Je bent officieel 3 weken zwanger, gefeliciteerd! Dit is de week waarin de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, de innesteling. Het is mogelijk dat je hier wat van merkt in de vorm van een lichte bloeding, de innestelingsbloeding. Je eerste echte zwangerschapssymptoom, hoera! Vanaf week 3 is het mogelijk dat er meer zwangerschapssymptomen de kop opsteken.

3 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 3 van de zwangerschap

De bevruchte eicel, of zygote, heeft zich tijdens zijn reis van 5 tot 7 dagen naar de baarmoederwand opgedeeld van een enkele eicel tot een klein klompje cellen, de blastocyste. De helft van de blastocyste ontwikkelt zich uiteindelijk tot de placenta en de andere helft tot de embryo. Via de placenta krijgt het embryo straks zuurstof en voedingsstoffen binnen. Aan het einde van de derde week is de embryo ongeveer 2 millimeter.

Wat gebeurt er met jou in week 3 van de zwangerschap

Hoewel dit officieel de derde week van je zwangerschap is, is dit de eerste week dat je ook biologisch gezien zwanger bent. Er groeit nu dus echt wat in je lichaam. Dat betekent ook meteen dat jouw hormoonfabriek anders begint te draaien dan normaal. Je lichaam begint met het produceren van het hCG hormoon, dit hormoon regelt de productie van oestrogeen en progesteron. Progesteron zorgt er op zijn beurt weer voor dat je baarmoedermond op slot gaat.

De eerste zwangerschapssymptomen

Dankzij de veranderende hormoonhuishouding is het vanaf dit moment mogelijk dat je aan je lichaam gaat merken dat je zwanger bent.  Dat zijn dan vaak in dit stadium nog erg lichte zwangerschapssymptomen.

Gevoelige borsten

Het kan zijn dat je een licht trekkend of prikkelend gevoel in je borsten krijgt, en dan vooral rond je tepels. Daarnaast kunnen je bh’s al wat strakker gaan zitten, je borsten gaan namelijk meer vocht vasthouden en de doorbloeding van je borsten wordt vergroot, met name rond je tepels. De meeste vrouwen krijgen hier echter pas in de 4e of 5e week van de zwangerschap last van.

Lichte buikkrampen

Buikkrampen zijn een bekend zwangerschapssymptoom, je hebt ze waarschijnlijk ook wel eens rond je menstruatie gehad. Het groeien van je baarmoeder kan gepaard gaan met steken of krampen die lijken op dezelfde krampen die je wel eens rond je menstruatie hebt.

Emotioneel voelen

Je emotioneler voelen dan normaal is ook een veelvoorkomend symptoom bij zwangere vrouwen. Je kunt uit het niets uitbarsten in een enorme huilbui. Dit komt door de zwangerschapshormonen en is niks om je voor te schamen. Dit is te vergelijken met de moodswings die je rond je normale menstruatie wel eens hebt gehad. Je kunt dit voorkomen door goed naar je lichaam te luisteren. Heb je veel stress dankzij je werk? Neem eens een dagje vrij.

Praktische tips week 3 van de zwangerschap

De embryo begint zich vanaf deze week te ontwikkelen, het is dus nu nóg belangrijker om gezonder te leven. Probeer zo gezond mogelijk te eten en alcohol en sigaretten zijn taboe. Probeer daarnaast ook te minderen met cafeïne houdende dranken, dus koffie, cola en thee.