Op dit moment ontwikkelt het embryo in jouw baarmoeder zich razendsnel. Jouw aanstaande kindje groeit wel 1 millimeter per dag! In de 7e week van de zwangerschap groeien je borsten voor je gevoel bijna net zo hard. Toch zal je nog even moeten wachten tot ook jij zo’n mooie zwangerschapsbuik krijgt.

7 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 7 van de zwangerschap

Het embryo is hard bezig om van een toch wel een beetje vreemd uitziend kikkervisje te transformeren tot klein mensje. De hersenen ontwikkelen zich razendsnel, de mond en tong worden langzaam gevormd en ook de neusgaten worden zichtbaar. Daarnaast beginnen in deze week de knobbeltjes die op de plaatsen van de ledematen zitten, te veranderen in kleine benen en armpjes. Over een paar weken zijn er ook knieën, ellebogen en voeten zichtbaar.

Wat gebeurt er met jou in week 7 van de zwangerschap

Je bent nu 7 weken zwanger, de placenta begint steeds meer als voedselfabriek voor je kindje te werken. Daarbij produceert de placenta ook enorm veen van het zwangerschapshormoon hCG. Dit kan resulteren in enorme vreetbuien. Het kan zijn dat je dingen lekker vindt die je eerder smerig vond en dat je nu dingen smerig vindt die je voor je zwangerschap super lekker vond.

Je zult inmiddels wel gemerkt hebben dat je borsten enorm zijn. Sommige vrouwen krijgen er zelfs een volle cupmaat bij. Daarnaast heb je ook deze week waarschijnlijk gewoon weer last van de verschillende zwangerschapssymptomen. Houd vol, het eerste trimester zit er bijna op.

Praktische tips week 7 van de zwangerschap

Hoewel je er waarschijnlijk geen zin in hebt, moet er toch nog veel geregeld worden voordat je kindje ter wereld kan komen.

Neem contact op met de verloskundige

Als het goed is, heb je jouw huisarts al op de hoogte gesteld van je zwangerschap. Het is nu ook verstandig om een verloskundigen praktijk te zoeken die jou begeleidt bij je zwangerschap. Zoek een praktijk waar je een goed en fijn gevoel bij krijgt, ze gaan je namelijk begeleiden bij een enorm intiem proces.

Eerste echo

Als je 7 weken zwanger bent, is het al mogelijk om een echo te laten maken. Dit wordt dan vaak inwendig, via de vagina gedaan. Het kloppende hartje lijkt dat een soort knipperlichtje.

Positiekleding

Je hebt nog geen zwangerschapsbuikje maar toch is het goed mogelijk dat je kleding al wat strakker begint te zitten, vooral je bh’s. Verwen jezelf daarom met een nieuwe outfit die ook nog eens fijn zit.

Afvallen

Het is normaal dat je tijdens je zwangerschap aankomt. In de 7e week is het mogelijk dat er al een kilo aan zit. Het is belangrijk dat je niet probeert af te vallen, je kunt dan namelijk te weinig eten waardoor de baby niet genoeg voedingsstoffen meer binnenkrijgt.