Je bent klaar voor de volgende stap: je leven uitbreiden met een kindje. Zwanger worden gaat bij de een wat sneller dan bij de ander, maar er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kan houden om de kans op een zwangerschap te verhogen. In dit artikel geven we je 10 tips. Wil je snel zwanger worden? Lees dan snel verder.

Tip 1: Slik foliumzuur

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en veel Nederlanders krijgen hier niet voldoende van binnen. Foliumzuur is benodigd voor de groei en goede werking van het lichaam en zorgt voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Foliumzuur speelt een belangrijke factor bij de ontwikkeling van het ongeboren kind en verkleint de kans op verschillende geboorteafwijkingen waaronder een open ruggetje of hazenlip.

Wanneer je de kans op een zwangerschap wil verhogen, is het belangrijk om dagelijks 400 microgram foliumzuur te consumeren vanaf het moment dat je stopt met je anticonceptie. We raden aan om in ieder geval tot de 10e week van de zwangerschap dit te blijven slikken.

Foliumzuur kan je vinden in brood, vlees en zuivel. Echter, meestal zijn de hoeveelheden foliumzuur in deze producten dermate laag dat je er niet voldoende van binnen krijgt. Daarom raden we je ook aan extra vitamine B11 in te nemen indien je snel zwanger wil worden.

Tip 2: Weet wanneer je vruchtbaar bent

Het lijkt misschien een open deur, maar het is erg belangrijk te weten wanneer je vruchtbaar bent indien je zwanger wilt worden. Er zijn slechts enkele dagen per maand waarop je vruchtbaar bent. Je bent het meest vruchtbaar op de dag van de ovulatie en de twee dagen daarvoor. 3 tot 5 dagen daarvoor ben je ook vruchtbaar, alleen is de kans om zwanger te worden dan aanzienlijk kleiner. Gebruik onze tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Tip 3: Eet gezond en gevarieerd

Vaak is een gezond en gevarieerd eetpatroon een oplossing voor veel kwaaltjes en (lichamelijke) klachten. Ook vergroot je de kans op een bevruchting. Volg deze tips op het gebied van voeding:

Groente en fruit

Het zal je niet verbazen dat voldoende groente en fruit eten bijdraagt aan een gezond voedingspatroon en dus een grotere kans op bevruchting. Probeer minimaal 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag te eten. Kies niet steeds dezelfde groenten en fruit, maar wissel regelmatig af.

Zorg voor voldoende inname van ijzer

Voor de aanmaak van extra bloed heb je voldoende ijzer nodig, met name tijdens de zwangerschap. Wil je snel zwanger worden, dan raden we je ook aan al voor de bevruchting extra ijzer in te nemen. In een gezond voedingspatroon zit vaak al ijzer verwerkt. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel ijzer:

  • spinazie en andere bladgroenten
  • vlees
  • vis
  • schaaldieren
  • kip
  • ei
  • volkorenproducten
  • peulvruchten
  • noten
  • appelstroop

Eet voldoende vis

Vis zit boordevol goede vetten (omega 3), wat goed is voor het ongeboren kind. Het helpt bij de ontwikkeling van de hersenen en het zicht. Eet bij voorkeur vis met een hoge dosering goede vetten: denk aan makreel, zalm en sardines.

Inname van voldoende vitaminen en mineralen

Wanneer je en gezond en gevarieerd voedingspatroon aanhoudt (de schijf van 5 ), zal je de meeste vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Zorg in ieder geval voor voldoende groenten en fruit, ijzer, de inname van extra foliumzuur en vette vis (zie ook onze bovenstaande tips).

Beperk je cafeïne-inname

Het is geen goed idee om de espressomachine op je werk iedere dag leeg te tappen wanneer je graag een kindje wil. Een kopje koffie kan heus geen kwaad op z'n tijd, maar als je de kans om zwanger te worden snel wil verhogen, raden we je aan maximaal 300 mg cafeïne per dag te consumeren. Dat geldt niet alleen voor koffie, maar alle drankjes waarin cafeine (of aspertaam) zit, denk aan energydrankjes of frisdrank.

Tevens neemt bij een hoge dosis cafeïne de kans op een miskraam toe, nog een extra reden om de koffie te laten staan. Heb je echt moeite met het laten staan van koffie? Probeer dan eens de cafeinevrije variant óf stap over op Bambu koffie.

Tip 4: Niet roken en drinken

Tijdens je zwangerschap is het natuurlijk uit den boze om te roken en te drinken. In de periode hieraan voorafgaand raden we je aan hier ook al mee te stoppen. Alcohol en nicotine verminderen de kans om zwanger te worden: vrouwen die roken hebben 30% minder kans om snel zwanger te worden dan vrouwen die niet roken.

Tevens is het aan te raden dat de partner ook stopt met roken (en het drinken van alcohol): het is een extra stimulans voor de vrouw om niet toe te geven aan de nicotineverslaving én als (zwangere) vrouw meeroken is niet bevorderlijk voor en tijdens de zwangerschap.

Tip 5: Sporten

Sporten zorgt voor een lichamelijke én psychische gezondheid. Wanneer je lekker in je vel zit, is de kans op stress kleiner en gemakkelijk zwanger te worden groter. Bij over- of ondergewicht wordt daarnaast de kans om zwanger te worden kleiner dan wanneer je een gezond gewicht hebt. Twijfel je dus nog om je aan te melden bij die sportschool in de buurt? Je hebt nu een extra reden om te gaan sporten!

Tip 6: Vermijd stress

Stress is een absolute killer voor je gezondheid en hormoonhuishouding. Door te sporten (zie tip 5) en dingen te doen waar je energie van krijgt en gelukkig van wordt, zal je minder stress ervaren waardoor je gemakkelijker zwanger kan raken.

Tip 7: Heb regelmatig seks

We zullen je vast niet hoeven te vertellen dat seks zorgt voor zwangerschappen. Hoe vaker je seks hebt, hoe groter de kans dat je bevrucht raakt tijdens de eisprong (vruchtbare periode). Qua zaadkwaliteit raden we je aan 2 à 3 keer per week seks te hebben.

Tip 8: Geen standaard glijmiddel gebruiken

Veel stellen gebruiken glijmiddel tijdens de seks. Wanneer je dit gebruikt, let dan goed op: veel glijmiddelen bevatten namelijk zaaddodende middelen. Daarnaast kan het de kwaliteit van het zaad verminderen. Het beste alternatief voor glijmiddel is water, omdat dit geen andere stoffen bevat dat het sperma kan aantasten. Probeer ook de tijd te nemen voor voorspel, zodat het vaginale vocht toeneemt.

Tip 9: Geniet ervan!

Het kan soms erg frustrerend zijn om niet direct zwanger te kunnen worden, maar geef de natuur de tijd. In de bovenstaande tips heb je al gelezen dat stress de boel kan vertragen. Zorg voor voldoende tijd in het voorspel en zorg dat de seks geen ‘moetje' wordt. Jullie willen waarschijnlijk een kindje om jullie liefde te bezegelen, houd dat daarom in het achterhoofd tijdens ‘het proces'. Zorg voor voldoende (liefdevolle) seks en grijp niet direct na de zaadlozing naar een zwangerschapstest. Het is soms moeilijk en lastig maar je houdt de natuur niet voor de gek en je hebt soms wat geduld nodig.

Tip 10: Neem contact op met je huisarts

De kans is groot dat als je een jaar de bovenstaande tips hebt opgevolgd, je zwanger bent of wellicht al bevallen. In sommige gevallen gaat het helaas wat minder voorspoedig. Als je na het volgen van deze tips na 1 jaar nog steeds niet zwanger bent geraakt, raden we je aan om je huisarts te raadplegen.