De zwangerschap blijft iets wonderlijks. Het ontstaan van nieuw leven is voor velen een reden om uit te pluizen hoe precies een mens geboren wordt. Wil je meer te weten komen over de bevruchting en de eerste periode van embryo tot foetus? Lees dan zeker door.

Hoe ontstaat een embryo

De term ´embryo´ komt van het Griekse woord émbruon, wat staat voor ongeboren vrucht. Een embryo is de benaming voor je baby vanaf het allereerste moment van de zwangerschap. We spreken van een embryo op het moment dat de eicel in de eileider bevrucht raakt door de zaadcel. Dit moment wordt eveneens de bevruchting of conceptie genoemd. Tot ongeveer 9 weken oud is de baby een embryo. Tijdens deze embryonale fase ontstaan de organen en wordt de basis gelegd voor de rest van het leven.

Feitje: de leeftijd van de embryo loopt niet gelijk met de zwangerschapsduur. Wanneer de embryo 9 weken oud is ben jij 11 weken zwanger. We tellen namelijk zwangerschapsweken vanaf het moment dat je eerste dag van de laatste menstruatie begon, maar dan moet de bevruchting nog plaatsvinden en dat duurt 2 weken.

Wanneer is je baby een embryo

Je baby is een embryo vanaf het moment dat organen zich ontwikkelen tot 11 weken van de zwangerschap. Na de bevruchting starten de celdelingen en het hompje cellen legt de weg af van de eileider naar de baarmoeder. Dan nestelt de eicel zich in het slijm van de baarmoederwand. Tijdens deze innesteling zijn er 2 groepen cellen te onderscheiden, namelijk de trofoblast en de embryoblast. De trofoblast ontwikkelt zich tot de placenta en de embryoblast wordt het embryo.

Ontwikkeling van het embryo

Na de bevruchting gebeurt er in die kleine ruimte van de baarmoeder een hoop! Na de innesteling heeft het embryo 3 lagen. De binnenste laag ontwikkelt zich tot de longen en de lever. De middelste laag vormt de basis voor het hart, nieren, spieren en de geslachtsorganen. Vervolgens is de buitenste laag voor de huid, ogen, het haar en zenuwstelsel.

3 weken oude embryo

Wanneer het embryo 3 weken oud is wordt de basis gelegd voor de hersenen, het ruggenmerg, het hart en de bloedsomloop. Een week later begint daadwerkelijk het hart te kloppen wat betekent dat voedingsstoffen en zuurstof worden rondgepompt.

In de weken die volgen worden de armen, benen en het gezicht gevormd en neemt het embryo steeds meer de vorm aan van een mens. De ontwikkeling gaat ongelooflijk snel en zo zullen ook de ogen, oren, wangen, neus en kaak vorm beginnen te krijgen. Zie daar, het gezicht van de baby!

Lichaam en kloppend hart

Eenmaal 7 weken oud, is het embryo gegroeid tot een lichaam met een kloppend hartje. De handen en voeten zijn nu nog voorzien van zwemvliesjes, maar die verdwijnen weer. Na 9 weken, dus wanneer jij 11 weken zwanger bent, zijn de organen inmiddels af en heeft het hart 4 kamers en klopt het met een hartslag van rond de 150 keer per minuut.

Van embryo naar foetus

Eenmaal 11 weken zwanger, wanneer het embryo 9 weken oud is, zit de eerste groeiperiode erop. De kans op een miskraam is een stuk kleiner en de meeste organen zijn af en doen hun werk. Vanaf dit moment is de embryo een foetus en begint er een nieuwe fase: de foetale periode.