Beste draagzak

Na negen maanden is het eindelijk zover, je baby wordt geboren. De kraamtijd is ideaal om met je baby in een draagzak een stukje van de wereld te verkennen. Zo draag je je baby tegen je lichaam aan als je bijvoorbeeld boodschappen doet of een wandelingetje maakt. Ook om de emotionele band met je kind te versterken, is een draagzak heel geschikt. Je kindje voelt je warmte, je ademhaling en bewegingen. Dat geeft een gevoel van geborgenheid. Bovendien kunnen beide ouders gebruik maken van de draagzak en elkaar zodoende helpen in de drukke kraamtijd. Maar zit je kindje wel goed in zo'n draagzak. En is het wel veilig om met je baby tegen je aan op stap te gaan? In dit artikel bespreken we vijf ergonomische en veilige draagzakken, waaruit je de keuze voor jouw beste draagzak kunt maken. Daarnaast geven we in onze kopersgids enkele belangrijke zaken mee waar je bij de aankoop van de beste draagzak zeker op moet letten.

Inhoudsopgave

Je vindt op deze pagina alles wat je nodig hebt om de draagzak te vinden die het best bij jouw situatie past. Niet iedereen heeft natuurlijk tijd om de hele handleiding van begin tot eind door te lezen. Klik op een van onderstaande links als je op zoek bent naar gerichte informatie:

De ergonomie bij een draagzak

Ergonomie draagzakErgonomie is heel belangrijk voor draagzakken. Dit geldt zowel voor de ouders als voor het kind. De M- of kikkerpositie is bijvoorbeeld een goede zithouding voor je kind in een draagzak. De M verwijst hierbij naar de stand van de knietjes, die een beetje opgetrokken moeten zijn en een hoek vormen ten opzichte van de heupen. Daarnaast moet je kind goed ondersteund worden aan de rug en mag de kin niet voorover zakken tot op de borstkas. Je moet je kind steeds een kus kunnen geven op het hoofdje, is een goede stelregel. Bij de M- of kikkerpositie kijkt je kind dus naar jou, maar in een draagzak kun je je kind ook met het gezicht naar voren dragen. De strakheid is ook een belangrijke factor. Een draagzak moet strak genoeg zitten zodat je kind niet kan gaan zakken. Daardoor wordt de rug te bol en kan je kindje moeite krijgen met ademhalen. Ergonomie betekent ook dat de ouders geen hinder mogen ondervinden van de draagzak. De verstelbare riemen en banden moeten ervoor zorgen dat je geen pijn krijgt aan je schouders, rug of heupen.

De veiligheid van een draagzak

Voor een draagzak is veiligheid heel belangrijk. Draagzakken uit onze top vijf voldoen zeker aan internationale normen. Het textiel waaruit de draagzak gemaakt is, mag bijvoorbeeld niet schadelijk zijn. De rug moet goed ondersteund worden zodat je kind zijn hoofdje vrij kan bewegen en gemakkelijk en vrij kan ademhalen. Als je je kind buik-tegen-buik draagt, heb je steeds een goed contact. Zodoende kun je direct zien of je kind zich niet gemakkelijk voelt in de draagzak. Voor ontwerpers van draagzakken geldt het motto dat je kind “close enough to kiss” moet zitten, je moet dus altijd een kus op het hoofdje kunnen geven. Ook moet je gemakkelijk contact kunnen maken met je kindje en woordjes of geluidjes uitwisselen. Kortom, veiligheid voor draagzakken betekent dat je kindje stevig moet zitten en goed ondersteund moet zijn, maar ook dat je op een affectieve manier het contact met je kind kunt behouden.

Waarom is het goed om je kind te dragen in een draagzak?

Met je kind in een draagzak op stap gaan is heel goed voor zowel het kind als de ouder. Als ze pas geboren zijn, hebben baby's een enorme behoefte aan een dicht huidcontact. Draag je je kindje op je buik, dan ruikt de baby jouw geur en voelt het de vertrouwde hartslag die het nog kent van uit de baarmoeder. Lichaamswarmte en soepele bewegingen geven je kindje een gevoel van geborgenheid. Dit uit zich in de aanmaak van oxytocine, het zogenoemde gelukshormoon dat vrij komt door een intiem en aangenaam huid-op-huid contact. Het vrijkomen van dit gelukshormoon creëert een sterke affectieve band tussen ouders en kinderen. Ook als je kind al wat groter is, kun je het in een draagzak blijven dragen. Zo geef je je kind de kans om de wereld te ontdekken en veel nieuwe zaken van dichtbij te zien, te horen, te voelen of te ruiken. Tenslotte is een draagzak ook goed om een affectieve band met beide ouders op te bouwen. Ouders kunnen elkaar dankzij de draagzak aflossen in de drukke tijden.

De top 5 beste draagzakken

Je weet nu beter waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe babydraagzak. We hebben de 5 beste draagzakken voor jou op een rijtje gezet in willekeurige volgorde:

Boba Carrier 4G

Boba draagzak 4gDe Boba Carrier 4G is een flexibele drager die je op veel manieren kunt gebruiken. Zo is de breedte van de zitting bijvoorbeeld verstelbaar en zit je kindje altijd in de ergonomische M-houding (waarover meer in de kopersgids). Bovendien is de Boba Carrier 4G ook ergonomisch voor de ouders. De ruggensteun en de heupband zorgen ervoor dat je je als papa of mama goed recht houdt en lang met je kindje kunt rondstappen, zonder je lichaam al te veel te vermoeien dus. Bovendien heb je de keuze om je kindje met de buik of met de rug naar jou te richten (dit laatste vanaf 6 maanden). Nog een voordeel van de Boba Carrier 4G is dat deze draagzak niet enkel voor jonge kindjes geschikt is. Het rugpand is extra hoog en er zijn ook voetensteuntjes voorzien. Anderzijds draag je ook al je pasgeboren baby gemakkelijk dankzij de “infant insert”. De tailleband, de gevulde schouderbanden en het borstriempje zijn dus allemaal verstelbaar. Zodoende verdeel je het gewicht heel ergonomisch over jouw rug-, buik- en schouderspieren. Kortom, ben je op zoek naar een van de beste draagzakken om je kindje lang en veelvuldig dicht bij je te hebben, dan zit je zeker goed met de Boba Carrier 4G. Voor veel gebruikers is dit dan ook gewoonweg de beste draagzak.

Naar de goedkoopste aanbieder

ERGObaby 360

ERGObaby 360Nog een kanshebber voor de titel van beste draagzak is de ERGObaby 360. Zoals de naam van deze draagzak het al zegt, kan je kindje in verschillende houdingen zitten in de ERGObaby 360. Met het gezicht naar jou gericht of met de blik op de buitenwereld gericht (vanaf 6 maanden), het kan allemaal. De draagriemen van de ERGObaby 360 zijn zo ontworpen dat het gewicht van je kind optimaal verdeeld wordt. De riemen en de heupriem verdelen het gewicht dus ook gelijkmatig over jouw rug, schouders en heupen. Dankzij het meegeleverde verkleiningskussen kun je deze draagzak al direct na de geboorte gebruiken. En dit kun je blijven doen totdat je kind een gewicht van 15 kilogram heeft. Je wast de draagzak in de wasmachine, wat ook een groot voordeel is. En om een lekker knus gevoel te creëren, heeft de draagzak een afwerking in zachte fleece. Dit maakt de draagzak lekker warm en zacht voor zowel de ouders als het kindje. Je stelt de riempjes heel handig in zodat je een dicht contact hebt met je kind en steeds tegelijk een goed zicht hebt over zijn bewegingen.

Naar de goedkoopste aanbieder

Stokke MyCarrier

Stokke MyCarrierWens je een draagzak te kopen en zijn ergonomie en flexibiliteit belangrijk voor jou, dan is de Stokke MyCarrier een goede keuze. Je houdt je baby of kind dicht tegen je aan dankzij de verstelbare riempjes en de handige pasvorm van deze drager. Zo zijn er meerdere draagposities mogelijk afhankelijk van de grootte van je kindje. Uniek is dat deze draagzak erkend is door het Internationale Instituut voor Heupdysplasie. Dit omwille van de goede ondersteuning van de heupen voor de dragers. De draagzak is gemaakt uit katoen en ventilerende mesh. Als er eens een plekje is op de stof dan stop je de drager gewoon in de wasmachine. Ook voor het kind zelf is dit een goede draagzak. De rug van je spruit wordt goed ondersteund en behoudt een natuurlijke ronding. Het rugpand van deze Stokke MyCarrier lijkt misschien niet zo soepel, maar het ondersteunt zeer goed de natuurlijke vorm van de rug. Ook de nekhouding is steeds goed. Je kunt je kindje in verschillende posities in de draagzak plaatsen. Op geen enkel moment zal je kind zijn hoofd laten zakken, ook niet als je een lange wandeling maakt bijvoorbeeld. Zodoende is dit zeker een goede keuze als je de beste draagzak wenst te kopen.

Naar de goedkoopste aanbieder

BabyBjörn Original Draagzak

BabyBjörn Original DraagzakDe BabyBjörn Original draagzak is een veel verkochte draagzak. De blauwe kleur is heel herkenbaar en je kunt de draagzak heel goed afstemmen op je eigen lichaamsbouw. Het is dan ook een draagzak met enkele handige eigenschappen. Dankzij het kliksysteem plaats je je baby of kind gemakkelijk in de draagzak. De neksteun van de Babybjörn Original is bovendien uitklapbaar. Als je je kindje met de buik naar jou draagt, dan geeft deze nekband steun, zelfs al slaapt je oogappel op dat moment. Anderzijds kun je het kindje ook naar de buitenwereld laten kijken. Met twee klikken maak je de draagzak op een veilige manier los.

De draagzak kun je bovendien laten meegroeien met je kind. Voor de armen en benen zijn speciale openingen voorzien, waardoor je kindje zich op alle manieren kan uitleven terwijl je het met je meedraagt. Het katoen voelt aangenaam aan, zowel voor de ouders als voor het kindje. Je huis wat opruimen of boodschappen doen, het kan met je kind in deze draagzak en alle handjes kunnen je met je werk helpen! Bovendien is het heel handig dat je deze draagzak al direct na de geboorte van je kind kunt gebruiken (vanaf 3 kilogram). Het maximale gewicht is 11 kilogram, wat iets minder is dan bij sommige andere modellen. Toch is dit voor velen de allerbeste draagzak!

Naar de goedkoopste aanbieder

Tula Free

Tula FreeBen je op zoek naar een draagzak die met je kind meegroeit en bovendien nog ergonomisch is, dan is de Tula Free een goede keuze. De Tula Free is tot stand gekomen na de overname van het merk Tula door Ergobaby. Tula blijft bestaan maar deelt de knowhow met dit andere merk. De schouder- en heupriemen van de Tula zijn gemakkelijk aanpasbaar en geven draagcomfort. Daarbij blijven je schouders beschermd dankzij de brede, opgevulde schouderbanden. De gespen zijn gemakkelijk en tegelijk veilig los te klikken. Dankzij het 100% ökotex-100 gecertificeerd katoen kun je de draagzak ook gemakkelijk wassen. Het rugpand is in de hoogte verstelbaar en ook leuk aan deze draagzak is het afneembaar slaapkapje. Met handige drukknoppen plaats je dit kapje vast op de schouderband. Doordat de stof heel zacht en soepel is, heeft je kind het steeds lekker warm en voelt het contact aangenaam aan. Je hebt je kindje daardoor comfortabel dicht bij je. Dankzij het verstelbare zitvlak gaat je kind ook zeker niet doorhangen. Of dit de beste draagzak is, hangt af van je eigen voorkeuren, maar veilig en ergonomisch is hij zeker.

Naar de goedkoopste aanbieder