Een innestelingsbloeding of doorbraakbloeding is bloed dat vrijkomt vlak na de innesteling van de bevruchte eicel. De eicel nestelt zich in de wand van de baarmoedermond en daar kan soms een onschuldige bloeding door ontstaan. Als een van de eerste zwangerschapssymptomen, is het handig om te weten wat het is en wat je kan verwachten. Je leest het hier!

Wat is een innestelingsbloeding

Een innestelingsbloeding is een kleine bloeding die voorkomt tijdens het innestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Deze bloeding wordt ook wel herkent als een lichte doorbraakbloeding en is anders dan een menstruatie. Bij de innesteling maakt het toekomstige embryo zich vast aan de baarmoederwand, waardoor het kan voorkomen dat een of meerdere bloedvaatjes in het slijmvlies geraakt worden. Zodra dit gebeurt, kan dit een bloeding veroorzaken en vloeit het bloed via je vagina naar buiten. Het is vaak een van de eerste symptomen van de zwangerschap.

Wanneer kan je een innestelingsbloeding verwachten?

Het moment van een innestelingsbloeding vindt plaats aan het begin van de zwangerschap. Deze bloeding gebeurt enkele dagen na de innesteling. Maar, wanneer is dan de innesteling? Dat is meestal tussen de 6 of 12 dagen na je ovulatie. Als je tijdens deze periode een bloeding ervaart, is de kans dus groot dat het gaat om een innestelingsbloeding. Uiteraard verschilt het exacte moment per vrouw en per zwangerschap, maar het is meestal rond dezelfde tijd dat je eigenlijk zou menstrueren. Houd daarom altijd rekening met een dag voor of na de 6 tot 12 dagen, dat een innestelingsbloeding kan voorkomen.

Hoelang duurt een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding duurt in de meeste gevallen een paar uur tot maximaal 3 volle dagen. Deze bloeding duurt doorgaans minder lang dan een menstruatiebloeding, die vaak rond 7 dagen duurt. Een menstruatiebloeding voelt ook langer heftig aan dan een innestelingsbloeding.

Hoe herken je een innestelingsbloeding?

Inschatten of het om een innestelingsbloeding gaat blijft een kunst. Het duurt slechts enkele dagen en je verliest nauwelijks bloed. Daardoor lijkt het op een lichte menstruatie of valt het niet eens op. De kleur varieert van (donker)rood, bruin naar roze. Omdat het om ‘oud’ bloed gaat, kleurt het vaak iets donkerder. De bloeding gaat samen met krampen. Deze krampen horen een stuk minder heftig te zijn dan menstruatiekrampen. Probeer dus goed te letten op het bloed en op de krampen, om te bedenken of het om een innestelingsbloeding gaat of een menstruatiekramp. Let ook op de duur van de bloeding: een menstruatie duurt meestal 3 tot 8 dagen en een innestelingsbloeding hooguit 2 dagen.

Heeft elke vrouw een innestelingsbloeding?

Niet elke vrouw zal tijdens het begin van haar zwangerschap te maken krijgen met een innestelingsbloeding. Het gaat maar om ongeveer 20 tot 30% van de zwangere vrouwen. Dit percentage heeft deels te maken met het feit dat niet alle vrouwen doorhebben dat ze een innestelingsbloeding hebben. Omdat de bloeding zo licht is en je enkel milde krampen (of bijna geen krampen) ervaart, gebeurt de innestelingsbloeding in de meeste gevallen zo onopvallend. Het gaat hooguit om een paar druppeltjes bloed.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Op het eerste gezicht lijken de innestelingsbloeding en de menstruatiebloeding op elkaar. Ze hebben diverse gelijkenissen, zoals de kleur en de krampen, waardoor je niet altijd direct kunt aanwijzen of je te maken hebt met een innestelingsbloeding of een menstruatie. Daarentegen is wel een aantal zaken van elkaar te onderscheiden. Zo begint de innesteling eerder dan de menstruatie. Ongeveer 11 tot 14 dagen na de ovulatie begint je menstruatie, wat ook het moment is dat een eicel bevrucht kan worden. Een innestelingsbloeding ontstaat eerder, rond 6 tot 12 dagen na de eisprong.

Hoelang na een innestelingsbloeding kan ik een zwangerschapstest doen?

Om te testen of je zwanger bent, is het mogelijk om een week na de innesteling van de eicel een zwangerschapstest te laten doen. Je kan ook eerder een test laten doen, maar dan is de kans klein dat de zwangerschap wordt ontdekt. Het zwangerschapshormoon is in deze periode te weinig aanwezig en de test zal dan minder betrouwbaar zijn.

Andere oorzaken van bloedverlies

Als een bloeding wordt veroorzaakt door de innesteling, dan is er niks aan de hand. Stel dat je bloedt op een manier die je niet volledig vertrouwt en je zorgen maakt, dan kan je het beste een arts raadplegen.