Het is alsof het pas gisteren was dat je hoorde dat je zwanger was en kijk, nu ben je al 28 weken ver. Ondertussen is er al heel wat gebeurd. Je toekomstige baby groeit als kool en dat voel je. Maar wat kan je baby nu al na 28 weken zwanger en welke verandering onderging je lichaam in de voorbereiding op de nakende bevalling?

28 weken zwanger

Wat gebeurt er met de baby in week 28 van de zwangerschap

Na 28 weken zwanger is je baby gemiddeld toch al 35 centimeter groot en zo'n 900 gram ‘zwaar'. Is het je eerste kindje? Weet dan dat er dan een duidelijk verschil bestaat in gewicht tussen een jongen en een meisje. Na 28 weken zwanger weegt een jongetje al meer dan 1 kilo, een dochtertje gemiddeld 100 gram minder. De verhouding tussen het hoofdje en het lichaampje is realistischer en benadert steeds meer die van bij de geboorte. Baby's kraakbeen begint nu te verbenen. Zijn beentjes worden steviger. De schedel blijft na 28 weken zwanger opvallend zacht. Dat blijft zo tot na de geboorte. Dat is nodig om bij de bevalling makkelijker het geboortekanaal te passeren. In de 28ste week begint je baby er meer en meer als een pasgeborene uit te zien. De verhoudingen van zijn hoofdje, lichaam en ledematen benaderen nu meer en meer de realiteit. Het zachte dons waarmee je baby tot dan toe bedekt was verdwijnt en maakt plaats voor huidsmeer Dat baby's huid moet beschermen. Enige tijd na zijn geboorte verdwijnen de fontanellen en wordt de schedel hard. Nu worden ook zijn smaakpapillen aangemaakt en zijn smaak gevormd. Je vruchtwater smaakt nu naar datgene wat je dagelijks eet.

Wat gebeurt er met jou in week 28 van je zwangerschap

Je lichaam ondergaat ook opmerkelijke wijzigingen. Dit is de periode waarin je eventueel zwangerschapsstrepen ontwikkeld. Die zijn het gevolg van een opeenhoping van huidpigment. Ook op andere plaatsen op je lichaam kun je hiermee te maken krijgen. Dat zie je vooral aan je donkere tepels en paarsachtige schaamlippen. Maak je hier geen zorgen over. Dat verdwijnt spontaan na je bevalling. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe groter je kans op bizarre dromen. Dat is een manier om je angsten en tegenstrijdige gevoelens te verwerken. Je maakt je vooral steeds zorgen over de gezondheid van je baby, ook al is er niets aan de hand. Je slaapt nu steeds moeilijker waardoor je je dromen beter zult onthoudt. Tijdens je zwangerschap is het niet alleen belangrijk om je gewicht maar ook je bloeddruk onder controle te houden. Een te grote gewichtstoename is vaak oorzaak van een zwangerschapsvergiftiging. Beperk ook je zoutgebruik tot maximaal drie gram per dag. Eet ook zo weinig mogelijk bewerkte voeding en voedsel uit blik.

Praktische tips week week 28

Als je deze praktische tips volgt, zul je minder last ondervinden van je zwangerschap:

Eet vezelrijk:

tijdens je zwangerschap vergroot de kans op galstenen. Je kunt je risico op galstenen verkleinen door meer vezelrijke voeding te eten zoals volkorengranen (haver, zemelen), bonen, vers fruit maar nooit meer dan twee verschillende stukken per dag), groenten, onbewerkte noten (die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand), zaden en pitten.

Eet meerdere kleinere maaltijden:

vervang je drie grote maaltijden door meerdere (zes tot acht)kleine maaltijden. Je baby krijgt zo voldoende energie in de vorm van glucose (suiker). En hoe groter je baby wordt, hoe meer glucose hij nodig heeft. Bovendien kan je hiermee brandend maagzuur verminderen als je daar last van hebt.

Borst-of flesvoeding:

koos je voor borst-of flesvoeding? Borstvoeding wordt sterk aangeraden omdat moedermelk is afgestemd op de behoefte van je baby. Laat je uiteindelijke keuze door niemand beïnvloeden. Kies je voor borstvoeding, dan is het nu het moment om eventueel een borstvoedingscursus te volgen.