Dit is de laatste week van het embryo, dat wilt zeggen dat jouw kindje vanaf volgende week een foetus is! Waarschijnlijk begint nu echt het besef door te dringen dat je binnenkort een klein mensje moet gaan verzorgen maar maak je geen zorgen, miljoenen stelletjes zijn je voor gegaan.

9 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 9 van de zwangerschap

De belangrijkste lichaamsdelen van een mens zijn inmiddels aangelegd. Die moeten nu alleen nog verder ontwikkeld worden. In week 9 van je zwangerschap is je kindje ongeveer 3 centimeter en nog maar 2 gram, super klein dus. Inmiddels lijkt het gezichtje al op een echt mensengezicht. De mond is compleet met lippen, tong en zelfs al smaakpapillen. Je kindje kan dus het vruchtwater proeven. Daarnaast zijn de ogen nu bijna volledig bedekt met een dun laagje huis dat uiteindelijk de oogleden gaat vormen.

Je kindje heeft al een rugwervel en skeletje. Dit is ook de week waarin een begin wordt gemaakt aan de schouders, ellebogen, knieën en heupen, de gewrichten dus. Ook bestaat er nu een verbinding tussen de hersenen en spieren, je baby beweegt vanaf nu dus gecontroleerd.

Wat gebeurt er met jou in week 9 van de zwangerschap

Je bent waarschijnlijk uitgeput, de hele dag ben je moe en futloos en ’s avonds ben je bij als je om half 9 weer in bed ploft. Als je bedenkt dat je lichaam hard moet werken om een placenta te laten groeien en je stofwisseling en hormoonhuishouding anders werken dan normaal, is dat ook helemaal niet zo gek natuurlijk. En dan zijn je bloeddruk en suikerspiegel ook nog eens lager dan normaal! Zelf als je de hele dag op de bank hebt gelegen, kun je het gevoel hebben dat je de marathon van Rotterdam hebt gelopen. Probeer dus goed voor je lichaam te zorgen door gezond te eten en te rusten of slapen wanneer dat mogelijk is.

Stemmingswisselingen

Naast dat je enorm moe bent, heb je waarschijnlijk ook last van enorme moodswings. Het ene moment zit je te bulderen van het lachen en 10 minuten later loop je tranen met tuiten te huilen. Je hoofd zit vol gedachtes van bezorgdheid en stress. Komt dit allemaal wel goed? Is de baby wel gezond? Doe ik het wel goed? En dan heb je ook nog eens een man die de zwangerschap heel anders ervaart. Dit is allemaal hartstikke normaal. Probeer er zoveel mogelijk over te praten, uiteindelijk komt het allemaal echt wel goed.

Praktische tips week 9 van de zwangerschap

Voor jou staat je leven volledig op zijn kop maar de wereld om je heen gaat gewoon door in hetzelfde tempo. Waarschijnlijk heb je nog niemand vertelt dat je zwanger bent, dat kun je gelukkig snel veranderen zodat mensen om je heen iets meer rekening met je kunnen houden.

Zwangerschapsboxen

Een baby kost geld, heel veel geld. Om je een handje op weg te helpen, bieden verschillende bedrijven gratis babyboxen aan. Ze proberen je via zo’n box kennis te laten maken met hun merk en producten. Het is voor jou als mama-to-be een uitstekende kans om verschillende producten te testen zonder dat het je iets kost. En zeg nou zelf, wie houdt er niet van gratis spullen? Helemaal in deze voor jou toch al dure periode.

Verloskundige

Als je nog geen afspraak hebt gemaakt met je verloskundige, is dit een prima week voor een kennismaking!

Blijf in beweging

Blijf niet te intensief sporten tijdens je zwangerschap. Het is echter wel belangrijk dat je niet alleen maar thuis op de bank zit. Je kunt dit eventueel overleggen met je huisarts.