Zwangere vrouwen zouden eerder ingeleid moeten worden om het aantal sterfgevallen onder baby's terug te dringen, zo blijkt uit een nieuw Zweeds onderzoek. De onderzoekers pleiten voor een minder afwachtende houding. Volgens de huidige Nederlandse richtlijnen wordt een ingeleide bevalling voorgesteld bij 42 weken zwangerschap.

Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met ziekenhuizen en academici in heel Zweden, concludeert dat zwangere vrouwen niet later dan de 41e week van de zwangerschap ingeleid moeten worden.

Het onderzoek liep tussen 2016 en 2018 en was specifiek opgezet om te proberen de vraag te beantwoorden of het wel veilig is om zwangerschappen langer dan 41 weken te laten duren. Aan het onderzoek deden 2760 vrouwen mee met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar. Tijdens het onderzoek stierven 6 baby’s nadat de bevalling bij 42 weken zwangerschap of daarna werd ingeleid. Onder de testgroep van vrouwen die bij 41 weken zwangerschap werden ingeleid, stierf geen enkel kind. Het onderzoek is inmiddels stopgezet omdat ethisch gezien niet correct zou zijn om langer door te gaan. De onderzoekers schatten dat voor iedere 230 inleidingen bij 41 weken, er 1 miskraam voorkomen wordt.

De Nederlandse verenigingen van gynaecologen en verloskundigen pleiten nu ook voor het aannemen van nieuwe richtlijnen om de bevalling eerder in te leiden.

Lees hier ons volledige dossier over ingeleide bevallingen.