Hapt jouw baby niet goed als je hem aanlegt? Is het geven van borstvoeding erg pijnlijk? Dan is het je waarschijnlijk aangeraden om eens te proberen borstvoeding te geven met een tepelhoedje. Hoewel een tepelhoedje een goede tijdelijke oplossing kan zijn, is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier gebruikt en hoe je zo snel mogelijk weer met een tepelhoedje kan stoppen.

Wat is een tepelhoedje?

Simpel gezegd is een tepelhoedje een siliconen ‘tepel’ die je over je tepel en tepelhof heen legt om je baby te helpen bij het drinken uit de borst. Ze zijn zacht en flexibel zodat ze de huid niet irriteren en op hun plaats blijven tijdens het geven van borstvoeding.

Waarom gebruik je een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een handig hulpmiddel bij het geven van borstvoeding, maar alleen in bepaalde gevallen. Als je een tepelhoedje gebruikt wanneer je deze niet nodig hebt, kan het leiden tot problemen met de borstvoeding. In de volgende situaties kan het gebruiken van tepelhoedje bij het geven van borstvoeding nuttig zijn.

Moeite met aanleggen

Sommige baby’s hebben moeite met aanhappen aan de borst. Voor sommige pasgeboren baby’s is het makkelijker om aan te happen in een tepelhoedje dan direct aan de tepel.

Premature kindjes

Sommige premature kindjes happen veel makkelijker aan met een klein tepelhoedje. Het kan helpen om hun kleine mondjes aan de tepel te leggen, die voor hen misschien nog een beetje groot kan zijn. Daarnaast kost het veel minder kostbare energie om een tepelhoedje in de mond te houden dan een tepel. Naarmate ze groeien, kan er geoefend worden met borstvoeding geven direct op de blote borst.

Baby’s met een te kort tongriempje

Baby's die geboren zijn met ankyloglossie, of een te korte tongriem, kunnen moeite hebben met het aanhappen aan de borst. Als een baby niet goed kan aanhappen, kan het zijn dat hij niet genoeg moedermelk krijgt en niet (voldoende) in gewicht aankomt. Borstvoeding geven aan een kindje met een te korte tongriem kan ook pijnlijke, geïrriteerde tepels veroorzaken. Een tepelhoedje kan in deze situatie uitkomst bieden.

Platte of ingetrokken tepels

Tepelhoedjes kunnen helpen om platte of ingetrokken tepels bereikbaar te maken, waardoor het makkelijker wordt voor een baby om aangelegd te worden. Gebruik in dit geval een tepelhoedje als tussenoplossing, het is de bedoeling dat je kindje uiteindelijk direct aan je blote borst aangelegd wordt.

Pijnlijke, geïrriteerde of gevoelige tepels

Een tepelhoedje kan pijnlijke tepels beschermen. Als het te pijnlijk is om borstvoeding te geven omdat je pijnlijke tepels hebt, kan een tepelhoedje helpen om borstvoeding comfortabel te laten voelen. Een tepelhoedje geeft je tepels in dit geval de tijd om te herstellen zodat je op een later moment weer kan proberen direct op de blote borst borstvoeding te geven.

Als je van de fles naar de borst gaat

Een tepelhoedje kan een baby die gewend is aan voeding uit een fles, helpen over te stappen naar borstvoeding.

Hoe gebruik je een tepelhoedje?

Voordat je aan de slag gaat, adviseren we om eerst met een lactatiekundige te bespreken waarom je een tepelhoedje wilt gebruiken. Zij kan eerst een andere oplossing aanbevelen, zoals het proberen van verschillende borstvoedingshoudingen. Als ze toch een tepelhoedje aanbeveelt, kan een lactatiekundige je begeleiden. Verkeerd gebruik van een tepelhoedje kan namelijk leiden tot verdere problemen met het geven van borstvoeding in de toekomst. Daarnaast is het erg belangrijk om de juiste maat tepelhoedje te gebruiken, een te groot of te klein tepelhoedje kan het geven van borstvoeding erg lastig maken.

Om een tepelhoedje te kunnen gebruiken, moet je er eerst voor zorgen dat het goed op zijn plaats blijft zitten. Breng wat warm water aan op de onderzijde als je moeite hebt om het op zijn plaats te houden. Het water kan helpen om het tepelhoedje beter te laten hechten. Als dit ook niet werkt, kan je wat tepelcrème aanbrengen om het hoedje te laten kleven.

Om het tepelhoedje te plaatsen, vouw je de randen van het tepelhoedje (als het ware de tepelhoven van het tepelhoedje) naar buiten zodat het tepelhoedje ‘binnenstebuiten’ zit. Plaats het hoedje nu over je tepel, zorg ervoor dat je tepel precies in het midden van de uitsparing zit. Vouw vervolgens de randen terug over de borst zodat het hoedje overal netjes aansluit op de huid. Een tepelhoedje zit doorgaans slechts een paar minuten echt goed, schiet dus niet in de stress als het hoedje verschuift of langzaam loskomt. Je kan proberen het hoedje er dan van af te halen om borstvoeding te geven op de blote huid.

Hoe kies je de juiste maat tepelhoedje?

Het is je misschien al opgevallen dat tepelhoedjes er in verschillende maten zijn. De aangegeven maat staat voor de diameter van de tepels van de tepelhoedjes, gemeten in millimeters. Als je niet precies weet welke maat je nodig hebt, kan een lactatiekundige of huisarts je daarbij helpen.

Hoe maak je een tepelhoedje schoon?

Je kan tepelhoedjes op dezelfde manier schoonmaken als dat je met alle spullen doet die je gebruikt bij het geven van voeding.

Tepelhoedje schoonmaken

  1. Spoel met koel water om de achtergebleven melk te verwijderen
  2. Was met lauwwarm water met afwasmiddel
  3. Spoel het tepelhoedje goed af en laat het drogen in de lucht

Je kan het tepelhoedje eventueel ook in de bovenste lade van je vaatwasser doen. Je kan een tepelhoedje het best in een afgesloten bakje bewaren.

Tepelhoedje uitkoken

Naast schoonmaken na ieder gebruik, is het verstandig om een tepelhoedje elke dag grondig schoon te maken door het uit te koken:

  1. Kies een pan die groot genoeg is zodat het tepelhoedje niet op de zijkanten of de bodem rust tijdens het koken.
  2. Vul de pan met water en breng het water aan de kook.
  3. Laat het tepelhoedje voorzichtig in kokende water vallen en laat het 10 minuten koken.
  4. Haal het hoedje voorzichtig uit het water met een tang en plaats het op een schoon oppervlak met de tepel naar boven gericht.
  5. Laat het tepelhoedje drogen in de lucht en berg het op in een afgesloten bakje.

Nadelen tepelhoedje

Het gebruik van een tepelhoedje heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn een meerdere redenen waarom je het gebruik van een tepelhoedje altijd eerst moet overleggen met een lactatiekundige of je huisarts. Als je geen tepelhoedje nodig hebt, kan het gebruik ervan zelfs meer problemen opleveren dan dat het goed doet.

In de meeste gevallen is het geven van borstvoeding minder effectief dan wanneer je borstvoeding geeft direct van de blote borst. Dat betekent dat je baby meer moeite moet doen om voldoende melk binnen te krijgen en dat het meer tijd kan kosten.

Het kan zijn dat je baby door de tepelhoedjes moeite heeft om je borst volledig leeg te drinken. Dit kan problemen als ontstoken borsten (mastitis) of verstopte melkleidingen veroorzaken. Let hier dus goed op bij het geven van borstvoeding en raadpleeg je lactatiekundige. Indien nodig kan je één keer per dag je borst volledig leeg kolven met een borstkolfapparaat.

Veel vrouwen proberen zonder hulp een tepelhoedje te gebruiken. Veel van hen gebruiken niet het juiste hoedje of passen de verkeerde techniek toe. Vraag daarom altijd een lactatiekundige om hulp voordat je aan de slag gaat met een tepelhoedje.

Veel moeders hebben het gevoel afhankelijk te zijn van een tepelhoedje om borstvoeding te kunnen geven. Het is belangrijk om het tepelhoedje alleen te gebruiken als het nodig is en om een plan op te stellen om te stoppen. Het doel is uiteindelijk immers dat jij en je baby comfortabel en zonder hulp borstvoeding kunnen geven.

Het gebruik van een tepelhoedje afbouwen

Baby's kunnen zo gewend raken aan een tepelhoedje dat het moeilijk is om nog zonder voeding te geven. Veel ouders schakelen daarom vooral bij het afbouwen de hulp in van een lactatiekundige. De volgende tips kunnen je helpen bij het afbouwen van het gebruik van een tepelhoedje:

  • Probeer het tepelhoedje halverwege het geven van voeding te verwijderen.
  • Probeer zoveel mogelijk huid-op-huid contact met je kindje te hebben tijdens het geven van borstvoeding.
  • Laat je baby op instinct je borst zoeken.
  • Voed je baby direct nadat hij wakker wordt van een slaapje.
  • Geef borstvoeding terwijl je rondloopt.
  • Doe wat druppels van je moedermelk op je tepel vlak voordat je voeding geeft.
  • Probeer verschillende houdingen om de houding te vinden waarop je kindje het meest op zijn gemak is.