Als je een nieuwe babyfoon gaat zoek, kom je ongetwijfeld de term ‘slimme babyfoon’ een keer tegen. Wat maakt deze babyfoons nou precies zo slim? Ze worden slimme babyfoons genoemd omdat ze verschillende sensoren gebruiken om je baby in de gaten te kunnen houden. Heb je dat echt nodig? Wij leggen het je uit.

Wat is een slimme babyfoon?

Een slimme babyfoon laat, net als een standaard babyfoon, je baby horen (en soms zien) als deze geluid maakt. Hij kan echter meer dan alleen geluid en beweging in de gaten houden. Een slimme babyfoon gebruikt verschillende soorten sensoren om slaappatronen, temperatuur, hartslag en ademhaling te meten.

Wat voor sensoren gebruikt een slimme babyfoon?

Slimme babyfoons kunnen allerlei data meten en rapporteren. Om al deze zaken te kunnen meten, zijn er sensoren nodig. Deze sensoren zitten in een mat of kussen die onder het normale beddengoed van je baby ligt, of ze kunnen in een draagbare clip of polsbandje worden geplaatst.

De sensor houdt je baby in de gaten terwijl hij slaapt en waarschuwt als er iets gebeurt met je kindje. Dit kan variëren van afwijkingen in de hartslag tot een plotselinge daling van de kamertemperatuur van je baby. Een slimme babyfoon waarschuwt je dus als er iets aan de hand is wat je zelf niet zo snel zou opmerken als je zelf niet in de kinderkamer aanwezig bent. Dit is natuurlijk ideaal als je kindje gezondheidsklachten heeft of ziek is.

De meeste slimme babyfoons koppel je met een app op je smartphone, zodat je alle gegevens die door de sensoren worden verzameld, kunt bekijken en analyseren. Enkele zaken die een slimme babyfoon kan meten:

  • Ademhaling
  • Hartslag
  • Lichaamstemperatuur
  • Kamertemperatuur
  • Slaappatroon
  • Beweging

Is een slimme babyfoon veilig?

De veiligheid en de nauwkeurigheid van slimme babyfoons worden door sommige gezondheidsorganisaties in twijfel getrokken. Er zijn zelfs artsen die claimen dat slimme babyfoons meer risico’s met zich meebrengen dan normale babyfoons. Ouders zouden hun kinderen in gevaar brengen door alleen nog maar op de slimme babyfoon te vertrouwen om de gezondheid van hun baby in de gaten te houden.

Hoe slim de babyfoon ook is, hij kan een echte dokter natuurlijk niet vervangen. Dit zal voor de meeste ouders duidelijk zijn.

Is een slimme babyfoon echt beter dan een standaard babyfoon?

Onze ervaring is dat een standaard babyfoon voor de meeste ouders meer dan genoeg kan. Toch heeft een slimme babyfoon ook voordelen die voor sommige ouders heel erg handig kunnen zijn. Een slimme babyfoon kan goed zijn voor de gemoedstoestand van een wat angstiger aangelegde ouder omdat die zich geen zorgen hoeft te maken voor de ademhaling van de baby als hij slaapt.

PS ben je opzoek naar een nieuwe babyfoon? Wij hebben de beste babyfoons voor je getest. Voor een overzicht van alle babyspullen die wij voor je getest hebben, kijk je op onze baby uitzetlijst.