Als je in Nederland woont wil je natuurlijk dat je kind goed leert fietsen. Zonder fiets kom je bijna nergens, en het is uiteraard een goede manier om aan beweging te komen. Veel ouders denken dat leren fietsen zo simpel is als je kind op een fiets zetten en hem of haar te laten fietsen. Helaas komt er wel meer bij kijken. Om het leren fietsen tot een mooie ervaring te maken kun je met deze tips aan de slag.

Tip 1: Begin niet té vroeg

Er is niet één leeftijd te benoemen wanneer een kind klaar is om te fietsen. Sommige kinderen zijn al klaar om te fietsen als ze drie jaar oud zijn en soms pas als ze vijf jaar oud zijn. Een slimme manier om erachter te komen is door ze al jong een loopfiets te geven. Dwing ze niet hiermee te spelen, maar laat ze zelf ontdekken of ze dat leuk vinden. Als de fiets een tijdje links laten liggen, zijn ze er nog niet klaar voor. Als de interesse steeds groter wordt, kun ze ook een fietsje met zijwielen geven. Nogmaals: dwing ze niet, maar laat je kleine het zelf ontdekken.

Tip 2: Neem altijd een loopfiets voor een echte fiets

Een loopfietsje aanbieden op jongere leeftijd is sowieso heel slim. Je kind kan al een beetje wennen aan het idee van fietsen. Daarnaast is het goed voor de balans en het ruimtelijk inzicht. Ook is het in het algemeen goed voor de motorische ontwikkeling. Nog belangrijker is dat een kind leert snelheid te maken en ook om te leren stoppen. Dit gaat natuurlijk iets anders dan op een echte fiets, maar het is wel belangrijk om te leren.

Tip 3: Maak er een positieve ervaring van

Een kind dat steeds hoort dat het niet goed gaat met fietsen, zal niet blij worden van fietsen. Maak er daarom altijd een leuke en positieve ervaring van. Complimenteer wat goed gaat en geef tips waar het mis gaat. Hierdoor kweek je zelfvertrouwen bij je kind en dat is natuurlijk heel belangrijk op de fiets. En als je kind even geen zin heeft, dwing het dan niet om te fietsen. Dat werkt alleen maar averechts en wekt nog meer tegenzin op. Een positieve ervaring werkt gewoon het allerbeste en maakt het voor zowel jou als je kind veel leuker!

Tip 4: Kies samen met je kind een fiets uit

Als je kind de verantwoordelijkheid heeft om een mooie fiets uit te kiezen, zal het hier heel trots op zijn. Het is immers helemaal zelf uitgekozen en je kind zal de fiets graag aan iedereen willen laten zien. Je hoeft echt niet per se naar de fietsenwinkel om een fiets uit te zoeken, maar je kunt dit ook online doen. Lekker op je gemakje met zijn tweetjes of drietjes door de verschillende fietsen scrollen. Meet dan wel zelf goed de maten op, zodat de fiets niet te groot of te klein is.