Het eerste trimester zit er bijna op, een echte mijlpaal in je zwangerschap! Na 12 weken zwangerschap is de basis van jullie kindje echt af, de belangrijkste organen en lichaamssystemen zijn gevormd. Het is nu vooral een kwestie van verder ontwikkelen. Dit is helaas wel nog voor veel vrouwen een week waarin ze veel last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Je moet er wat voor over hebben, zo’n lief, schattig kindje.

12 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 12 van de zwangerschap

De foetus is op dit moment ongeveer net zo groot als een kleine citroen, hij heeft dus nog een lange weg te gaan. Toch is je kindje hard op weg, deze periode groeit hij elke week ongeveer een centimeter.

Je kleintje begint al op een echt mens te lijken. Het gezichtje is zo goed als af en er beginnen kleine nageltjes aan de vingers en tenen te groeien en in het tandvlees wordt een begin gemaakt aan de eerste melktandjes. Hij begint zelfs al menselijke trekjes te krijgen! Zo af en toe rekt je baby zich uit en gaapt dan flink of zuigt hij op een van zijn duimpjes.

Wat gebeurt er met jou in week 12 van de zwangerschap

Waarschijnlijk heb je nog steeds heel erg veel last van de zwangerschapshormonen en mogen van jou de weken wel wat sneller voorbij gaan. Je barst misschien wel in huilen uit om de meest onbenullige dingen of je hebt misschien enorme last van winderigheid. Gelukkig heeft de productie van het hCG/hormoon (zwangerschapshormoon) zijn piek bereikt. Je zult dus binnen een paar weken merken dat je minder last krijgt van de voor jou inmiddels bekende zwangerschapskwaaltjes.

Niet alleen je kindje maakt een enorme groeispurt door. Om genoeg plaats te maken voor de baby, groeit jouw baarmoeder, en daarmee ook meteen je buik, in een rap tempo. Je kunt hierdoor last krijgen van buikpijn, daar is helaas niet zo heel erg veel aan te doen. Het ook zo zijn dat je pas rond week 30 daadwerkelijk een grote buik krijgt. Dit is vaak het geval als je sterkte buikspieren hebt, je kindje komt dan iets verder naar achteren te liggen.

Praktische tips week 12 van de zwangerschap

Hoe zwaar het zwanger zijn je ook valt, probeer er toch ook zeker een beetje van te genieten. Je gaat over een paar weken je eigen monstertje op de wereld zetten! Voordat het zover is, zijn er echter nog een paar dingen waar jullie even aan moeten denken.

Baby-budget maken

Een baby kost geld, heel veel geld. Het is dus verstandig om nu alvast een begroting te maken van wat jullie allemaal nodig zullen hebben en wat dit ongeveer gaat kosten zodat jullie alvast kunnen gaan sparen. Vergeet niet aan familie en vrienden te vragen of zij nog spullen op zolder hebben liggen die jullie straks nodig hebben. Bekijk alvast onze baby uitzetlijst zodat je weet welke spullen je straks nodig hebt voor de verzorging van je kindje.

Je seksleven

Het kan zijn dat je seksleven even op een laag pitje staat. Vanwege een veranderende hormoonhuishouding en lichamelijke ongemakken, hebben veel vrouwen even niet zo veel zin in seks. Deze ongemakken nemen na deze week waarschijnlijk iets af, veel vrouwen krijgen zelfs meer zin in seks dan zij normaal zouden hebben.

Positiekleding

De kans is groot dat je kleding steeds strakker begint te zitten, vooral je bh’s en broeken zullen beginnen te knellen. Een goed excuus om flink te gaan shoppen en jezelf weer eens te verwennen.