen kent het gevoel van een volle blaas die een drukkend gevoel geeft. Dit gevoel is ook niet prettig tijdens de zwangerschap en zorgt er juist voor dat je last kan krijgen van bandenpijn.

Bandenpijn na de bevalling

Bandenpijn kan je zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling ervaren. Tijdens de zwangerschap heb je last van bandenpijn als de baarmoeder groeit, terwijl bandenpijn na de bevalling komt door het krimpen van de baarmoeder. Na de bevalling ligt je baarmoeder wat losser in de buik, de banden zijn al die tijd uitgerekt, en het heeft tijd nodig om te herstellen.