Na 22 weken zwangerschap is je baby ongeveer 28 centimeter groot en weegt ongeveer 450 gram. Dat is ongeveer net zo lang als een komkommer! Maar je kindje is niet het enige dat groeit. Misschien heb je het al gemerkt, jouw eigen haren en nagels groeien ook een stuk sneller dan normaal.

22 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 22 van de zwangerschap

Het zenuwstelsel van je kleine monstertje ontwikkelt zich nu in rap tempo. Hierdoor gaan de zintuigen steeds beter werken. De kans is dus groot dat je kindje jouw stem en die van je partner inmiddels herkent. Je kindje kan nu op plotseling harde geluiden reageren.
Ook de smaakpapillen beginnen beter te werken en kunnen steeds meer smaken van elkaar onderscheiden. Wat jij eet, heeft invloed op de smaak van het vruchtwater, probeer dus niet te pittig te eten.

Het voelt misschien niet zo omdat de kleine herrieschopper vooral actief is als jij probeert te rusten maar het grootste gedeelte van de dag ligt hij te slapen. Iedere baby heeft een favoriete slaaphouding, na de geboorte zie je in welke houding jouw kindje het liefst slaapt.

Wat gebeurt er met jou in week 22 van de zwangerschap

Heb je al gemerkt dat je haar glanzender is, je huid straalt en je nagels sneller groeien dan normaal? Dat zijn allemaal bijwerkingen van de zwangerschapshormonen. De hormonen kunnen echter ook minder leuke dingen veroorzaken. Zitten je lievelingsschoenen een stuk strakker dan normaal? Ook dat kan komen door de hormonen. Je lichaam gaat namelijk meer vocht vasthouden dat naar beneden zakt. Daarnaast worden je gewrichten ook nog eens weker waardoor de botten in je voeten meer ruimte innemen. Sommige vrouwen krijgen er tijdens hun zwangerschap een halve tot zelfs hele schoenmaat bij! Je kunt de zwelling verminderen door iedere dag een tijdje met je voeten omhoog te zitten. Bij de meeste vrouwen krimpen de voeten weer langzaam na de bevalling. Die grote voeten zijn natuurlijk wel weer een goed excuus om een mooi paar nieuwe schoenen aan te schaffen.

Praktische tips week 22 van de zwangerschap

Ook deze week zijn er nog een paar praktische zaken waar je alvast aan moet denken.

Babyspullen aanschaffen

Wacht niet te lang met het uitzoeken en kopen van de babyspullen. Je onderschat al snel hoeveel je wel niet nodig hebt om na de bevalling voor je kindje te zorgen. Zoek dus alvast een mooie kinderwagen en fietsstoel uit, zo hoef je niet alles in een keer aan te schaffen. Bekijk onze baby uitzetlijst voor een volledig overzicht van spullen die je straks nodig hebt voor de verzorging van je kindje.

Zwangerschapsverlof aanvragen bij je werk

Je hebt recht op in totaal 16 weken verlof, 4 tot 6 weken voor de bevalling en daarna nog 10 tot 12 weken. Het is wettelijk bepaald dat je dit uiterlijk 3 weken moet doen voordat je zwangerschapsverlof ingaat, dus in ieder geval 7 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum.

Gratis zwangerschapsboxen aanvragen

Vergeet niet de gratis zwangerschapsboxen aan te vragen. Veel bedrijven bieden gratis cadeaus aan in de hoop dat je na de bevalling hun producten gaat gebruiken. Na inschrijving krijg je de boxen gewoon thuis gestuurd en zit je nog nergens aan vast. Wie houdt er nou niet van cadeautjes?