Zes tips voor een geslaagd kraamcadeau of babycadeau! Speciaal voor mensen die iets willen geven waar het jonge gezin echt iets aan heeft – en wat niet ongebruikt in een doos verdwijnt of alleen maar in de weg gaat liggen.

1. Wat hebben ze al?

Ga na of de ouders van de baby familie (b.v. broers, zussen) hebben met jonge kinderen. Dan is de kans groot dat ze al veel kleding en speelgoed ‘doorgeschoven’ hebben gekregen en dat je die dingen niet meer hoeft te geven. Als je het niet weet, kun je het ook vragen natuurlijk. Wie weet hebben ze ook een concrete wens die je kunt vervullen.

2. Verplaats je in de jonge ouders en kijk waar ze wat aan hebben.

Zijn het mensen met een beperkt budget of juist mensen die alles al hebben? Dan zijn praktische dingen misschien wel heel welkom. Luiers en babydoekjes bijvoorbeeld. Als je er een ‘luiertaart’ van maakt, ziet het er nog leuk uit ook. Of babyshampoo, babyolie, sudokrem/zinkzalf of iets anders dat opgebruikt wordt en regelmatig gekocht moet worden. Als je kiest voor een product zonder kunstmatige parfums of andere dingen die kunnen irriteren, is de kans groot dat het voor elke baby geschikt is.

Of wat denk je van een cadeaubon om een fotoalbum te laten maken? Ook heel geschikt bij een tweede of volgende baby, want ze zeggen dat na het eerste kind vaak de tijd ontbreekt om ooit nog een fotoalbum te maken.

3. Koop kleertjes in de juiste maat.

Een baby die geboren wordt, is meestal zo’n 50 cm lang. De maat van babykleertjes is gelijk aan de lengte van de baby, dus hij heeft op dat moment maat 50. Maar baby’s kunnen ook flink groter zijn! Als op het geboortekaartje de lengte van het kind staat, weet je de maat bij de geboorte ongeveer. Ga er maar vanuit dat ze ongeveer een centimeter per week (!) groeien, dan koop je de kleertjes niet te klein, ook niet als je pas later op bezoek gaat.Ook prima: kleertjes in maat 68 of 74 geven. De meeste mensen kiezen voor 56 of 62 en daarna hebben de ouders misschien minder keuze – en dus meer plezier van jouw cadeautje.

4. Geef iets wat je zelf gewaardeerd hebt.

Is er een boek of een speeltje dat jouw kinderen erg leuk vonden, of dat jij zelf had als kind? Dan is dat een veel persoonlijker kraamcadeau dan een willekeurig speeltje.

5. Geef een zelf gemaakt kraamcadeau.

Nog een stap verder, maar als je graag creatief bezig bent, kan het maken van een cadeau je ook nog leuke uren bezorgen. Een boekje met een verhaal, een knuffelpopje, houten blokken…

6. Je kunt ook iets voor de ouders geven.

Een baby is geweldig, maar vergt ook een hoop energie. En zorgt ervoor dat de ouders misschien minder aan zichzelf of aan elkaar toe komen. Een cadeautje dat ze daarbij helpt, kan erg leuk zijn. Bijvoorbeeld tijdschriften, een bioscoopbon, een pakket met lekker eten of drinken, een bon voor een etentje of een van hun favoriete verzorgingsproducten.