Voor veel vrouwen breekt nu de leukste periode van de zwangerschap aan. Na een paar zware weken waarin je nauwelijks energie had en je veel last had van lichamelijke ongemakken, breekt na 14 weken zwangerschap een periode aan waarin je wat meer kunt genieten.

Je kindje is nu ongeveer 8,5 centimeter groot en groeit hard door. Hij is aan het oefenen hoe hij de verschillende spieren moet gebruiken. Je baby danst dus lekker rond in je baarmoeder en gebruikt daarbij ook al de spieren in het gezicht. De eerste glimlach en frons zijn dus waarschijnlijk al geweest zonder dat jij het door hebt gehad.

14 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 14 van de zwangerschap

Je kindje dartelt vrolijk rond in je baarmoeder. Hij zwaait met zijn armpjes, schopt met zijn beentjes en zwemt lekker rond in het vruchtwater. Je voelt hier alleen waarschijnlijk nog niets van.

Tot nu toe was het hoofdje ongeveer net zo groot als de rest van het lichaampje. Vanaf week 14 begint het lichaam aan een inhaalslag zodat je kindje iets menselijkere proporties gaat aannemen. Uiteindelijk zal bij de bevalling, het hoofdje nog maar een kwart van de totale lengte beslaan.

Wat gebeurt er met jou in week 14 van de zwangerschap

Probeer de komende tijd zoveel mogelijk van je zwangerschap te genieten. Waarschijnlijk voel je je een stuk beter dan de voorgaande weken. Bovendien is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner geworden, er breekt dus een zorgeloze tijd aan! Profiteer daar dus van door zoveel mogelijk alvast te regelen en vergeet zeker jezelf niet te verwennen. Waarschijnlijk krijg je ook weer wat meer zin in seks en je partner waarschijnlijk ook. Er is geen enkele reden waarom je geen seks zou kunnen hebben tijdens je zwangerschap.

Praktische tips week 14 van de zwangerschap

Je hebt eindelijk weer eens wat meer energie. Dat komt goed uit want er moet nog veel geregeld worden voordat jullie klaar zijn voor jullie monstertje.

Vertellen dat je zwanger bent

Als je nog niet aan de buitenwereld hebt verteld dat je zwanger bent, is dit toch wel het moment. Binnen een paar weken zal je jouw grote geheim niet meer kunnen verbergen.

Positiekleding

Jouw baarmoeder is nu ongeveer net zo groot als een kokosnoot. Je ziet er misschien nog niet zo heel erg veel van maar over een paar weken heb je een prachtige zwangerschapsbuik. Je gewone kleding zal dan niet meer passen. Nu je toch weer wat meer energie hebt, is dit dus hét perfecte moment om trendy zwangerschapskleding uit te kiezen.

Kinderopvang regelen

Voor je gevoel is het misschien een beetje vroeg om al over kinderopvang na te denken maar dat is het zeker niet. Er kunnen namelijk flinke wachtlijsten zijn. Dit is dus een goed moment om daar alvast naar te informeren.