Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je misschien zwanger bent. Deze vroege tekenen van een zwangerschap kunnen van vrouw tot vrouw verschillen en van zwangerschap tot zwangerschap. Als je zwanger bent, kan het zijn dat je één of meer van deze eerste symptomen herkent. Maak je geen zorgen, het is zeer onwaarschijnlijk dat je ze allemaal tegelijk krijgt. Ook hoef je je geen zorgen maken als je juist geen enkele van deze symptomen ervaart. Het is goed mogelijk om zwanger te zijn zonder dat je last krijgt van één van deze symptomen die passen bij een zwangerschap. Of je nu een van deze eerste symptomen van een zwangerschap krijgt of helemaal geen, de enige manier om er zeker van te zijn of je zwanger bent, is door een zwangerschapstest te doen.

Wanneer beginnen de symptomen?

Hoewel het misschien vreemd klinkt, is de eerste week van de zwangerschap gebaseerd op de datum van de eerste dag van je laatste menstruatie. Je laatste menstruatie wordt dus beschouwd als week 1 van de zwangerschap, zelfs als je nog niet echt zwanger was. Het kan dus goed dat je de eerste paar weken van je zwangerschap nog helemaal niks opmerkt.

Zwangerschapssymptoom Tijdlijn (vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie)
Innestelingsbloedingen en lichte kramp Week 1 t/m 4
Overtijd zijn Week 4
Vermoeidheid Week 4 of 5
(Ochtend)misselijkheid Week 4 t/m 6
Hoofdpijn Week 4 t/m 6
Gevoelige of opgezwollen borsten Week 4 t/m 6
Vaker plassen Week 4 t/m 6
Een opgeblazen gevoel Week 4 t/m 6
Stemmingswisselingen Week 6
Verhoogde temperatuur Week 6
Brandend maagzuur Week 9
Veranderende tepelhoven Week 11
Vreetbuien en veranderende smaak- en reukzin Week 12
Zwangerschapsgloed Week 12

Innestelingsbloedingen en lichte kramp

Na de bevruchting vormt de bevruchte eicel een klein klompje cellen, de blastocyste. De blastocyste hecht zich ergens tussen 6 en 14 dagen nadat de eicel bevrucht is aan de baarmoederwand, dit heet de innesteling. Dit kan leiden tot een bloeding in het baarmoederslijmvlies. Deze innestelingsbloedingen zijn een van de vroegste symptomen van een zwangerschap en kunnen gepaard gaan met lichte krampen.

De krampen lijken op menstruatiekrampen. Door de combinatie van kramp en bloedverlies, verwarren sommige vrouwen dit met het begin van hun menstruatie.

Overtijd zijn

Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt en je bent overtijd, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Overtijd zijn is bij een regelmatige cyclus namelijk zo’n beetje de eerste en meest opvallende symptomen van een zwangerschap.

Als je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, realiseer je je misschien niet dat je overtijd bent. In dat geval kunnen gevoelige borsten, misselijkheid en vaak moeten plassen de eerste symptomen van je zwangerschap zijn.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan zich op elk moment van de zwangerschap ontwikkelen. Dit symptoom komt vaak voor in een vroege zwangerschap. Je progesteronspiegel stijgt, waardoor je je slaperiger kunt voelen dan normaal.

(Ochtend)misselijkheid

Misselijkheid en ochtendmisselijkheid manifesteren zich meestal rond de 4e tot 6e week van de zwangerschap. Hoewel het ochtendmisselijkheid wordt genoemd, kan het op elk moment van de dag of de nacht optreden. Het is onduidelijk wat precies de oorzaak is van misselijkheid maar waarschijnlijk speelt de veranderende hormoonhuishouding een belangrijke rol.

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van milde tot ernstige ochtendmisselijkheid. Tegen het einde van het eerste trimester kan het nog iets intenser worden maar vaak neemt de misselijkheid af als je het tweede trimester ingaat.

Hoofdpijn

Deskundigen geloven dat de plotselinge toename van hormonen en/of de verhoogde bloedstroom in je lichaam, hoofdpijn kan veroorzaken. Er is een toename van ongeveer 50% in het volume van de bloedstroom tijdens je zwangerschap. Stress en spanning zijn een andere mogelijke oorzaak van hoofdpijn tijdens je zwangerschap.

Gevoelige of opgezwollen borsten

Veranderingen aan je borsten beginnen meestal tussen week 4 en 6 van de zwangerschap merkbaar te worden. De kans is groot dat je gevoelige en gezwollen borsten ontwikkelt als gevolg van hormoonveranderingen. Dit zal waarschijnlijk na een paar weken verdwijnen wanneer je lichaam zich heeft aangepast aan de hormonen.

Vaker plassen

Tijdens de zwangerschap wordt er meer bloed door je lichaam gepompt. Hierdoor verwerken de nieren meer vocht dan normaal, wat leidt tot meer vocht in je blaas.

Daarnaast spelen hormonen ook een grote rol in de gezondheid van de blaas. Door de veranderende hormoonhuishouding kan het dus zijn dat je vaker naar de badkamer moet rennen of dat je per ongeluk lekt.

Stemmingswisselingen

Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogd oestrogeen- en progesterongehalte. Deze verhoging kan je stemming beïnvloeden en je meer emotioneel of reactief maken dan normaal. Stemmingswisselingen komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kunnen gevoelens van depressie, prikkelbaarheid, angst en euforie veroorzaken.

Verhoogde temperatuur

Een verhoogde lichaamstemperatuur kan ook een symptoom van een zwangerschap zijn. De kerntemperatuur van je lichaam kan ook gemakkelijker stijgen tijdens het sporten of bij warm weer. Zorg er dus voor dat je voldoende water drinkt en goed naar je lichaam luistert tijdens een fysieke inspanning.

Brandend maagzuur

De druk van de groeiende baarmoeder kan de maag opwaarts en uit zijn normale plaats duwen, wat kan leiden tot symptomen van brandend maagzuur. Bovendien kunnen hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap leiden tot ontspanning van de sluitspier tussen de slokdarm en de maag waardoor er maagzuur kan lekken.

Veranderende tepels en tepelhoven

Kijk niet raar op als je plotseling veranderingen aan je tepels en tepelhoven opmerkt. Zo is het normaal als je tepelhoven donkerder worden, een bruinachtige kleur, en er kleine bultjes op verschijnen. Deze bultjes zijn kleine kliertjes die een laagje vet produceren dat je tepels beschermt tegen bacteriën en je tepels soepel houdt. De donkere kleur zorgt ervoor dat je kindje je tepels makkelijker kan vinden. Daarnaast kunnen je tepels zelf ook groter worden, zowel in dikte als in lengte.

Vreetbuien en veranderende smaak- en reukzin

Een van de symptomen van een vroege zwangerschap is een verandering in smaak, geur en voedsel waar je echt trek in hebt. Het kan zijn dat je smaak- en reukzin versterkt worden, misschien proef je een metaalachtige smaak in je mond of begin je te hunkeren naar nieuw voedsel. Aan de andere kant kunnen voedingsmiddelen en dranken waar je ooit van hield, zoals koffie of thee, afstotelijk voor je worden. Net zoals het plotselinge verlangen naar een boterham met pindakaas, vol met augurken en gedompeld in ijs een teken van zwangerschap is, is een ander teken een plotselinge afkeer van bepaalde voedingsmiddelen.

Zwangerschapsgloed

Veel mensen zullen tegen je zeggen dat je een zwangerschapsgloed hebt. De combinatie van een verhoogde bloeddruk en een hoger hormoongehalte stuwt meer bloed door je bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat de olieklieren van het lichaam overuren maken. Deze verhoogde activiteit van de olieklieren van je lichaam geven je huid en haar een mooi glanzende gloed.