Je bent 33 weken zwanger, nog maar 7 weken te gaan tot de uitgerekende datum! Op deze pagina geven we je informatie over hoe jouw baby zich ontwikkelt in de 33e week en wat er met jouw lichaam gebeurt als je 33 weken zwanger bent. Tot slot geven we een aantal praktische tips.

33 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 33 van de zwangerschap

Rond de 33e week neemt je kindje meer plaats in binnen de baarmoeder dan het vruchtwater. Waar er eerst een behoorlijk laagje vruchtwater tussen de baby en de baarmoederwand zat, is dat nu niet meer zo. Hierdoor voel je je baby waarschijnlijk ook harder schoppen. Je kindje heeft rond deze tijd nauwelijks ruimte om te draaien en ligt vermoedelijk al in de houding waarin hij over een paar weken geboren gaat worden. Intussen gaat de ontwikkeling van je kindje in de baarmoeder natuurlijk gewoon door. Zo ontwikkelen de zintuigen van de baby zich in deze fase steeds beter, waardoor hij ook beter in staat is om jouw stem te horen. Ook is het zo dat de baarmoederwand en je huid dunner worden. Dit zorgt ervoor dat er meer licht van buiten naar binnen komt, waardoor je baby onderscheid kan maken tussen dag en nacht. Als je 33 weken zwanger bent, is je baby gemiddeld 43 centimeter lang en weegt hij ongeveer 2000 gram.

Wat gebeurt er met jou in week 33 van de zwangerschap

Jij zult merken dat je dikke buik met 33 weken steeds ongemakkelijker wordt. Zo verlies je vaker je evenwicht en is het soms moeilijk om een fijne houding te vinden als je wilt liggen of zitten. Probeer überhaupt maar eens in slaap te vallen…Als je kindje nog niet ingedaald is, zal hij dat nu waarschijnlijk snel gaan doen. Dit kan leiden tot indalingsweeën of bandenpijn. Als je veel klachten hebt, is het verstandig om even rustig aan te doen. Ook zul je misschien opmerken dat je vaker dingen vergeet als gevolg van de zogenoemde zwangerschapsdementie. Dit komt doordat er bewust en onbewust veel aandacht uitgaat naar de bevalling. Gelukkig maar dat je nog maar één weekje hoeft te werken voordat je met zwangerschapsverlof mag.

Praktische tips week 33 van de zwangerschap

Onderstaand vind je een aantal praktische tips speciaal gericht op de 33e week van de zwangerschap. Ze kunnen je helpen om je zwangerschap zo goed mogelijk door te komen en optimaal te beleven.

Zet een vluchttas klaar

Als je 33 weken zwanger bent heb je weliswaar nog 7 weken te gaan tot de uitgerekende datum, maar het kan ook gebeuren dat je kindje eerder geboren wordt. Het is daarom verstandig om rond deze tijd alvast een vluchttas klaar te zetten. Ook als je niet van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, kan het altijd gebeuren dat het toch een ziekenhuisbevalling wordt. Het is dat geval fijn dat al je benodigde spullen al ingepakt zijn, zodat je direct klaar bent om te gaan.

Omgaan met zwangerschapsdementie

Heb je veel last van zwangerschapsdementie? Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk en neem bijvoorbeeld een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt en schrijf belangrijke afspraken direct op. Daarnaast moet je maar niet te streng zijn voor jezelf als je tóch onverhoopt iets vergeet. Je kunt er immers weinig aan doen.

Luisteren naar het hartje van je baby

Inmiddels klopt het hartje van je baby zo krachtig, dat je ernaar kunt luisteren als je een wc-rolletje op je buik zet. Leuk om eens uit te proberen!