Veel aankomende vaders en moeders verwachten van zichzelf dat ze even goed blijven presteren op hun werk als hun kindje er eenmaal is. Maar ze verwachten ook van zichzelf dat ze een leuke en goede ouder zullen zijn van hun kind.

We geven hier wat tips:

Jongleren

Alles goed genoeg proberen te doen. Een voordeel is dat je niets hoeft in te leveren voor je gevoel, het nadeel is dat je jezelf kunt overbelasten en er een slecht humeur van kunt krijgen.

Afwisselen

Een periode met je carrière bezig zijn en dan even rust nemen om bij te komen en je op andere dingen te richten. Voordeel kan zijn dat je kunt focussen, nadeel is dat je dit heel goed moet plannen (ook financieel) en flexibiliteit moet hebben in je werk en je gezin.

Uitbesteden

Je richt je op de dingen die je het belangrijkst vindt en betaalt andere mensen om de rest te doen (bijvoorbeeld het huishouden, bijles geven, dingen voor je regelen). Het voordeel is dat je je energie beter bewaakt. Nadelen kunnen zijn dat je leven eenzijdiger kan worden, dat je genoeg geld (of genoeg vrijwilligers) moet hebben om taken te laten overnemen en dat je minder controle hebt over die andere dingen.

Bundelen

Activiteiten slim combineren. Vooral dingen samen doen met mensen die je graag ziet (bijvoorbeeld sporten, eten). Nadelen zijn dat je heel precies moet plannen, ook je persoonlijke leven, en dat er minder spontaniteit kan zijn in je leven.

Techflexen

Veel online doen om (reis)tijd te besparen. Bijvoorbeeld winkelen, werken. Nadelen kunnen zijn dat de grens tussen werk en vrijetijd vervaagt, dat je minder contact hebt met ‘echte mensen’ of dat je minder beweging en frisse lucht krijgt.

Versimpelen

Kiezen voor eenvoudiger leven en je eisen bijstellen. Je focust meer op het genieten van kleine dingen en richt je minder op ‘groots en meeslepend leven’, bijvoorbeeld in je carrière, met uitgaan of vakanties. Nadelen kunnen zijn dat dit wrijving kan opleveren met je partner, familie of vrienden, dat je je beeld van je eigen leven moet aanpassen en dat er verveling kan optreden