Het is misschien niet fijn maar het overkomt alle jonge ouders. Net als jij en je baby eindelijk gewend zijn aan een regelmatig voedingsschema, verandert je kleintje van gedachte en vraagt hij elk uur om eten. Zelfs als je genoeg voeding hebt gegeven, lijkt je kindje nog zin te hebben in een Big Mac en een grote friet. Je vraagt je misschien af of je wel genoeg melk hebt gegeven. Maak je niet al te veel zorgen als dit je bekend in de oren klinkt. Je baby is niet uitgehongerd (ook al gedraagt hij zich misschien wel zo), je kindje heeft waarschijnlijk een regeldag, de eerste van ongeveer 5 die hij in het eerste levensjaar zal hebben.

Wat zijn regeldagen en wat is de oorzaak?

De belangrijkste job van je baby in het eerste jaar is om groter te worden en om zijn lichaam onder controle te krijgen. Tegen de tijd dat hij 12 maanden is, is het lichaamsgewicht waarschijnlijk verdrievoudigd. Verrassend genoeg groeit je kindje het meest in korte intense groeispurten. Het ligt dus niet (per se) aan de waskunsten van je vriend dat je baby van de een op andere dag zijn kleren niet meer past. Daarnaast doorloopt je kindje meerdere ontwikkelingsfases van leren omrollen tot het zetten van de eerste stapjes. De ontwikkeling en groeispurt van je baby kosten veel energie. Je kindje heeft op deze dagen meer behoefte aan voedingstoffen, we noemen deze dagen regeldagen.

Waar herken je regeldagen aan?

Er veranderen het eerste jaar natuurlijk voortdurend dingen bij je kleintje dus hoe weet je of je kindje een regeldag heeft? Dit zijn de meest voorkomende tekenen:

Je baby heeft voortdurend honger

Als je voorheen iedere 3 uur borstvoeding gaf, zal je baby nu waarschijnlijk iedere 2 uur of zelfs om het uur melk willen. Dat is prima, door je kindje vaker borstvoeding te geven, stimuleer je de melkproductie om zo de groeiende eetlust bij te kunnen houden.

Ook baby’s die flesvoeding krijgen, hebben regeldagen en dus een groeiende behoefte aan voeding. Wel is het mogelijk dat regeldagen wat minder goed opvallen omdat je waarschijnlijk een schema volgt waarbij de te geven voeding ook toeneemt.

Je baby slaapt meer dan normaal

Groeien kan erg vermoeiend zijn! Tijdens het slapen maakt je baby een speciaal groeihormoon aan. Geen wonder dus dat je kindje meer slaap nodig heeft tijdens regeldagen. Het kan zijn dat je baby ‘s nachts langer slaapt of overdag meer dutjes doet. Ons advies: geniet er zoveel mogelijk van!

Je baby slaapt minder dan normaal

Er zijn echter ook baby’s die juist minder slaap nodig lijken te hebben tijdens regeldagen. Je kindje slaapt dan ‘s nachts niet door of de dutjes overdag zijn korter dan je gewend bent. Niets om je echt zorgen over te maken. De kans is groot dat je kindje binnen een paar dagen zijn oude slaappatroon weer aanneemt.

Je baby is erg aanhankelijk

Het kan zijn dat je baby de hele tijd gedragen of vastgehouden wil worden, en dat hij huilt als hij wordt neergelegd. Experts zeggen dat regeldagen ook een overgang naar een nieuwe ontwikkelingsfase kunnen zijn. Misschien verrast je kindje je dus binnenkort wel met een nieuw kunstje als rollen of kruipen. Stel je kindje nu nog maar even gerust met veel knuffels.

Je baby is chagrijnig en huilerig

Zelfs de meest vrolijke baby’s kunnen tijdens een regeldag humeurig, chagrijnig of huilerig zijn. Ook niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat je kindje ineens veel meer honger heeft, slecht slaapt en juist nu veel energie nodig heeft om te groeien en ontwikkelen. Gelukkig zal dit niet al te lang duren.

Wanneer kan je de regeldagen verwachten?

Ieder kindje is anders, het is dus lastig om te voorspellen wanneer jouw kindje een groeispurt met de bijbehorende regeldagen zullen voorkomen. Toch lijkt er een patroon van vaste regeldagen te zijn in het eerste jaar:

  • Rond de 10 dagen
  • Rond de 3 tot 4 weken
  • Rond de 6 weken
  • Rond de 3 maanden
  • Rond de 6 maanden
  • Én als je melkproductie is teruggelopen

Hoelang duren regeldagen?

Het hangt ervan af hoe oud je baby is. Bij jonge baby's duren de groeispurten en regeldagen vaak kort, meestal een tot twee dagen. Bij oudere baby's kunnen ze langer duren, soms kan je kindje wel een week van de leg zijn.

Hoe ga je om met regeldagen?

Waarschijnlijk kan je je de laatste nacht dat je 8 uur achter hebt geslapen al niet meer herinneren. Je voedde je kindje al vaak en nu denkt je baby plotseling al helemaal dat je borsten een all-you-can-eat-buffet zijn die 24 uur per dag open zijn. Zorg er dus voor dat je genoeg water drinkt om gehydrateerd te blijven en probeer huishoudelijke klusjes uit te besteden aan je partner.

Regeldagen bij borstvoeding

Wat je ook doet, laat de moed nu niet in je schoenen zinken. Veel vrouwen beginnen tijdens regeldagen te twijfelen of het geven van borstvoeding nog wel de juiste keuze is. Logisch als je baby een stuk hongeriger en chagrijniger lijkt dan normaal. Je gaat je misschien toch zorgen maken of je kindje nog wel genoeg voeding krijgt.

Borstvoeding werkt via ‘vraag en aanbod’. Dit betekent dat als je kindje om meer voeding vraagt, jij meer melk gaat produceren. Regeldagen zijn de manier van de natuur om ‘vraag en aanbod’ opnieuw op elkaar af te stemmen. Zo weet jouw lichaam dat de melkproductie iets omhoog moet om de razendsnelle ontwikkeling van je kindje bij te kunnen houden. Als je borstvoeding geeft en je kindje een regeldag heeft, kun je het beste:

  • Je baby voeden wanneer je baby trek heeft. Leg je baby aan als hij honger lijkt te hebben. Hoe meer hij voedt, hoe meer melk je produceert. Meestal is jouw productie na een dag of twee aangepast aan zijn behoefte.
  • Experimenteer met verschillende borstvoeding houdingen. Lange voeding sessies kunnen voor jullie allebei ongemakkelijk worden. Probeer verschillende houdingen om een houding te vinden die voor jullie beiden comfortabel is. Probeer het bijvoorbeeld liggend of lekker relaxed hangend op de bank.
  • Neem contact op met een lactatiekundige. Als je het gevoel hebt dat je melkproductie de behoefte van je kindje niet bij kan houden, kan je het best de hulp van een lactatiekundige inschakelen. Zij kan je onzekerheden wegnemen en je helpen de borstvoeding zorgeloos te laten verlopen.

Regeldagen bij flesvoeding

Bij regeldagen denken de meeste mensen aan borstvoeding. Toch kunnen baby’s die flesvoeding krijgen, ook last hebben van regeldagen. Zij hebben immers net zo goed groeispurten. Als je kindje vaker om de fles vraagt dan normaal, kan het dus best zijn dat hij een regeldag heeft. Als je kindje flesvoeding krijg en een regeldag heeft, kun je:

  • Wat extra melk geven. Net als volwassenen eten baby’s niet iedere dag evenveel. Het kan echt geen kwaad als je kindje een paar maaltijden iets meer krijgt dan eigenlijk zou moeten.
  • Geef je baby echter niet te veel. Een paar maaltijden wat extra voeding geven is niet erg. Als je dit voor langere periode doet, kan hij echter overgewicht krijgen. Neem contact op met het consultatiebureau als je het gevoel hebt dat je kindje structureel meer nodig heeft dan zou moeten.

Clusteren en regeldagen

Zoals je inmiddels weet, is je kindje tijdens regeldagen hongeriger dan normaal. Daarnaast valt het je misschien ook op dat je baby op een bepaald moment van de dag vaker kleine beetjes wilt drinken, je baby is dan aan het clusteren. Veel baby’s clusteren hun voeding vlak voor het slapengaan. Er zijn echter ook baby’s die juist in de ochtend clusteren.

Sommige moeders beginnen aan hun melkproductie te twijfelen als hun baby plotseling begint te clusteren. Clusteren is net als regeldagen normaal voor een pasgeboren baby en dus zeker niet iets om je zorgen over te maken. Als je baby vlak voor het slapengaan clustert, kan het er zelfs voor zorgen dat je kindje, en jij dus ook, langer aan een stuk slaapt.