Baby draagzak

Beste draagzak baby

Josje Bouwman

Bijgewerkt op 11 januari 2021

Onze beste keuze

ERGObaby 360 draagzak

Na negen maanden is het eindelijk zover, je baby wordt geboren. De kraamtijd is ideaal om met je baby in een draagzak een stukje van de wereld te verkennen. Zo draag je je baby tegen je lichaam aan als je bijvoorbeeld boodschappen doet of een wandelingetje maakt. Ook om de emotionele band met je kind te versterken, is een baby draagzak heel geschikt. Je kindje voelt je warmte, je ademhaling en bewegingen. Dat geeft een gevoel van geborgenheid. Bovendien kunnen beide ouders gebruik maken van de draagzak en elkaar zodoende helpen in de drukke kraamtijd. Maar zit je kindje wel goed in zo'n draagzak. En is het wel veilig om met je baby tegen je aan op stap te gaan? In dit artikel bespreken we vijf ergonomische en veilige draagzakken, waaruit je de keuze voor jouw beste draagzak kunt maken. Daarnaast geven we in onze kopersgids enkele belangrijke zaken mee waar je bij de aankoop van de beste draagzak zeker op moet letten.

Onze top baby draagzakken

Top 5 beste baby draagzakken

We hebben de 5 beste draagzakken voor jou op een rijtje gezet. Daarna vertellen we je wat meer over waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe draagzak.

Onze beste keuze

Ergobaby 360 draagzak

Ergobaby

Ergobaby 360

Beste uit de test.

Pluspunten

 • Veel aandacht voor ergonomie
 • Beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Erg duurzaam
 • Makkelijk in gebruik

Minpunten

 • Voor de allerkleinsten is een extra inzet nodig

Volgens ons is de Ergobaby 360 de beste draagzak. Zoals de naam van deze draagzak het al zegt, kan je kindje in verschillende houdingen zitten in de Ergobaby 360. Met het gezicht naar jou gericht of met de blik op de buitenwereld gericht (vanaf 6 maanden), het kan allemaal. De draagriemen van de Ergobaby 360 zijn zo ontworpen dat het gewicht van je kind optimaal verdeeld wordt. De riemen en de heupriem verdelen het gewicht dus ook gelijkmatig over jouw rug, schouders en heupen. Dankzij het meegeleverde verkleiningskussen kun je deze baby draagzak al direct na de geboorte gebruiken. En dit kun je blijven doen totdat je kind een gewicht van 15 kilogram heeft. Je wast de draagzak in de wasmachine, wat ook een groot voordeel is. En om een lekker knus gevoel te creëren, heeft de draagzak een afwerking in zachte fleece. Dit maakt de draagzak lekker warm en zacht voor zowel de ouders als het kindje. Je stelt de riempjes heel handig in zodat je een dicht contact hebt met je kind en steeds tegelijk een goed zicht hebt over zijn bewegingen.

Beste voor én achter draagzak

Stocke Mycarrier draagzak

Stokke

Stokke MyCarrier Front en Back

Meerde posities mogelijk

Pluspunten

 • Zeer stevig
 • Erg mooi
 • Comfortabel voor jou en je kindje

Minpunten

 • Het is even uitvogelen hoe je je kindje op de rug draagt

Wens je een draagzak te kopen en zijn ergonomie en flexibiliteit belangrijk voor jou, dan is de Stokke MyCarrier een goede keuze. Je houdt je baby of kind dicht tegen je aan dankzij de verstelbare riempjes en de handige pasvorm van deze drager. Zo zijn er meerdere draagposities mogelijk afhankelijk van de grootte van je kindje. Uniek is dat deze baby draagzak erkend is door het Internationale Instituut voor Heupdysplasie. Dit omwille van de goede ondersteuning van de heupen voor de dragers. De draagzak is gemaakt uit katoen en ventilerende mesh. Als er eens een plekje is op de stof dan stop je de drager gewoon in de wasmachine. Ook voor het kind zelf is dit een goede draagzak. De rug van je spruit wordt goed ondersteund en behoudt een natuurlijke ronding. Het rugpand van deze Stokke MyCarrier lijkt misschien niet zo soepel, maar het ondersteunt zeer goed de natuurlijke vorm van de rug. Ook de nekhouding is steeds goed. Je kunt je kindje in verschillende posities in de draagzak plaatsen. Op geen enkel moment zal je kind zijn hoofd laten zakken, ook niet als je een lange wandeling maakt bijvoorbeeld. Zodoende is dit zeker een goede keuze als je de beste draagzak wenst te kopen.

Goedkoopste

Stokke MyCarrier Back draagzak

Stokke

Stokke MyCarrier Back

Waar voor je geld!

Pluspunten

 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Draagt comfortabel
 • Eenvoudig te verstellen

Minpunten

 • Alleen mogelijk om je kindje op je rug te dragen

Op zoek naar een draagzak maar heb je een beperkt budget? Dan is de Stokke MyCarrier Back de perfecte draagzak voor jou. Anders dan bij zijn grote broer, is het bij de Stokke MyCarrier Back alleen mogelijk om je kindje op je rug te dragen. Hierdoor is de draagzak geschikt voor babytjes van 9 maanden en ouder.

Komt zeer goed uit de test

Tula Free draagzak

Tula

Tula Free

Zeer ergonomisch

Pluspunten

 • Ergonomisch voor zowel jou als je kindje
 • Comfortabel
 • Ook voor grote mensen of mensen met een maatje meer zit hij super

Minpunten

 • Prijzig

Ben je op zoek naar een draagzak die met je kind meegroeit en bovendien nog ergonomisch is, dan is de Tula Free een goede keuze. De Tula Free is tot stand gekomen na de overname van het merk Tula door Ergobaby. Tula blijft bestaan maar deelt de knowhow met dit andere merk. De schouder- en heupriemen van de Tula zijn gemakkelijk aanpasbaar en geven draagcomfort. Daarbij blijven je schouders beschermd dankzij de brede, opgevulde schouderbanden. De gespen zijn gemakkelijk en tegelijk veilig los te klikken. Dankzij het 100% ökotex-100 gecertificeerd katoen kun je de draagzak ook gemakkelijk wassen. Het rugpand is in de hoogte verstelbaar en ook leuk aan deze draagzak is het afneembaar slaapkapje. Met handige drukknoppen plaats je dit kapje vast op de schouderband. Doordat de stof heel zacht en soepel is, heeft je kind het steeds lekker warm en voelt het contact aangenaam aan. Je hebt je kindje daardoor comfortabel dicht bij je. Dankzij het verstelbare zitvlak gaat je kind ook zeker niet doorhangen. Of dit de beste draagzak is, hangt af van je eigen voorkeuren, maar veilig en ergonomisch is hij zeker.

Boba Carrier 4G draagzak

Boba

Boba Carrier 4G

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Pluspunten

 • Comfortabel
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Geschikt vanaf de geboorte

Minpunten

 • Kan in het begin wat stug aanvoelen

De Boba Carrier 4G is een flexibele drager die je op veel manieren kunt gebruiken. Zo is de breedte van de zitting bijvoorbeeld verstelbaar en zit je kindje altijd in de ergonomische M-houding (waarover meer in de kopersgids). Bovendien is de Boba Carrier 4G ook ergonomisch voor de ouders. De ruggensteun en de heupband zorgen ervoor dat je je als papa of mama goed recht houdt en lang met je kindje kunt rondstappen, zonder je lichaam al te veel te vermoeien dus. Bovendien heb je de keuze om je kindje met de buik of met de rug naar jou te richten (dit laatste vanaf 6 maanden). Nog een voordeel van de Boba Carrier 4G is dat deze draagzak niet enkel voor jonge kindjes geschikt is. Het rugpand is extra hoog en er zijn ook voetensteuntjes voorzien. Anderzijds draag je ook al je pasgeboren baby gemakkelijk dankzij de “infant insert”. De tailleband, de gevulde schouderbanden en het borstriempje zijn dus allemaal verstelbaar. Zodoende verdeel je het gewicht heel ergonomisch over jouw rug-, buik- en schouderspieren. Kortom, ben je op zoek naar een van de beste draagzakken om je kindje lang en veelvuldig dicht bij je te hebben, dan zit je zeker goed met de Boba Carrier 4G. Voor veel gebruikers is dit dan ook gewoonweg de beste draagzak.

Waar op te letten bij het kiezen van een draagzak?

Het kiezen van de juiste draagzak kan erg lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende merken, modellen en houdingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke draagzak is het meest ergonomisch en welke is nou het meest comfortabel, kortom: Waar moet je nou precies op letten als je een nieuwe draagzak gaat kopen?

De ergonomie bij een draagzak

Ergonomie draagzak
Ergonomie is heel belangrijk voor draagzakken. Dit geldt zowel voor de ouders als voor het kind. De M- of kikkerpositie is bijvoorbeeld een goede zithouding voor je kind in een draagzak. De M verwijst hierbij naar de stand van de knietjes, die een beetje opgetrokken moeten zijn en een hoek vormen ten opzichte van de heupen. Daarnaast moet je kind goed ondersteund worden aan de rug en mag de kin niet voorover zakken tot op de borstkas. Je moet je kind steeds een kus kunnen geven op het hoofdje, is een goede stelregel. Bij de M- of kikkerpositie kijkt je kind dus naar jou, maar in een draagzak kun je je kind ook met het gezicht naar voren dragen. De strakheid is ook een belangrijke factor. Een draagzak moet strak genoeg zitten zodat je kind niet kan gaan zakken. Daardoor wordt de rug te bol en kan je kindje moeite krijgen met ademhalen. Ergonomie betekent ook dat de ouders geen hinder mogen ondervinden van de draagzak. De verstelbare riemen en banden moeten ervoor zorgen dat je geen pijn krijgt aan je schouders, rug of heupen.

De veiligheid van een draagzak

Voor een draagzak is veiligheid heel belangrijk. Draagzakken uit onze top vijf voldoen zeker aan internationale normen. Het textiel waaruit de draagzak gemaakt is, mag bijvoorbeeld niet schadelijk zijn. De rug moet goed ondersteund worden zodat je kind zijn hoofdje vrij kan bewegen en gemakkelijk en vrij kan ademhalen. Als je je kind buik-tegen-buik draagt, heb je steeds een goed contact. Zodoende kun je direct zien of je kind zich niet gemakkelijk voelt in de draagzak. Voor ontwerpers van draagzakken geldt het motto dat je kind “close enough to kiss” moet zitten, je moet dus altijd een kus op het hoofdje kunnen geven. Ook moet je gemakkelijk contact kunnen maken met je kindje en woordjes of geluidjes uitwisselen. Kortom, veiligheid voor draagzakken betekent dat je kindje stevig moet zitten en goed ondersteund moet zijn, maar ook dat je op een affectieve manier het contact met je kind kunt behouden.

Waarom is het goed om je kind te dragen in een draagzak?

Met je kind in een draagzak op stap gaan is heel goed voor zowel het kind als de ouder. Als ze pas geboren zijn, hebben baby's een enorme behoefte aan een dicht huidcontact. Draag je je kindje op je buik, dan ruikt de baby jouw geur en voelt het de vertrouwde hartslag die het nog kent van uit de baarmoeder. Lichaamswarmte en soepele bewegingen geven je kindje een gevoel van geborgenheid. Dit uit zich in de aanmaak van oxytocine, het zogenoemde gelukshormoon dat vrij komt door een intiem en aangenaam huid-op-huid contact. Het vrijkomen van dit gelukshormoon creëert een sterke affectieve band tussen ouders en kinderen. Ook als je kind al wat groter is, kun je het in een draagzak blijven dragen. Zo geef je je kind de kans om de wereld te ontdekken en veel nieuwe zaken van dichtbij te zien, te horen, te voelen of te ruiken. Tenslotte is een draagzak ook goed om een affectieve band met beide ouders op te bouwen. Ouders kunnen elkaar dankzij de draagzak aflossen in de drukke tijden.

Volledige baby uitzetlijst

Een goede draagzak is niet het enige wat je nodig hebt voor je kindje. op onze baby uitzetlijst laten we zien welke spullen echt noodzakelijk zijn. Een baby kost nou eenmaal redelijk wat geld, daarom geven we ook meteen aan waar je de beste deals kunt scoren voor de verschillende babyspullen.