Tijdens je zwangerschap verandert er een heleboel, dat heb je de afgelopen weken natuurlijk al gemerkt. Je bent begonnen aan de laatste loodjes, en dat brengt weer nieuwe eigenschappen met zich mee. In dit artikel lees je welke veranderingen er in week 36 plaatsvinden, zowel bij je baby als bij jou.

36 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 36 van de zwangerschap

Je baby is met 36 weken zwangerschap zo groot als een krop Romeinse sla, kun je het je inbeelden? Dat is zo’n 45 centimeter lang en ongeveer drie kilo zwaar. Ook is je baby begonnen aan de indaling. Dit wil zeggen dat hij of zij met het hoofdje naar beneden zakt, tot in je bekken. Als het je tweede kindje is, dan kan het nog even duren. Dit komt doordat je buikspieren de vorige keer al wat zijn uitgerekt. Je baby heeft nu simpelweg meer ruimte.

Veel lichaamsdelen van je baby zijn in deze week van de zwangerschap veranderd. Wist je dat de teennagels nu het naar uiteinde van de tenen gegroeid zijn? Je baby wordt meer en meer compleet. Nog even en je kunt zien of hij of zij op je lijkt!

Wat gebeurt er met jou in week 36 van de zwangerschap

In deze fase kan het genieten van je zwangerschapsverlof, want het duurt niet lang meer voordat je eindelijk je baby vast kunt houden. Nu kan het voelen alsof je buik heel laag hangt. Dit komt omdat je baby tijdens deze week van de zwangerschap ingedaald is. Hoewel je longen nu meer ruimte krijgen en je minder moeite hebt met ademhalen, legt je baby nu druk op je darmen. Last hebben van misselijkheid en buikpijn in deze week van de zwangerschap is dus helemaal niet zo gek. Het is daarom verstandig om zes kleine maaltijden op een dag te eten, dan drie grote. Een ander lichamelijk ongemak zijn voorweeën. Als je 36 weken zwanger bent, maakt je lichaam zich klaar voor de bevalling en dat uit zich door krampen die vergelijkbaar zijn met de krampen die je voelt tijdens je menstruatie.

Praktische tips voor als je 36 weken zwanger bent

Zwanger zijn gaat niet altijd over rozen, en soms kun je (letterlijk) en figuurlijk wel een steuntje in de rug gebruiken. Hieronder staan een aantal praktische tips die je in deze week goed kunt gebruiken.

Vluchtkoffer klaarzetten

Als je 36 weken zwanger bent moet je al de nodige voorbereidingen treffen op de bevalling. Hopelijk duurt het nog even, maar je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Zorg daarom dat je vluchtkoffer al klaar staat.

Alles in huis?

Je zult ongetwijfeld al goed voorbereid zijn op de komst van je baby door alle kleertjes en hydrofiele doeken gekocht te hebben. Wist je dat het belangrijk is om deze te wassen voordat je ze gebruikt voor je baby? Zo zorg je dat alle schadelijke stoffen uit het textiel gaan. Weet je niet zeker of je alles al in huis hebt? Controleer dat dan nog even, er is niets zo vervelend als naar de winkel te moeten na de geboorte omdat je nog geen volledige babyuitzet hebt.

Zorg goed voor jezelf

Het is niet ondenkbaar dat je het zwanger zijn beu bent. Probeer jezelf tijdens deze laatste loodjes te verwennen. Doe dagelijks een middagdutje om je rug wat rust te geven, ga naar de kapper, of doe jezelf een pedicure cadeau. Zo begin je helemaal voorbereid aan de laatste maand.