Je bent nu 6 weken zwanger, grote kans dat je dat nu ook echt begint te voelen aan je lichaam. De zwangerschapshormonen gieren door je lichaam, je bh’s beginnen al iets strakker te zitten en je moet extreem vaak plassen.

6 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 6 van de zwangerschap

Het is gelukkig niet alleen maar ellende. Er is gelukkig ook heel erg goed nieuws, het hartje van de baby begint namelijk met kloppen. Dit zorgt ervoor dat het embryo zich nog sneller kan ontwikkelen. Hoewel het embryo nog de vorm van een gepelde garnaal heeft, begint ook het gezichtje een beetje vorm te krijgen. Aan de zijkant van het hoofdje beginnen zich oogjes te vormen en er ontstaat ook iets wat door moet gaan voor een soort neusje. En dan te bedenken dat het embryo slechts 5 millimeter groot is.

Het geslacht staat al vast vanaf het moment van bevruchting, tijdens de 6e  week van je zwangerschap begint ook de ontwikkeling van de geslachtsorganen al.

Wat gebeurt er met jou in week 6 van de zwangerschap

Je ziet er nog niet zwanger uit maar hoogstwaarschijnlijk voel je het wel al goed! Je bent misselijk en futloos en de toilet is je grootste vriend. Als je niet op de wc zit om te plassen, ben je er wel om over te geven. Je borsten waren waarschijnlijk al wat pijnlijk of gevoelig, vanaf deze week gaan ze ook nog eens groeien. Daarnaast is het goed mogelijk dat de ochtendmisselijkheid heftiger wordt en zich ook niet meer beperkt tot de ochtend.

Dit hoort er helaas allemaal bij, dit zijn de eerste symptomen van een zwangerschap. Maar wees gerust, de heftigste symptomen worden minder na het 1e trimester.

Praktische tips week 6 van de zwangerschap

Er begint nu echt een klein mensje in je buik te ontstaan. Er moet echter nog veel geregeld worden voordat je klaar bent voor de baby, begin daar op tijd mee.

Neem contact op met je huisarts

Het is voor jouw huisarts fijn om te weten dat je zwanger bent, soms is een belletje genoeg om dit te laten weten. Je huisarts kent jouw medische gesteldheid en kan het advies geven om je te laten begeleiden door een gynaecoloog als hij dat nodig vindt. Anders jouw huisarts ook adviseren naar welke verloskundige te gaan, een huisarts heeft namelijk vaak nauw contact met de lokale verloskundepraktijken.

Als je medicatie gebruikt, omdat je bijvoorbeeld aan een chronische ziekte lijdt, is het verstandig dit ook meteen te bespreken. Niet alle medicijnen kun je namelijk doorslikken tijdens een zwangerschap.

Sparen

Je hebt heel wat spullen nodig om je toekomstige baby te kunnen verzorgen. Een volledige babyuitzet (kleertjes, verzorging en meubels) kun je al bij elkaar kopen voor ongeveer € 950,-. Je kunt het echt zo gek maken als je zelf wilt. Begin dus op tijd met sparen.

Praat veel met je partner

Het kan zijn dat je enorm last krijgt van stemmingswisselingen. Dit is niet alleen voor jou vervelend, ook je partner kan het zwaar te verduren krijgen. Het is daarom heel belangrijk om goed met je partner te blijven communiceren. Geef aan wat je voelt en waar je het moeilijk mee hebt zodat je partner je daarbij kan helpen.