Wat spannend … het einde van je zwangerschap komt in zicht. Wat zul je veel dagdromen over hoe het straks zal zijn. Jij, samen met jouw kindje. Een geboorte is natuurlijk altijd onzeker. Wanneer begint het? Waar begint het? Maar heb er maar vertrouwen in. Iedere vrouw kan het, dus jij ook.

39 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 39 van de zwangerschap

In deze week zal jouw baby niet meer zo snel groeien. En dat hoeft ook niet meer. De grootste groeispurt is achter de rug. De ruimte in jouw buik wordt ook steeds krapper voor de baby, niet gek toch dat de de groei dan wat stagneert? Wat echter wel zal blijven doorgroeien zijn zijn hersentjes. Dat gaat namelijk zelfs de eerste jaren van zijn leventje nog door. Fijn hè! Want zo gaat hij steeds meer dingen leren en blijft hij zich ontwikkelen.

In deze fase voel je soms op meerdere plekken geduw en getrappel. Jouw baby gaat een geschikt plekje zoeken voor je baarmoedermond. Doordat zijn botjes nu lekker soepel zijn past hij zich prima aan het geboortekanaal aan. Voel jij jouw kindje wat minder bewegen? Dat is niet meteen reden tot zorg. Bij sommige moeders ligt de placenta zo aan de voorzijde dat deze heel wat getrappel dempt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat jij gewoon een heel relaxed kindje in jouw buik draagt. Dat hij dit na de geboorte ook zal zijn is alleen geen garantie. Maak je je echt zorgen over de beweging in je buik? Bel dan altijd met je verloskundige of arts. Je kunt beter te vaak bellen dan niet. Zij kunnen je vaak al heel goed geruststellen en anders is er altijd de mogelijkheid om met een CTG de hartslag van je kindje in de gaten te laten houden.

Wat gebeurt er met jou in week 39 van de zwangerschap

Jouw zwangerschap zit er nu bijna op. Dit zijn de laatste loodjes en zoals vaker gezegd; die wegen meestal het zwaarst. Door je dikke buik lukt het slapen misschien wat minder. En waarschijnlijk vind je het lopen en fietsen ook niet meer zo fijn. Dat laatste kun je met 39 weken zwanger ook lekker achterwege laten hoor. Fietsen kan nog lang genoeg, en al binnen een jaar zelfs met je kleintje voorop. Toch is het wel aan te raden om in beweging te blijven. Als je conditie op pijl is zal je daar met je bevalling profijt van hebben. Misschien kun je kijken of er in de buurt een mogelijkheid is om te zwemmen in warm water. Veel zwembaden hebben hier speciale ochtenden voor. Het warme water ontspant heerlijk jouw zware lijf.

Als je 39 weken zwanger bent is het mogelijk dat de bevalling elk moment kan beginnen. Dit zou je kunnen merken aan wat voortekenen. Zo kun je wat meer last krijgen van samentrekkingen in je buik. Dit worden ook wel oefenweeën genoemd. Misschien ben je wat vaker misselijk of heb je last van diarree. Helaas zijn deze voortekenen alleen niet heel erg betrouwbaar. Want soms kan het nog wel uren tot dagen duren voordat jouw bevalling echt start. Deze laatste fase is er dus echt een van geduld.

Praktische tips week 39 van de zwangerschap

Met nog officieel een week te gaan overvalt je deze week vaak een gevoel van wachten. Mooie momenten om alles nog even rustig op een rijtje te kunnen zetten.

Geboorteplan

Denk je geregeld aan hoe de bevalling zal gaan? Misschien is het een idee om deze eens voor jezelf te visualiseren. Je kunt daar dan een geboorteplan bij maken, zodat iedereen goed weet wat jouw wensen zijn en wat je verwacht. Helemaal niet erg als het straks toch iets anders loopt. Vlak voor en tijdens de bevalling zal het je al heel veel rust kunnen geven.

Vluchtkoffertje

In week 39 van je zwangerschap weet je natuurlijk wel of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Toch is het handig om nu alvast een vluchtkoffertje klaar te hebben staan. Mocht de bevalling zich opeens onverwachts aankondigen, hoef jij niet meer overal spulletjes vandaan te trekken. Want ook in het geval van een thuisbevalling is het raadzaam om in je achterhoofd te houden dat men soms naar het ziekenhuis raakt.

Traktatie

Heb je ook gedacht aan de slingers en de beschuit met muisjes? Waarschijnlijk staan er al snel na de geboorte ouders, familie of vrienden op de stoep. Wel zo leuk om ze meteen iets feestelijks te geven. Is dit niet je eerste kindje? Denk dan nog even aan een traktatie. Grote broer of zus kan op de crèche of op school vertellen over de baby en iets lekkers uitdelen.

Kapper

Na de bevalling ben je meestal erg druk met de kleine. Veel dingen schieten er dan nog wel eens bij in. Een voorbeeld hiervan is een bezoekje aan de kapper. Vaak heb je hier ook nog helemaal geen zin in. Wellicht zou je in deze week nog even een afspraak kunnen maken. Zit jij er even mooi bij in je kraambed.

En last, but not least: blijf vooral rustig ademhalen … na 39 weken zwanger zijn komt week 40 vanzelf in zicht.