Het huidje van je baby of kindje is nog erg gevoelig en heeft dus goede bescherming nodig tegen de schadelijke straling van de zon. Maar hoe weet je nou welke zonnebrandcrème je het best kunt gebruiken voor je baby? Is dat dezelfde als die jij gebruikt?  En welke factor kun je het best kiezen? We zullen vast een geheimpje verklappen, kijk niet alleen naar de factor.

Waarom is bescherming tegen de zon nodig?

Iedereen weet natuurlijk wel dat het helemaal niet goed is om onbeschermd vol in de zon te gaan zitten, dat geldt natuurlijk niet alleen voor je kindje maar ook voor jou. In onderstaand filmpje wordt in anderhalve minuut uitgelegd waarom zonnebrand zo belangrijk is:

Het verschil tussen jou en je kindje is dat de huid van je kindje vele malen gevoeliger is dan jouw huid, je kindje verbrandt dus sneller dan jij. Dat is ook de reden dat je kindje meer bescherming nodig heeft.

De zon straalt naast licht en warmte ook UV-straling uit. Teveel UV-straling kan een lagere weerstand of uiteindelijk zelfs huidkanker veroorzaken.

Een goede zonnebrand voorkomt dus verbranding van de huid en houdt de UV-straling van de zon tegen. Toch kan geen enkele zonnebrandcreme 100% bescherming bieden. Je kunt dan ook beter kinderen jonger dan 6 maanden helemaal uit de zon houden. Daarna is het aan te raden om naast de zonnebrand, je kindje te beschermen met UV-kleding en –hoedje.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zonnebrand voor mijn kindje

Een zoekopdracht op Bol.com naar ‘zonnebrand’  levert ruim 850 resultaten op. Je zou misschien denken dat zonnebrand een vrij simpel product is, het hoeft je immers alleen te beschermen tegen de zon. Waarom zijn er dan toch zoveel verschillende zonnebrandcrèmes?

Spray of lotion

Je zou denken dat het niet zoveel uitmaakt of je de zonnebrand sprayt of insmeert. Toch adviseren de meeste dermatologen om een lotion te gebruiken. De zonnebrand in de flessen is identiek, bij de lotion is het alleen veel makkelijker om een lekkere dikke laag op te smeren. Veel mensen sprayen bij het gebruik van een spray een te dunne laag op waardoor deze sneller uitgewerkt is dan je zou denken.

Minerale filters of chemische filters

Het andere belangrijke verschil tussen alle zonnebrandcrèmes zit hem in de manier waarop ze de straling van de zon tegenhouden. Er zijn middelen met minerale filters op de markt of met chemische filters. Zonnebrandcrèmes met minerale filters vormen een beschermende laag aan de buitenkant van je huid terwijl crèmes met chemische of organische filters juist in je huid trekken.

Minerale filters en nanotechnologie

Zonnebrandcrèmes met minerale filters bevatten kleine mineralen die de straling van de zon reflecteren. Het nadeel van deze crèmes is dat je vaak een witte waas ziet als je het opsmeert en dat de laag makkelijk van de huid geveegd kan worden. Zeker bij dit soort crèmes is het dus erg belangrijk om regelmatig te smeren. Tegenwoordig zijn er ook crèmes op de markt waarbij de reflecterende deeltjes zo klein zijn gemaakt dat ze geen witte waas meer opleveren en moeilijker van je huid geveegd kunne  worden. Dat is de zogenaamde nanotechnologie. Dermatologen zijn alleen nog niet helemaal zeker of dit deze nano- crèmes wel veilig genoeg zijn.

Chemische of organische filters

Chemische of organische filters trekken in je huid en blijven dus ook langer zitten dan minerale filters. Toch zijn er ook nadelen, je baby kan er namelijk allergisch voor worden of de crème kan gaan irriteren.

Welke factor moet je hebben voor je baby

Je kunt zonnebrandcrèmes kopen van factor 2 tot factor 50. De factor is gebaseerd op hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden. Als je zonder bescherming dus na een 15 minuten zou verbranden, zou je dat met een crème van factor 20, pas na 300 minuten doen, dat is 5 uur! In de praktijk werkt dat helaas toch een beetje anders, door bijvoorbeeld te zweten of te gaan zwemmen, verliest de crème zijn beschermende werking.

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie adviseert voor kinderen een zonnebrandcrème van factor 30. Beschermt factor 50 dan niet beter zul je je afvragen. In theorie klopt dat, in de praktijk is het verschil tussen factor 30 en factor 50 echter minimaal. Factor 15 biedt namelijk al voor 94% bescherming, factor 30 voor 97% en factor 50 voor 98%. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die factor 50 gebruiken, zich minder vaak insmeren omdat ze denken dat ze optimaal beschermd zijn tegen de zon. Op die manier kan factor 50 zelfs gevaarlijker zijn dan een zonnebrand met een lagere factor.

Alcohol en parfum in zonnebrand

Uiteindelijk werkt bijna iedere zonnebrandcrème hetzelfde. Fabrikanten stoppen daarom allemaal toevoegingen in de crème om zich te onderscheiden en hun product beter te laten verkopen. Parfum wordt vaak toegevoegd om de zonnebrand lekker te laten ruiken en alcohol om de crème lang houdbaar te maken. Dit zijn echter ook stoffen die voor irritaties van de huid kunnen zorgen. Omdat je kindje nog een zeer gevoelig huidje heeft, is de kans op irritaties dus groter. Kies dus voor een zonnebrandcrème zonder alcohol en parfum als je merkt dat je kindje last krijgt van irritaties.

Smeerregels voor baby’s en kinderen

  • Gebruik factor 30 of hoger
  • Smeer je kindje in, een half uur voordat hij in de zon komt
  • Smeer je kindje elke 2 a 3 uur in, vaker als je kindje in het water of zand speelt
  • Vergeet niet de oren, voeten en randjes onder de zwembroek of het badpak in te smeren.
  • Blijf tussen 12:00 en 15:00 zoveel mogelijk in de schaduw
  • Doe je kindje kleding met UV-bescherming aan en een hoedje of petje

Top 5 zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen

Onderstaande zonnebrandcrèmes kun je gerust gebruiken voor je baby of kindje. De crèmes staan in willekeurige volgorde.

Nivea Sun Baby SPF 50+

€ 9,00 – 200ml

Mineraalfilters én chemische filters – geen alcohol – geen parfum

Hema Kids Sensitive Zonnemelk SPF 50

€ 8,00 – 50 ml

Mineraalfilter – geen parfum – wel alcohol

No-Ad SPF 50

€ 4,99 – 100 ml

Chemische filter – geen parfum – geen alcohol

La Roche Posay Kind SPF 50

€ 27,15 – 300 ml

Mineraalfilter – geen parfum – wel alcohol – voor kinderen met een zeer gevoelige huid

Garnier Ambre Solaire Baby SPF 50+

€ 7,99 – 50 ml

Minerale filter – geen parfum – wel alcohol

Verzorging van je baby

Kijk op onze uitgebreide baby uitzetlijst voor een overzicht van alle producten die je nodig hebt voor de verzorging van je kindje.