Beste borstkolf

Beste borstkolf

Josje Bouwman

Bijgewerkt op 11 januari 2021

Onze beste keuze

Medela Swing enkele elektrische borstkolf

Je gaat borstvoeding geven en bent op zoek naar een comfortabel borstkolfapparaat die hierbij kan helpen. Waar begin je? Kolven brengt een aantal handige voordelen met zich mee, maar welke? En welke varianten bestaan er allemaal?

Door te kolven bespaar je allereerst veel tijd en bovendien stimuleert het de melkproductie. Daarnaast zorgt het kolven ervoor dat je melkproductie op niveau blijft. Maar wanneer je besluit te gaan kolven kom je aan bij de volgende vraag. Welk apparaat kies je? Het gaat om een delicaat product en je wilt er niet zomaar eentje aanschaffen. Een overvloed aan keuze maakt het soms behoorlijk pittig een geschikt kolfapparaat aan te schaffen. Zo’n apparaat vergt daarom enig onderzoek en hierbij helpen we je uiteraard graag. Daarom hebben we een selectie gemaakt van beschikbare kolfapparaten en hiervan is een top 5 gemaakt. Daarnaast vind je meer informatie over borstkolven en wat daarbij allemaal komt kijken. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Onze top borstkolven

Top 5 beste borstkolf apparaten

Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om de juiste borstkolf te vinden. Eentje die het beste bij jouw persoonlijke wensen en eisen past. Niet iedereen heeft natuurlijk tijd om de volledige handleiding van begin tot eind door te lezen. We beginnen daarom met onze top 5. Daarna volgt meer informatie over borstkolven en waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuw apparaat.

Beste enkele elektrische borstkolf

Medela Swing enkele elektrische borstkolf

Medela

Medela Swing Flex

2 fasen technologie waardoor je meer melk afkolft

Pluspunten

 • Klein en compact
 • Makkelijk schoont te maken
 • Maakt nauwelijks geluid

Minpunten

 • Kolven duurt ongeveer 20 minuten per borst

Allereerst is daar de Medela Swing Flex. Deze uitvoering van Medela is een enkele elektrische borstkolf en is het meest kleine en lichtgewicht kolfapparaat van dit merk. Deze enkele kolf hoor je aan te brengen op een borst en kun je vervolgens afwisselen. Je kunt dit apparaat gemakkelijk op tafel zetten of bevestigen aan je broekzak op riem met de klem. Bij het apparaat wordt een nek-/schouderriem geleverd zodat je het kolfapparaat in een comfortabele positie gebruiken. Door het kleine formaat past het model zo in je handtas.

Ten opzichte van het compacte formaat, heeft het apparaat een krachtige motor en werkt deze op batterijen. De batterijen gaan ongeveer 2 tot 3 sessies mee, gelijk aan zo’n 1.5 uur. Bovendien zorgt de ingebouwde 2-Phase Expression technologie dat het zuigritme van de baby goed wordt nagebootst. Het toeschietreflex wordt namelijk gestimuleerd door consequente pompen waardoor vacuüm wordt gezogen en weer wordt losgelaten. Omdat dit model een elektrische variant is, hoef je deze niet te bedienen met de hand. Hierdoor kan je waarschijnlijk wat vaker kolven, omdat je handen niet moe worden van de zelfbediening. Tot slot is de Medela Swing eenvoudig uit elkaar te halen en de aparte onderdelen kun je met water schoon spoelen.

Beste handkolf

Medela Harmony

Medela

Medela Harmony

Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Pluspunten

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Handig in gebruik
 • Snel en discreet kolven
 • Makkelijk mee te nemen

Minpunten

 • Geen

Een ander model van de Medela uitvoeringen, is de Medela Harmony Pump & Save, oftewel de Medela Harmony. Ten opzichte van de Medela Swing enkele elektrische borstkolf, is dit apparaat een enkele handmatige borstkolf. Dit apparaat is ideaal als een back-up borstkolf. Deze bedien je met de hand en is het meest praktisch als je af en toe kolft, omdat het anders vermoeiend kan worden telkens zelf te pompen. Dit model staat bekend om haar gebruiksvriendelijkheid, met name omdat het een simpel design en effectieve werking heeft. Het is een lichtgewicht en compact model en erg handig als je veel onderweg bent. Het apparaat past makkelijk in je tas.

Omdat dit model van Medela een handmatige borstkolf is, heeft deze geen elektriciteit of batterijen nodig. Je kan het apparaat wel eenvoudig afwisselen met de dubbele elektrische borstkolf, voor als je wat vaker wilt afkolven. Het voordeel van de handmatige borstkolf, is dat deze makkelijk in elkaar gezet kan worden. De aparte onderdelen kan je reinigen met water en vervolgens weer eenvoudig in elkaar zetten. Het heeft een draaiende handgreep zodat je een gemakkelijke positie aan kan nemen. Bovendien werkt het model zo goed als geluidloos en heeft deze eveneens de 2-Phase Expression technologie.

Beste dubbele elektrische borstkolf

Medela Freestyle dubbele elektrische borstkolf

Medela

Medela Freestyle

Een van de stilste elektrische kolven op de markt

Pluspunten

 • Borstschilden sluiten perfect aan
 • Met handige app die het kolven bijhoudt
 • Super snel kolven
 • Enorm stil

Minpunten

 • Prijzig

Naast de Medela Swing en Harmony, is de Medela Freestyle de meest uitgebreide borstkolf van de Medela lijn. Ben je vaak druk in de weer en vlieg je van plaats naar plaats? Dan zal deze borstkolf het beste passen bij jouw levensstijl. De Medela Freestyle is een dubbele, elektrische borstkolf. Het apparaat kan gemakkelijk en snel moedermelk afkolven. Doordat het een dubbele variant is bespaar je een hoop tijd met installeren en kolven! Omdat het een elektrische kolf is, zijn je handen vrij en kan je tegelijk andere dingen doen. Stel dat je inmiddels weer aan het werk bent, kun je bijvoorbeeld een rustige plek opzoeken en kolven terwijl je nog wat werk kan uitvoeren. Ook dit model is niet zwaar en compact in design. De Medela Freestyle past daarom makkelijk in je hand.

Deze uitvoering heeft vergeleken met haar voorgangers iets meer features. Zo heeft het apparaat een touchscreen en een ingebouwde oplaadbare accu en adapter met een USB-kabel. Dit maakt het mogelijk op te laden en te kolven op hetzelfde moment. Je kan het apparaat eenvoudig koppelen aan de gratis MyMedela app, zodat je alle technische aspecten in de gaten kan houden als je je apparaat registreert. Tot slot heeft deze Medela uitvoering de ingebouwde Flex technologie. Met deze technologie kun je eenvoudig het borstschild van de borstkolven aanpassen en er zit een vertraagde-start functie op. Als je dubbelzijdig wilt kolven heb je ruim de tijd om het apparaat goed te installeren.

Philips Avent SCF332/01 Enkele elektrische borstkolf

Philips

Philips Avent SCF332/01 Enkele elektrische borstkolf

Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Pluspunten

 • Makkelijk in gebruik
 • Voelt comfortabel aan
 • Maakt niet veel geluid

Minpunten

 • Weinig instelmogelijkheden

Naast de Medela uitvoeringen heb je ook de Philips Avent borstkolf. Dit is een enkele elektrische borstkolf en wordt regelmatig gezien als de meest comfortabele borstkolf. Met dit model kan je makkelijk in zithouding kolven. Bijzonder aan deze Philips Avent kolf, is dat deze 3 instellingen heeft om te kolven. DIt zorgt ervoor dat je verschillende stimultiemodussen kan inschakelen en de juiste, meest prettige modus aan kan zetten. Met de zachte massagekussens wordt de melkafgifte voorzichtig gestimuleerd. De kussens zorgen voor een fijn gevoel en deze imiteren het zuigen van de baby en toont een klinisch bewezen effectiviteit. Stel dat de kussens niet echt passen, kun je zelfs andere maten bestellen.

Je kan de Philips Avent gemakkelijk schoonmaken omdat het maar een paar losse onderdelen zijn. Er komt nooit melk in de slag en de basisunit, dus die hoef je niet schoon te maken. Bovendien zijn alle items vaatwasmachinebestendig, behalve de elektrische delen. Je kan dus in een handomdraai de machine laten draaien en hoeft het niet handmatig af te wassen.

Difrax Breast to baby kolf

Difrax

Difrax Breast to baby kolf

Meest discrete borstkolf

Pluspunten

 • Mooi design
 • Mogelijkheid om handsfree te kolven
 • Kolf heeft een timer

Minpunten

 • Werkt minder goed als je geen grote melkproductie hebt

Het laatste model is de Difrax Breast to Baby borstkolf. Dit is een enkele kolf en een aantal voordelen is dat deze compact is en op zowel netstroom als op AA batterijen werkt. Door het formaat kun je deze discreet onder je kleding gebruiken. Dit maakt het model ideaal voor als je onderweg bent. Overigens heb je je handen vrij tijdens het kolven, dus het is een handige bediening die je zowel thuis, onderweg en op je werk kan gebruiken als het moet.

Daarnaast heeft de Difrax een stille motor. Hierdoor heb je tijdens het kolven nauwelijks last van het geluid. Bovendien heeft het apparaat een zuigkracht die je kan regelen op 8 niveaus. Dit zorgt ervoor dat je een comfortabele zuigkracht kan selecteren die op ieder moment bij jou het beste past. Je kan starten met een speciale modus voor de stimulatie van het toeschietreflex, zodat de melk op gang komt. Vervolgens gaat het apparaat automatisch over naar een afdruppelstand en kun je het bijvoorbeeld op tafel neerzetten terwijl je je handen vrij hebt.

Borstkolf aankoopgids

De aanschaf van een prettig kolfapparaat kan een lastig doolhof zijn. Daarnaast vraag je je misschien soms af waarom je überhaupt zal kolven? Als je een kolfapparaat wilt gebruiken, is het wellicht belangrijk een comfortabel model te vinden dat lekker zit. Of misschien eentje die je makkelijk mee kan nemen in je tas. Of eentje die je handig en discreet kan gebruiken, waar dan ook. Er zijn veel mogelijkheden die je kan overwegen. Daarnaast heb je tal van opties zoals enkele of dubbele kolfapparaten. Elk model is weer net even wat anders. Niet te vergeten dat het een persoonlijk proces is voordat je een goed item uitkiest. Daarom is het belangrijk een aantal punten eenvoudig op een rijtje te zetten. De waarom, hoe en verschillende soorten apparaten worden hieronder besproken. Dit geeft je een handig overzicht wat helpt bij het kiezen van een borstkolfapparaat waar je helemaal tevreden mee bent. Zie het als een aankoopgids die jou op weg helpt!

Waarom zou je moedermelk kolven?

Allereerst is het goed om stil te staan bij de waarom. Waarom zou je eigenlijk moedermelk kolven? Hiervoor kun je denken aan een aantal redenen. Als je weer gaat werken, kan je niet altijd op het voedmoment bij je baby zijn. Daarom kan borstvoeding lastig zijn te combineren met werk. Kolven kan helpen met een handiger schema.

Kolven van moedermelk bespaart tijd

Je kan kiezen tussen verschillende soorten borstkolfapparaten die jou tijd kunnen besparen. Als je een aantal dagen per week wilt afkolven, dan kan je voor het gemak een elektrische borstkolf kiezen. Deze hoef je namelijk niet handmatig te bedienen en zal je veel tijd besparen. Je kan zelfs kiezen voor een dubbele borstkolf om nog efficiënter te kolven. Zo hoef je niet 2x achter elkaar te kolven, maar kan je beiden borsten tegelijk aan het apparaat leggen.

Je hoeft zelf niet altijd aanwezig te zijn om voeding te geven

Als je hebt gekolft, hoef je tijdens de voeding niet altijd zelf aanwezig te zijn. De melk die in de flesjes wordt opgeslagen kan ook door iemand anders gevoed worden aan de baby. Het kan voorkomen dat je planning iets anders loopt waardoor je onverwacht niet kan voeden. Dan is het ideaal dat iemand anders dit voor je kan doen.

Een borstkolf verhoogt de melkproductie

Naast dat kolven tijd bespaart, stimuleert het de melkproductie. Je lichaam maakt melk aan als je borsten gestimuleerd worden. Door de werking van een kolfapparaat wordt er goede druk op de borst uitgevoerd. Als je melkproductie moeizaam op gang komt, kan het een uitkomst zijn om middels kolven dit meer te stimuleren.

Hoe werkt een borstko