Week 40! Als je 40 weken zwanger bent, heb je de laatste fase van je zwangerschap bereikt: de uitgerekende datum staat voor de deur en je kindje kan nu elk moment komen. Met dit stukje willen we je informeren over wat je kunt verwachten na de geboorte van je baby en geven we een aantal praktische tips voor de periode rond de bevalling en daarna.

40 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 40 van de zwangerschap

Als je 40 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 50,8 centimeter lang en weegt hij gemiddeld 3400 gram. Als hij geboren is zul je zien dat zijn schedel nog niet aan elkaar is gegroeid, er zitten nog twee zogenoemde ‘fontanellen' op. Door de fontanellen kan de schedel een beetje over elkaar heen schuiven wanneer je baby door het geboortekanaal gaat. Eenmaal geboren kan je baby nog niet zo goed zien, pasgeborenen nemen de wereld wazig waar. Je stem zal je kindje daarentegen waarschijnlijk wel direct herkennen, die heeft hij immers negen maanden lang gehoord. Als je baby net geboren is, zal hij vooral in de foetushouding liggen. Hij heeft namelijk nog niet direct door dat er geen baarmoeder meer om hem heen zit. Een bevalling is ook voor je kindje geen prettige ervaring, ineens wordt hij vanuit de warme en veilige baarmoeder op de wereld gezet, met luide geluiden en fel licht…

Wat gebeurt er met jou in week 40 van de zwangerschap

Je mag dan weliswaar 40 weken zwanger zijn en de uitgerekende datum bereikt hebben, dat wil, helaas, niet altijd zeggen dat de kleine zich ook daadwerkelijk aandient. Wist je dat minder dan 5% van de vrouwen precies op de uitgerekende datum bevalt? Het kan dus ook nog best wel anderhalve week duren. Hoe dan ook, nu je 40 weken zwanger bent kan de bevalling niet heel lang meer op zich laten wachten. Als de bevalling begint, breken je vliezen en beginnen de weeën. Door de ontsluitingsweeën is de baarmoeder niet langer afgesloten door de cervix en zal de baarmoedermond uiteindelijk opengaan. Het verschilt per vrouw hoe lang dit duurt, maar de gemiddelde snelheid waarop je baarmoeder zich ontsluit is een centimeter per uur. Al je 10 centimeter ontsluiting hebt, kun je beginnen met persen. Met elke perswee komt de baby een stukje verder naar buiten. Uiteindelijk zal je kindje er in één keer uitkomen. Gefeliciteerd, je bent moeder geworden!

Praktische tips week 40 van de zwangerschap

Onderstaand vind je een aantal praktische tips speciaal om de spannende 40e week door te komen. Veel succes!

Geniet van de laatste loodjes

Hoewel je misschien niet kunt wachten totdat je je kleintje in je armen hebt, is het ook goed om nog even van je zwangerschap én van je buik te genieten nu het nog kan. Je zou het nu misschien niet zeggen, maar menig zwangere vrouw mist haar buik toch wel een beetje als de baby er eenmaal is. Probeer verder vooral te ontspannen en je niet te druk te maken: ga lekker met een boek op de bank, kijk een film of brei dat truitje/haak dat dekentje af.

Zet je telefoon uit als je hier niet voor in de stemming bent

Je krijgt misschien te maken met telefoontjes van aanstaande grootouders en andere familieleden en vrienden, die razend benieuwd zijn hoe ver het is. Als je dit te vermoeiend vindt of er niet voor in de stemming bent, zet dan gewoon je telefoon uit.

Aangifte doen bij de burgerlijke stand

Meestal doet de je partner de geboorteaangifte. Houd er rekening mee dat alle vereiste documenten meegenomen moeten worden, maar let ook vooral goed op dat de ambtenaar de naam van jullie kindje goed spelt. Een fout is achteraf namelijk erg lastig te herstellen.