Deze week is je buik zichtbaar in beweging. Je baby is slechts nog enkele weken verwijderd van in je armen te zijn, maar ontpopt zich nu al als een professionele bokser, voetballer of ballerina waardoor zijn of haar aanwezigheid niet ongemerkt voorbijgaat! Hier is alles wat je moet weten over je baby en je lichaam op 31 weken.

Wat gebeurt er met de baby in week 31 van de zwangerschap

De foetus in je buik is nu meer babyachtig dan ooit. Je baby lijkt nu meer op een gezonde kokosnoot en is ongeveer 41 cm groot. In dit stadium van je zwangerschap zal je baby niet veel groter worden, maar de komende weken wel aan gewicht winnen. Blijf dus gezond en met voldoende variatie eten, want jouw voedsel is ook het voedsel van je baby! Je baby kan nu ook het hoofd heen en weer draaien en ontzettend veel bewegen. In die mate dat hij of zij je misschien 's nachts wakker houdt, want je baby doet alles behalve zich vervelen. Als je baby wakker is, houdt hij of zij zich voornamelijk bezig met wat een bezige bij doet: gezichten trekken, op de duimen zuigen, kronkelen, strekken en schoppen. Zo erg zelfs dat je je buik kunt zien bewegen, vooral net als je heerlijk wilt ontspannen in bad of in je bed. Gelukkig maar dat je baby deze week ook langere periodes slaapt, waardoor het patroon van beweging en rust meer gedefinieerd raakt.

Onder de huid van je baby stapelt er zich vet op, waardoor de ledematen en het lichaam van je baby in verhouding komen te staan met het hoofd. Het spijsverteringsstelsel, de lever, de nieren en de alvleesklier van je baby functioneren helemaal en de organen van je baby blijven zich verder ontwikkelen.

Wat gebeurt er met jou in week 31 van de zwangerschap

Met het einde in zicht van je zwangerschap, kan je blijheid overschaduwd worden door een ontzettend moe gevoel. Het is dus heel belangrijk om tijdens je 31 weken zwanger zijn, voldoende rust te nemen. Voornamelijk als je 's nachts moeite hebt met slapen omdat jouw baby moeite heeft met het vinden van de lichtschakelaar. Misschien voel je je deze week ook strakker in je buik en heb je oefencontracties ( die niet pijnlijk mogen zijn!). En omdat je baby nu extra druk op je buik begint te zetten, kun je ook last krijgen van brandend maagzuur, een grotere drang om te plassen of pijn in de rug. Terwijl je baby in je buik zich van geen kwaad bewust is, is het dus mogelijk dat jij wat minder geniet. In jouw 31 weken zwanger zijn, kun je verder last hebben van ademnood, kan jouw spijsvertering uit balans raken, kunnen jouw borsten gaan lekken en lijkt niemand in je omgeving nog te kunnen zwijgen over jouw zwangerschap. Laat hen maar tekeer gaan! Ondertussen vergeet je zelf niet af te tellen en de babykamer tijdig op orde te hebben.

Praktische tips week 31 van de zwangerschap

Het is nu echt aftellen geblazen, toch zijn er nog een aantal dingen waar je aan moet denken.

Doneer het navelstrengbloed

Met de bevalling bijna in zicht kun je er al over beginnen nadenken om het navelstrengbloed te doneren aan het ziekenhuis waar je zult bevallen. Hiermee help je kankerpatienten. Je verloskundige kan jou alle informatie bezorgen.

Markeer je 31 weken zwanger zijn

Nu je 31 weken zwanger bent en de eindstreep in zicht is, kun je met een baby shower op een leuke manier deze nieuwe mijlpaal markeren, en ondertussen ook al een paar baby benodigdheden meeoppikken als een toegevoegde bonus!

Denk na over nuttige items

Als grootouders, tantes en nonkels of goede vrienden je zullen helpen met je kleine spruit, is het een goed idee om hen ervan te overtuigen een ​​reserve autostoel in de auto te houden, zodat je tijd en energie bespaart met het uitruilen van autostoelen.

Een kinderstoel en een buggy zijn niet meteen essentieel, maar het is vaak een nuttig item dat andere familieleden of vrienden kunnen aanbieden om als cadeau te kopen. En het is nooit te vroeg om na te denken over wat het beste past bij jouw behoeften en smaak!

Het is natuurlijk sowieso een goed idee om rond te vragen of familie of vrienden nog babyspullen thuis hebben liggen die ze niet meer gebruiken. Voor een overzicht van wat je allemaal nodig hebt, kun je onze baby uitzetlijst gebruiken. Als je alles nieuw koopt, kan dat een fors bedrag gaan kosten.