Zwanger zijn is een ontzettend spannende en ook stressvolle tijd. Gaat alles wel goed met de baby? Wordt het kindje gezond? Ook is het natuurlijk een hele leuke tijd. Zeker wanneer je steeds meer het idee krijgt dat er iets begint te leven in je buik.

27 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 27 van de zwangerschap

Week 27 van de zwangerschap is vaak de week waarin het kindje al echte vormen begint te krijgen. De baby ziet er zo gezegd al een beetje ‘af' uit. Toch gebeurt er bij 27 weken nog ontzettend veel met het kleintje. Organen als de longen en hersenen blijven zich constant ontwikkelen. De baby ademt steeds vruchtwater in en uit. Op die manier zorgt de baby dat zijn longetjes klaar zijn voor de grote wereld. Ook blijft de baby groeien in lengte. Maar vooral in gewicht groeit de baby flink door. De baby wordt voor de geboorte waarschijnlijk nog vier keer zo zwaar. Het immuunsysteem van de baby ontwikkelt zich bij 27 weken zwanger iets minder snel. Hier dien je als ouder rekening mee te houden.

Wat gebeurt er met jou in week 27 van de zwangerschap

Wanneer je 27 weken zwanger bent, kun je meer last krijgen van bepaalde zwangerschapskwaaltjes. Dit kunnen fysieke en mentale ongemakken zijn.

De fysieke ongemakken beginnen vaak door de groeiende buik. Je ligt steeds minder comfortabel wanneer je wilt slapen. Dit zorgt voor slaapgebrek. Daarnaast moet je erg vaak naar het toilet en ben je vermoeid. Het is natuurlijk niet niks, een groeiend mensenleven in je buik. Wanneer je 27 weken zwanger bent, gaat er steeds meer bloed en energie naar de buik.

De mentale ongemakken bestaan vaak uit piekeren en stress. Omdat je buik steeds groter begint te worden, wordt het idee van een baby krijgen steeds meer werkelijkheid. Jouw leven gaat straks drastisch veranderen. Ben je hier wel klaar voor? Is alles goed geregeld? Gaat het kind gelukkig zijn? Ontzettend veel vragen schieten door je hoofd. Gek genoeg komen dit soort vragen vooral 's nachts in je hoofd. Dus op die manier heb je ook door mentale ongemakken last van slaapgebrek. De wallen onder je ogen zullen naast je buik flink groeien in week 27 van de zwangerschap.

Praktische tips week 27 van de zwangerschap

Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Zorg dat je bijvoorbeeld een paar ademhalingsoefeningen doet voor het slapen gaan. Een heerlijke kruidenthee en een goed boek helpen je ook al flink te ontspannen. Werkt dit niet? Probeer dan eens zwangerschapsmindfulness.

Maak je je overmatig veel zorgen over of alles goed gaat komen met de baby? Je kan altijd praten met mensen om je heen over jouw zorgen. En anders kun je altijd terecht bij hulpverleners.

Blijf goed voor jezelf zorgen

Eet gezond. Zorg dat de baby zoveel mogelijk vitamines in zijn lijfje krijgt via het vruchtwater. Dit is erg belangrijk, zeker in dit stadium van de zwangerschap.

Het is altijd een goed idee om te blijven bewegen op een rustige manier. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor zwangerschapsgymnastiek.

Bovenal: geniet! Jouw kind komt straks ter aarde en dit is een zeer bijzonder moment. Fantaseer alvast over de leuke dingen die je met het kindje gaat doen!