Het laatste trimester is al een paar weken geleden ingegaan en vanaf deze week ben jij 34 weken zwanger. Het is ongelooflijk om te beseffen dat er al 238 dagen een klein, mensje in jouw buik zit én dat het nog maar 42 tot 56 dagen duurt voordat jij je kindje in je armen kunt houden.

34 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 34 van de zwangerschap

De baby groeit ondertussen flink door! In de vorige weken merkte je al dat je baby steeds groter en drukker werd. Regelmatig voelde je de baby schoppen en iedere keer voelde je de band met je kind sterker worden. Nu je 34 bent, groeien bij de baby zijn vingernagels door. Dit betekent dat je al snel na de geboorte de nagels voor het eerst mag gaan vijlen. Wat zullen ze klein zijn! Mocht je een jongetje verwachten, zullen bij hem ook de testikels rond deze week indalen vanuit zijn buik naar het scrotum. Hoewel een baby officieel voldragen is bij 37 weken, is de overlevingskans bij 34 weken erg groot. Je baby heeft ondertussen goedwerkende longen ontwikkelt en ook de nieren werken naar behoren. Kun je toch iets rustiger ademhalen! Verder beginnen ook de ogen van de kleine te werken en begint hij of zij contrasten te herkennen. Mocht je al benieuwd zijn naar de oogkleur van jouw baby, zul je daar nog even op moeten wachten. Bijna iedere baby wordt geboren met blauwe ogen en deze zullen pas veranderen van kleur wanneer de ogen worden blootgesteld aan licht. Verder is het door de grootte van jouw buik wel duidelijk dat de baby groeit als kool: ondertussen kun je de baby vergelijken met een cantaloupe meloen of een paksoi. Letterlijk kool dus!

Wat gebeurt er met jou in week 34 van de zwangerschap

Wanneer je ervoor hebt gekozen om met 6 weken met zwangerschapsverlof te gaan, is dit het moment! Yes! Je mag officieel 6 weken voor de geboorte van je baby met zwangerschapsverlof en dat is dus wanneer je 34 weken zwanger bent. Mocht je je nog goed voelen, kun je natuurlijk ook nog 1 of 2 weken doorwerken. Zoals met alles tijdens de zwangerschap: luister goed naar jezelf en bedenk wat je nodig hebt. Desalniettemin, zul je steeds vaker merken dat je vermoeid bent. Het drukke wezentje in je buik groeit als kool (of als een cantaloupe meloen..) en dat betekent dat jouw lichaam veel energie verbruikt. Om die reden is het helemaal niet gek om soms even een momentje voor jezelf te nemen en lekker met de beentjes omhoog op de bank gaan zitten. Het is misschien ook wel eens lekker om nog even te genieten van de rust, want zodra de baby is geboren zul jet toch wel even moeten wennen. Schrik niet als je opeens het gevoel hebt dat je weeën beginnen: het zou kunnen zijn dat je wat last krijgt van indalingsweeën. Dit is helemaal niet gek en hoort erbij. Ook kan je last krijgen van kramp: dit is makkelijk op te lossen door je benen te strekken en je tenen naar je toe te trekken.

Praktische tips week 34 van de zwangerschap

Nu je 34 weken zwanger bent is het einde in zicht. Mocht dit nu je eerste of derde kind zijn: zenuwen zijn er altijd. Hieronder noemen wij een aantal praktische tips voor je zwangerschap in week 34.

Geboortekaartjes schrijven

Begin alvast met het schrijven van de enveloppen voor de geboortekaartjes. Dit is iets wat je misschien de hele zwangerschap vooruit hebt geschoven en tijdens je zwangerschapsverlof is misschien een goed moment om het eindelijk eens te doen. Het moet toch gebeuren!

Geboorteplan schrijven

Begin aan je geboorteplan, mocht je deze nog niet hebben ingevuld. Bedenk ook of je borstvoeding wilt gaan geven en zo ja, welke spullen je hiervoor nodig hebt.

Blijf bereikbaar!

Zorg ervoor dat jouw partner altijd bereikbaar is en dat je ieder moment naar het ziekenhuis kunt gaan. Het wordt nu echt serieus!

Geniet

Geniet van de laatste weken! Het zal nu echt niet lang meer duren voordat jij eindelijk jouw baby in je armen hebt. De tijd vliegt voorbij.